måndag, augusti 08, 2005

Lyckas Persson göra en Klüft? (obs - inlägget innehåller en idrottsliknelse)

Alla kan vara nere för räkning. Vad som skiljer vinnarna från förlorarna är förmågan att inte låta sig tryckas ner av tillfälliga motgångar, utan bita ihop och komma tillbaka. Den stora frågan inför Göran Perssons sommartal i Björkvik tidigare idag var om partiledaren och statsministern skulle göra just detta.

Efter att snabbt ha skummat mediebilden tycks svaret vara ja. Det är fightern Persson som är tillbaka, arbetslösheten ska betvingas kosta vad det kosta vill (inklusive sprucket utgiftstak). Unga akademiker ska få riktiga jobb i statlig förvaltning, kommunerna ska få pengar att låta långtidsarbetslösa täppa till luckorna i välfärden. Klassisk socialdemokratisk vänsterpolitik, alltså.

Det är modigt. Borgerlighetens opinionsframgångar möts inte genom flirtar högerut, utan genom tydligare vänsterpolitik. Nu krävs det att orden följs med handlig, och att handlingen leder till resultat som märks bland vanligt folk. Då skulle det inte överraska om det avslutande 800-metersloppet nästa höst också det slutar med att den regerande mästaren behåller sitt guld för en period till.

8 kommentarer:

fredrik sa...

Låter kanon tycker jag. Men är inte du mot sånt som spruckna utgiftstak? Och för bisarrt stora överskottsmål? Eller har du följt med debatten vänster ut? ;-)

Anonym sa...

Vi måste ju få pengar till de här satsningarna. Och det är ju staten som ska stå för fiolerna. Varför inte höja matmomsen till 25 %. Och bokmomsen. Kanske lite högre bensinskatt.

Men allvarligt talat. Har inte Persson tröttnat nu. Är detta det stora receptet för att fixa arbetslösheten. Var hör man ordet företagare, arbetsgivare, tillväxt ? Inte från Persson iallafall. Men han vill sänka Sveriges ekonomi innan borgarna tar över, så kan sossarna skylla Sveriges dåliga ekonomi på dom tio år till efter nästa val då borgarna tar över.

Anonym sa...

Johan
Vad skönt positiv du är. Det kan behövas i en tid med medialt motstånd och allmän pessimism inom rörelsen. Liknelsen med Klüfts bragd igår är välfunnen. Precis som Barber i gårdagens 800 meter toppar högern alldeles för tidigt. SAP är världsmästare i att vinna val i Sverige.

Högern vill försöka skapa fler arbeten i Sverige genom att försämra villkoren för dem som redan ligger ner och därmed öka klyftorna i samhället. De öppnar upp för arbeten som hushållsnära tjänster och fler baltiska byggnadsarbetare till låga löner. Nej, tacka vet jag vänsterpolitik.

Anonym sa...

Och den stora arbetslösheten, långtidssjukskrivningarna och förtidspensioner ökar inte klyftorna ? Och alla de som befinner sig i någon av grupper kan inte förbättra sin ekonomi. Om de inte får ett jobb naturligtvis. Om vi ska kunna försörja alla de som behöver hjälp av stat och kommun måste väl pengarna komma nånstans ifrån. Och det är den privata sidan.

Anonym sa...

Leif

Högerns program ökar på redan existerande klyftor... Människor i dessa utsatta grupper, till exempel människor med knäckta ryggar och andra kroniskt utarbetade klarar inte av vanliga arbeten. Bara för att dem får lägre ersättning så betyder det inte att de genast är tillgängliga för arbetsmarknaden. Kan staten hjälpa dem med någon form av arbetsträning i högre utsträckning eller anpassade arbeten, är det väl bra. Det är massor av arbeten som behöver tillsättas till bra löner i exempelvis äldreomsorgen och barnomsorgen.

Vi har idag en mycket produktiv och effektiv industrisektor som kör för fullt och inte behöver nyanställa. Eventuell expansion läggs utomlands i låglöneländer såsom Kina. Denna globalisering drabbar alla industriländer i väst. Denna globalisering avhjälper man inte genom att sänka löner eller försämra villkoren.

Johan Sjölander sa...

Leif; du har rätt. Grunden för svenskt välstånd är naturligtivis en fungerande produktion, och en expansiv exportindustri. Men dagens arbetslöshet beror inte på att vi har lågkonjunktur och det privata näringslivet går på knäna, tvärtom. Därför behövs det ytterligare åtgärder utöver allt bra som redan görs för att stimulera det privata näringslivet för att skapa nya jobb. Det är så jag tolkar Persson. Och det tycker jag är bra.

Och Fredrik; jag tror det är bättre att ha kontroll över finanserna än att låta finanserna ha kontroll över dig. Men jag tror inte du kan beslå mig med att någonsin ha sagt att jag tycker att budgetdisciplin är viktigare än att hålla arbetslösheten på ett minimum.

Anders: vad säger man! Kunde inte ha skrivit det bättre själv.

Josefine sa...

Njae, jag vet inte om jag håller med dig Johan. Även om Göran verbalt uttryckte att det var dags att satsa på jobben... så kändes hans utstrålning och talet i sig speciellt uppladdande. Men det är klart.. en del håller en låg profil och är sega i starten. Hoppas att Göran i alla fall tänder till när upploppet närmar sig. Förresten, du som måste träffa moderater flera gånger dagligen.. kan inte du försöka locka några till min kontaktannons?

Johan Sjölander sa...

Jag såg inte själva talet, men det politiska kändes jävligt på. Och det är något med den där mannen. Han tänder till när det är som tuffast. Skulle inte förvåna mig om vi får se en riktig come-back framöver.
Vad gäller moderater till din kontaktannons finns det ju hur många som helst här ute i cyberrymden. Jag menar, om man går loss på sådant så...