tisdag, september 30, 2008

Ett antal anledningar att känna optimism om socialdemokratins framtid

Är hemma med en snorig dotter. Förmiddagen ägnades åt teletubbiestittande och barnsångsjungande. När dottern nu tar en liten tupplur ger det mig chansen att gå igenom lite olika (lite mer socialdemokratiska) vänstermedia. Fokus blir på det lite yngre, lite mer intellektuella. Inser att det faktiskt finns all anledning att se ljust på framtiden. 

Senaste Tvärdrag är inledningsvis riktigt bra. Inte minst intervjuerna med (och texterna av) Katrine Kielos, Magnus Wennerhag och Kajsa Borgnäs ger mersmak. Känns som om Daniel och Jens är på rätt väg. Jag gillar att de har en tydlig idé om vart tidningen ska och sedan kör det konceptet fullt ut. 
***
En annan kul grej är nya webbsatsningen Arvid Falk. Ett alldeles lysande initiativ, även om sidan kanske inte riktigt har hittat formen än. Jag tror att det här kan bli riktigt bra. Som sagt; kanske saknar jag lite av tydlighet i profil och inriktning men det kommer säkert när sidan hunnit mogna. Och då blir det ett gjutet stopp på den dagliga surfrundan. 
***
Speaking of Arvid Falk: jag håller just nu på och läser Olof Lagercrantz lysande biografi över August Strindberg. Finns på pocket, förmodligen i en affär nära dig. Om man är intresserad av mannen bakom. (Inte webbsidan, utan figuren. Dvs.) 
***
Några som verkligen har hittat formen är däremot Dagens Arena. Från ingenting till Sveriges mest angelägna vänsterröst på rekordtid. Det riktigt stora Dagens Arena-gänget har gjort är att de har inneburit ett uppbrott från den där förödande gnälligheten som förstört så många tidigare försök till en mer intellektuell socialdemokratisk hållning. Tror faktiskt inte (bara) att det är en konsekvens av oppositionstiderna, utan att det ligger något djupare bakom. 
***
Sedan ska jag inte gnälla, så därför skriver jag inget om könsfördelningen på skribenterna i senaste Fronesis
***
Sammanfattningsvis: Det finns någon typ av intellektuellt självförtroende inom den (mer eller mindre socialdemokratiska) vänstern av idag som rätt länge har saknats. 70- och 80-talister som Kielos, Suhonen, Borgnäs, Klas Gustavsson (för att nämna en handfull. I Tvärdrag kallas några av dem för "de skamlösa", och det kanske passar) driver på. Lägg på det de möjligheter internet innebär och ett gäng pionjärer och entusiaster från alla möjliga generationer och bakgrunder. Och det blir riktigt, riktigt bra. Någon form av nytändning. Nerv. Jag vet inte vilket begrepp som passar. Bara att jag gillar det. 
***
PS. Alltså, så att ingen ska missförstå. Jag gillar i grunden Fronesis också. Men någon tjej hade väl kunnat få vara med? 

onsdag, september 24, 2008

Fackligt nytänkande

Det tänks en massa stora tankar runt om i vårt land. Nu har utredarna på TCO drabbats av den smått geniala idéen att faktiskt dela med sig av sina på en liten mer regelbunden basis. På bloggen utredarna kommer man att kunna läsa med största sannolikhet intressanta inlägg utifrån de olika specialkompetenser TCO:s utredargäng sitter på. Inledningsvis tycker jag exempelvis att Roger Mörtviks funderingar om regeringens a-kassepolitik är väl värda att läsa. 
Förhoppningsvis får vi alltså både ett nytt löntagarperspektiv i bloggosfären samt ett antal kvalificerade bloggare som kan bidra till en mer högkvalitativ diskussion. Det måste applåderas. Via Fredrik som fick det via Jonas
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,  och annat intressant

lördag, september 20, 2008

Intressant FRA-dementi från Odenberg

Förre försvarsministern Mikael Odenberg dementerar nu på SvD:s ledarblogg tidskriften Fokus uppgifter om att han skulle ha "sålt in" FRA-lagen till den borgerliga partiledarkretsen genom att påstå att det fanns en uppgörelse med socialdemokratin. 

"Självfallet var partiledarna informerade om min ambition att få med (s) och om arbetet för att åstadkomma detta (f ö bekräftat av dåvarande (s)-gruppledaren Britt Bohlin i Rapports dokumentär) men aldrig någonsin har jag påstått att saken redan skulle vara i hamn. Därtill faller ett sådant påstående i detta stadium på sin egen orimlighet. Även om socialdemokraterna skulle vara intresserade av en uppgörelse så är det självklart att de inte kan binda sig för det redan före en lagrådsremiss. Det vore ju närmast idiotiskt - och socialdemokraterna är inte idiotiska" skriver Odenberg själv. 

