måndag, juli 17, 2006

Är detta inlägg välskrivet nog?

Jag älskar verkligen intressant.se, Johan Larssons pingsajt för inlägg som är ”lite mer välskrivna”. Men samtidigt ställer det en inför ständiga bryderier; är detta inlägg tillräckligt välskrivet för att det ska vara värt att pinga det där? Och hur vet jag det?

Jag antar att det finns två extremer – dels de som lägger upp allt de får ur sig, dels de som är väldigt restriktiva och i stort sätt måste ha knåpat ihop ett inlägg av pulizerklass för att känna att de kvalar in. Personligen lutar jag nog mer åt det förra än det senare. För vad är egentligen intressant? Handlar det om längd och ämne eller handlar det om något så abstrakt som kvalitet? Och vad är i sådana fall det?

Ska jag försiktigt försöka skissa på någon typ av kriterier skulle det kunna vara att det finns en poäng, att inlägget innehåller någonting eget och inte bara är en upprepning av vad andra sagt och tänkt eller helt enkelt att ett inlägg ska (kunna) vara intressant för någon annan att läsa än författaren och de närmast sörjande- att det finns någon typ av allmänintresse. Men dessa kriterier lämnar fältet öppet för rätt många inlägg. Och ärligt talat vet jag inte varför man överhuvudtaget skulle orka lägga upp ett inlägg som inte uppfyller kriterierna till att börja med.

Som "konsument" ser jag faktiskt hellre att någon pingar ett meningslöst inlägg för mycket än att jag missar någon höjdare på grund av författarens ödmjukhet. Men det är min hållning. Vad tycker ni andra?

Och ja, detta inlägg är pingat på intressant.se. Om ni undrade…

Andra bloggar om: ,

10 kommentarer:

Mickey J Barczyk sa...

Allt som inte är dagboksinlägg går, dvs inte "idag gosade jag med katten, kan luktade råtta".

Personligen skulle jag vilja få bort alla politiskt bundna bloggar från intressant. Det är mycket mer intressant när en person som allmänbloggar börjar skriva om en politisk fråga utan att h*n har färgat bloggen röd, blå, grön eller vad den nu kan vara.

Socialdemokrater, moderater och resten borde ha en egen portal för sig. Det är ju faktiskt så, känns det som i alla fall, att ni läser och är aktiva i varandras bloggar och varje inlägg. Jag tror inte att allmänbloggaren följer de politiska bloggarna.

Politiken har tagit över Intressant.se (vilket är konstigt eftersom det är så få som intresserar sig för politik) och vad jag känt av så har besökarna minskat till intressant.se med hälften sedan förra året. Kanske Johan kan bekräfta statistiken. Fast det gör han säkert inte.

Anonym sa...

Jag kollar ofta in intressant, men det är sällan jag läser något inlägg från intressant. De jag läser därifrån, är till 99,9% de jag brukar läsa ibland ändå.

Jag håller med ovanstående om att politiska bloggar i allmänhet är trista. För mig inte främst för att de skriver om politik utan just för att de pingar in allt. Att de ska på semester osv osv.

För mig drar det ner förtroende för bloggaren när de pingar allt till intressant. Jag kommer inte på någon som jag tror skriver flera inlägg om dagen som platsar där.

Det bygger självklart på självkritik vad man pingar in, speciellt viktigt är det inte, så det finns enligt mitt tycke ingen anledning till detaljerade regler. Det är en bråkdel av bloggarna som överhuvudtaget pingar Intresant, så det är bättre att söka på annat sätt efter intressanta inlägg. Jag tror jag gjort det 4-5 gånger totalt och tror inte jag kommer att göra det igen.


Åsa, zyrenna@zyrenna.com, http://zyrenna.webblogg.se/

C. L. K. Aqurette sa...

Mickey:
Jag tror du har fel i att politik inte intresserar folk. Är det inte så att du tänker på partipolitik? I så fall har du rätt i att de flesta är ointresserade – men partipolitik är egentligen mycket smalare än politik som ämne. Politik handlar ju om allt möjligt – kultur, sex, sport, filosofi, ekonomi, fildelning, Gud, musik, män i kjol, you name it... Väldigt många av inläggen på din egen blogg handlar om politik fastän du inte direkt skriver om partier och politiska ideologier. Sedan finns det naturligtvis politiska bloggare som är urtrista och som borde sluta pinga Intressant.se – som den där gnällige sossen Johan Sjölander... :-)

Johan Sjölander sa...

Mickey och Åsa - jag kan hålla med om att det är slående hur politisk intressant.se blivit. Med tanke på att den politiska bloggare på bloggtoppen som ligger högst (Ali) ligger på plats nitton eller nått (dagsnotering) så är det underligt hur totalt (närmast) de politiska inläggen dominerar på intressant. Samtidigt har jag tagit det för vad det är - de som använder intressant är mest intresserade av just politik.

Visst skulle man kunna tänka sig olika sajter, typ kultur/politik/mode whatever. Det håller jag med om.

Däremot håller jag inte med om Mickeys åsikt att intressanta politiska inlägg bara kan skrivas av folk som inte tagit partipolitisk ställning. Lika lite som jag tycker att bra fotbollsbloggar bara kan skrivas av personer som inte håller på något visst lag, fö. Några av mina favoritbloggar (Jonas M, Joel M, Katriene K och Magnus L) skrivs visserligen av partikamrater till mig, men de skrivs också av smarta och självständigt tänkande individer. Jag har svårt att de varför de skulle diskvalificeras från läsande.

Och CLK, charmig som alltid ;-) Men i sak har du rätt - politik är oändligt mycket större än partipolitik. Och för övrigt var det kul att som sosse få höra att man var gnällig, annars brukar vi mest beskyllas för att skönmåla dessa dagar!

Mickey J Barczyk sa...

C. L. K. Aqurette, ja, det var klumpigt skrivit av mig, jag menade partipolitiken. För det är som Johan Sjölander senare skriver om att det enda partipolitiska bloggar gör är att anklaga varandra.

Det är så jag känner när jag läser om frågor som intresserar mig ibland. Det finns alltid i inlägget om hur dålig politik den andra sidan har. Pajkastning ala Lunarstorm.

Jag tycker att det är mer intressant att läsa om någon fråga när någon själv upplevt problemet. Det har ju sällan politikerna gjort, de (ni) maler ju bara på utifrån statistiken och vad andra upplevt och vad andra tycker, gång på gång. Så känns det i alla fall. Och det slutar ändå alltid att man diskuterar statistik, pengar och att den andra sidan har fel. Gång på gång.

Johan Sjölander, det är som du skriver, du är säkert intresserad av andra partipolitiska bloggar och andra partipolitiska bloggare känner nog likadant. Och ni är nog en skara på 2-300 pers i bloggosfären som är enormt aktiva.

Ibland kan jag känna att det ni 300 partipolitiska bloggare diskuterar är mycket viktigare än det som 3000 andra läsare tycker till om "dagens outfit" eller att det finns 1000 olika sätt att öppna en kapsyl på.

Saken är att de 3000 personerna hänger inte på Intressant.se eftersom portalen är bombarderad med politiska inslag av denna anledning att det är vad vi anser är "välskrivet".

Jag skulle vilja se att fler pingar in saker som inte har med politik att göra. Jag kan tycka att en mor som skriver om sitt barns upplevelse från Zoo kan vara intressant. Jag kan tycka att det ÄR intressant att läsa om hur människor upplever saker för första gång, oavsett vad det egentligen är (så länge det inte står "Vi var på Zoo. Det var kul. Nu ska jag sova").

Tror att du har rätt Johan Sjölander, egentligen ska ingen diskvalificeras från Intressant.se, snarare ska portalen vara med anpassad så att den kan ta emot en bredare läsarskara.

Politiski sa...

Poltiskt engagerade har blivit drillade i att få så mycket uppmärksamhet som möjligt hela tiden och då är det väl helt naturligt att beteendet fortsätter ut i bloggosfären.

Kanske en förädling av intressant.se i stil med en insändarredaktion som balanserar gnället på hundbajs utanför lägenheten med politiskt struntsnack är ett projekt värdigt att lägga din tid på?

F.ö läste jag detta inlägg enbart för att det såg ut att vara ickepolitiskt och det bekräftar väl din tes på ett sätt... Det är intressant att läsa dagboksinlägg som består av mer än "idag fick jag posten, bara reklam".

Massiv massa text = inkval för intressant oavsett innehåll.

C. L. K. Aqurette sa...

Mickey J Barczyk:
Att det är väldigt mycket av den typen av politiska inlägg just nu beror på att det är valår. Jag skulle gissa att det om ett halvår inte alls är lika stor fokusering på att den sortens politisk argumentering. Nu och nio veckor framöver är valet det viktigaste för många politiskt aktiva, åtminstone för sådana som jag som inte har några politiska uppdrag. För mig är den ideologiska debatten egentligen mer intressant än den kamp mellan partier och organisationer vi ser just nu.

Johan Sjölander sa...

Oj, många intressanta (ursäkta ordvalet) kommentarer på en gång. Till att börja med vill jag - kanske en smula överaskande - till fullo hålla med er alla om att partipolitisk debatt kan vara riktigt, riktigt sur och tråkig. Det finns tex få saker som gör mig så irriterad som när jag skriver ett inlägg om vad jag verkligen tycker och tänker och direkt i kommentarerna stämplas pga vad som står i min presentation. Och jag har säkert själv gjort samma miss ett antal gånger. Men det är inte kul, erkännes.

Personligen kommer jag från en kultur där man kan föra vettiga och utvecklande diskussioner även (ja, kanske framförallt) med politiska meningsmotståndrare. Det är fö därför jag tycker det är kul att blogga, skulle jag bara vilja föra ut partilinjen finns det betydligt bättre och effektivare sätt att göra det på (och många av dem praktiserar jag den tid jag inte bloggar, fö.)

Men sedan handlade min postning inte om partipolitik utan om vad som gör ett inlägg tillräckligt intressant att pinga. Och där tycker jag att det har kommit fram många intressanta synpunkter som nog närmast stärker mig i min ursprungliga tes - hellre pinga ett inlägg för mycket än ett för lite.

Sedan kan jag inte låta bli att reflektera över något politiski skrev ovan; om att politiska bloggare blivit "drillade" i att synas. Jag tror kanske att det är lite tvärtom; att människor söker sig till politiken för att man tycker det är kul med politik, och att det även är därför man tycker det är kul att blogga.

För en avslutande fundering är varför det skulla vara omöjligt för partipolitiskt engagerade och andra bloggare att också lära en del av varandra? Borde inte en sådan dialog/utbyte av tankar vara någonting vi uppmuntrar, istället för att dela upp oss än mer?

Sedan tycker jag att fler kunde skriva om jazz, poesi och rollspel på intressant.se. De skulle i alla fall ha en gjuten besökare...

Per-Inge Broden sa...

Bloggen erbjuder i vart fall möjligheten att snabbt komma till tals.. Men hur gör man nu för att bli upptäckt?

Anonym sa...

Best regards from NY! »