söndag, augusti 21, 2005

Fuskminister för luftbudgetering

Nu har även Lars Leijonborg skrivit brev till sina kollegor i alliansen. De fyra kompisarna som trivs så bra tillsammans verkar ha svårt att lyfta luren och prata, eftersom allt mer av kommunikationen uppenbarligen måste ske via media. Åtminstone när det gäller de brännande frågorna om socialförsäkringssystemens framtid och nivån på ersättningsnivåerna. Vad (fp) föreslår är i stort att man istället för att sänka ersättningsnivåerna ska spara pengar genom att minska fusket. Bland annat vill de inrätta en ”fuskminister”.

I grunden har nu Leijonborg rätt. Det är inte rimligt att som moderaterna föreslår straffa alla sjuka för att vissa fuskar. Problemet är att när folkpartiet nu vill komma åt fusket gör man det genom att själv öppna för ett annat klassiskt fusk: att i förtid räkna hem ytterst osäkra framtida besparingar. Luftbudgetering, kallas detta, och i Stockholms läns landsting – för att ta ett exempel som jag personligen känner väl till – är detta en folkpartistisk paradgren.

De andra i högeralliansen säger följaktligen också nej. Sprickan i synen på välfärdssystemen börjar bli allt mer besvärande för högern. Om Leijonborg menade allvar med sitt värnande om den generella välfärden skulle han nog istället börja titta över blockgränserna för eventuella samarbetspartners. Men någonting säger mig att han istället kommer svälja prestigen och lägga sig platt för moderaterna. För när allt kommer omkring; vad är några hundratusen sjuka och arbetslösa när det är regeringsmakten som hägrar vid horisonten?

Inga kommentarer: