torsdag, juli 13, 2006

Martin Borgs är en stor satiriker. Inte.

Har precis kollat in Martin Borgs Skattebetalarnas föreningfinansierade propagandafilm från Almedalen. Och det är lite småkul det ska erkännas. Killen har en väldigt charmig dialekt om inte annat. Men när det kommer till innehållet är det faktiskt mer än lovligt dumt. Att det handlar om ren propaganda understryks också av att Borgs inte låter tittaren tänka det minsta själv utan måste låta skattebetalarnas chefsekonom förklara vad han egentligen menar - in i minsta detalj.

Så det blir vad det blir. Lite småkul och vrålpopulistisk propaganda. Något som i bästa fall får en att reagera någon halvminut innan man glömt vad man såg. Dessutom har skattebetalarnas förening ju väldigt fel i sak, något som exempelvis Marta utvecklar mycket bättre än jag.

Tänkte först göra detta inlägg till ett djupt ironiskt där jag jämförde Borg med Passolini och hyllade hans filmiska innovationskraft och självständiga nytänkande. Men jag orkade inte. Så ni får nöja er med min ärliga mening istället. Dessutom tror jag att filmen talar för sig själv.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Typiskt obildade sossar att jämföra en stor filamre som Martin B med en italiensk fascistdiktator. Fan va ni suger. Själv hoppas jag att Borgs får chansen att filmatisera Ayn Rand så kan alla andra filmer hoppa upp på väggen och sätta sig.

/Neo-lib

fredrik sa...

Är det Timbro som ska backa upp den filmen finansiellt isåfall eller ska den göras på marknadens villkor? Har svårt att se att något så träigt som Ayn Rand kommer bli en hit @ the box office.

Johan Sjölander sa...

Äum, Neo. Jag skrev PAssolini. Inte den där andre. Faktiskt.

Calle Friden sa...

Hahaha, vilket pekoral!!!! Bättre draghjälp för skatter kan man ju knappt tänka sig - om motsatsen skulle vara det där!!!

Lennart Regebro sa...

Ja, det är vrålpopulistisk propaganda. Martin Borgs geni är att han klarar av att använda samma känsloladdade snyftpropaganda som sossarna, fast för att visa hur även sossarna missbrukar sina pengar.

Och jar skattebetalarnas förening fel i sak? Vanligen, ja, men här? Det som säger i sak, är ju att statliga verk lägger pengar på opinionsbildning. Och det gör dom. Det säger inte ens Marta emot. Marta säger att företag lägger pengar på mingel också. Ja, men det är en jävla skillnad, för det är inte skattepengar.

Jag hoppas du inser den skillnaden.

Anonym sa...

Very cool design! Useful information. Go on! » »