fredag, augusti 29, 2008

Hafsigt, slarvigt - om Vårdval Stockholm

SvD avslöjar idag att kontrollen av de vårdgivare som får rätt att driva vård för skattepengar i och med det moderata Vårdval Stockholm brister. Det är i det här fallet dessutom synnerligen lättupptäckta missförhållanden av ekonomisk art som landstinget på något obegripligt sätt missat. Vad det säger om den mer komplicerade kvalitetskontroll av själva vården som ett auktorisationsförfarande borde innebära vågar jag knappt ens tänka på. 
Tyvärr är det inte särskilt överraskande. Vi vet sedan tidigare att resursfördelningssystemet i Vårdval Stockholm leder till lägre kvalitet i vissa delar av länet. Men det blir mer och mer tydligt att det inte är den enda kvalitetssänkande aspekten på systemet. Hastigheten och den bristande kvalitetskontrollen är en annan. 
Så gör om. Och gör rätt. Vården är för viktigt för att slarva bort i ideologisk experimentlusta.
PS: om du inte har sett den, titta gärna på denna text (ur läkartidningen) om läkarförbundets vårdvalsenkät som presenterades i Almedalen i somras. Oerhört tydligt att det vårdvalssystem som tas fram under lång tid och i bred politisk dialog också blir det mest populära. DS
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

1 kommentar:

Kurt sa...

Om någon bara brydde sig om att också granska den där s.k. tandvårdsreformen, som var utformad av privattandläkarna. Så skulle de finna att tandläkarna kan fabulera fritt om vilka behandlingar de utfört.