Min gammelmormor arbetade i praktiken tills hon dog. Mina tydligaste minnesbilder av henne är när hon, nästan 90 år gammal, lite kutryggig och med nedsatt syn, frenetiskt tog sig runt på tomten i Hälsingland för att ta hand om de olika trädgårdslanden. På begravningen, kanske något år senare, var ett genomgående tema i alla talen just arbete.
Hennes moral, hennes attityd, är någonting som hela arbetarrörelsen alltid har levt med. Man ska jobba och göra rätt för sig. Arbetslinjen, kallas den politiskt, och har skiljt den svenska arbetarrörelsen från många av de europeiska kusinerna.
Men arbetarrörelsen har också kompletterad denna pliktetik med ett motbud. Visst ska vi arbeta, men då kräver vi också goda arbetsförhållanden. Vi har vetat att arbete kan vara, bör vara, så mycket mer än att göra rätt för sig mot betalning. Vi vill – vår vision är – att alla ska ha rätt till det utvecklande och berikande arbetsliv som idag är alltför få förborgat.
Detta tycker jag fortfarande bör vara en socialdemokratisk vision. Det dubbla uppdraget – full sysselsättning och det goda arbetet. Det handlar om att återigen bli tydligare på arbetslinjen (något som är på god väg att hända). Om att själva, som arbetsgivare, ligga i framkant vad det gäller att utveckla arbetslivet. Och att tillsammans med fackföreningsrörelsen värna och utveckla arbetsrätt och kollektivavtal.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar