onsdag, augusti 13, 2008

Skit i demokratin - bara man kan tjäna pengar

Det är fruktansvärt naivt att tro att vårt demokratiska styrelseskick vi har kämpat oss till i det här landet är något en gång för alla givet. Att läsa Johan Stael von Holsteins krönika i dagens Metro där han hyllar det auktoritära Singapore (och även i en bisats Kina) är en närmast övertydlig påminnelse om det.

En påminnelse som dessutom knappt behövs. I dessa dagar av Kinahyllningar måste man vara snudd på politiskt tondöv för att inte höra de undertoner som säger oss vilken som är den politiska högerns egentliga prioritet - visst är det bra med demokrati och mänskliga rättigheter, men det verkligt viktiga är kapitalismen och marknadsekonomin.

Det "går" att ha en välfungerande auktoritär kapitalism - ibland kan det till och med vara mer effektivt än en traditionell demokrati då det är lättare att hantera de "störningar" mot den "fria" ekonomin som exempelvis fackföreningar och krav på sociala rättigheter utgör.

Men demokrati kan inte bara reduceras till att vara en (eventuell) konsekvens av ett visst ekonomiskt system. Det misstaget gjorde den extrema vänstern tidigare (och i den mån de finns kvar förmodligen fortfarande), och det misstaget görs idag till höger. Nej, demokrati är och förblir ett mål i sig. Och det är ett mål som måste försvaras dag efter dag.

Tack för den påminnelsen, Johan SvH! Uppdatering; Morian skriver också upprört och Fredrik skriver om något lite liknande.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , och annat intressant

1 kommentar:

Anonym sa...

Hur kan man hylla ett land där man inte får tugga tuggummi? Jag skulle bli haffad direkt och få spöstraff...

A-K Roth