Och framförallt den sista passagen tycker åtminstone jag låter rätt rimlig. Odenbergs egna ord borde alltså innebära slutet för det lite märkliga blame-game:ande som PJ Anders Linder inledde under gårdagen när han skrev att "[r]egeringen sitter i klistret om FRA därför att de blev lurade av socialdemokraterna".  
Det här debaclet har regeringen Reinfeldt försatt sig i helt själva. Om nu någon hyste någon tvekan om den saken.
Andra som kommenterar detta är exempelvis Jonas Morian och Mary (hon med de moderata karamellerna). Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,  och annat intressant

Sjukvårdens framtid byggs underifrån

DN skriver idag om hur nedbrutna hierarkier och samverkan mellan olika personalkategorier inte bara gjort det roligare att jobba utan också ökat effektiviteten på kirurgkliniken på Karolinska Huddinge. Det är ett fantastiskt roligt reportage som beskriver en fantastiskt rolig utveckling. Dessutom säger det väldigt mycket om hur framtidsdebatten om den svenska sjukvården borde se ut. 
Vi har under de senaste tio tjugo åren suttit fast i en diskussion där den enda vägen framåt för sjukvården har sagts vara privatisering, och så kan man vara för eller mot detta. Men det är helt fel. Vad som behövs inom sjukvården är en kulturrevolution av det slag som DN beskriver i Karolinska Huddinge, där man lämnar den gamla närmast tayloranska organisationen bakom sig. Och det måste ske oavsett driftsformer. (Karolinska Huddinge ägs av landstinget, till exempel.)
Som socialdemokrat tycker jag också att det är uppenbart att detta ligger i linje med en traditionell socialdemokratisk uppfattning att makten ska flyttas ut på golvet, till de som faktiskt gör jobbet. Eller vad som åtminstone borde vara den traditionella socialdemokratiska uppfattningen...
Hur som. En rolig utveckling, och väldigt kul att den uppmärksammas av media. 
PS: Apropå bra media: ni har säkert redan läst den; men Fokus granskande reportage om FRA-frågan från igår är mästerlig journalistik. Samtidigt som det också sätter all annan politisk journalistik i det här landet i ett lätt förklenande ljus - som läsare inser man plötsligt hur mycket det är vi aldrig får veta om vad som egentligen händer i Sverige eftersom så få andra når upp i Anita Kratz och Torbjörn Nilssons nivåer. DS
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,  och annat intressant

torsdag, september 18, 2008

Så cool att det gör ont


Det har varit svårt att missa att Bruno K Öijer är tillbaka. "Poeternas poet, gymnasisternas, akademikernas, punkarnas, 40-talisternas, 80-talisternas, beatnikarnas, anarkisternas och hela svenska folkets poet" som en lyrisk recensent på DN skrev någon gång för länge sedan. 
I videon ovan framför han "vi lämnade varje fest". Urbant deppigt, svartsynt och coolare än Lou Reed. Några sidor tidigare i diktsamlingen Dimman av allt (som avslutar den triologi som inleddes med brakssuccéen Medan giftet verkar) finns en av de dikter han skrivit som jag tycker är allra vackrast. Fruktansvärt enkel, på gränsen till banal, men ändå kan jag inte läsa den utan att bli alldeles rörd (hela diktsamlingen ja kanske hela triologin tar någon sorts utgångspunkt i poetens relation till sin bortgångna mamma som tog hand om familjen efter att pappan tog livet av sig). 
jag tyckte någon kom 
men det var ingenting
bara skymningen
som rättat till mitt täcke
och tapeterna sjöng
sjöng märkligt och lågt för mig
det var en natt
en natt jag inte längre minns
en natt när du måste ha 
blåst ut stearinljuset
och en annan värld steg framför mig
mystisk och spännande
full av faror steg den
som en tunn strimma av rök
steg den mellan dina händer 
Som jag har förstått det efter att ha skummat recensionerna (rikligt med länkar ovan) så är det snarare denne lågmälde Bruno K. än den, som SvD uttrycker det, "alienerade världsföraktaren" som är tillbaka i den nya diktsamlingen. Och det låter sympatiskt. Även om jag undrar om punkpoeten helt kan sluta påminna om en man som "... planlöst driver runt i staden om nätterna / och fylls av aggressiv gråt / när han tänker på hur snabbt dom han älskat / börjat åldras och brytas ner " 
Och nej, jag har inte skaffat Svart som silver än. Men jag ska. Återkommer, säkert. 
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,  och annat intressant

onsdag, september 17, 2008

Död åt skogen!




Precis min åsikt. En har väl sett the Blair Witch Project. Bra aktion av fältbiologerna. (ok, det kan vara ironi med anledning av regeringens nedskärningar på miljöområdet, kanske. Men ändå...)

Folkens Europa

Dagens lästips: mastodontuppropet för ett folkligt Europa på Dagens Arenas debattsida. Det här gillar jag. Från KG Hammar till Wanja Lundby Wedin. Presenterar en alternativ - folklig - vision av vad ett verkligt europasamarbete skulle kunna vara. Med anledning av ESF i Malmö:

"Det är i Malmö det verkliga europeiska civilsamhället nu tar form. Det är här kanalerna mellan folkets åsikter och organiserade intressen är som mest utvecklat och mångfaldigt. Och det är en offentlighet som inte sätter några gränser österut - till ESF kommer exempelvis stora grupper av aktivister från både Ryssland och Turkiet."

Det rör på sig. Fortfarande. Känns hoppingivande på något sätt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , och annat intressant

tisdag, september 16, 2008

Nej till återremiss




Den borgerliga majoriteten i stockholms läns landsting håller precis på att driva igenom en helt ny avtalsmodell för akutsjukhusen. Problemet den här gången är inte att förslaget är grunddåligt. Tvärtom. Det finns en del bra i det. Så mycket bra att vi förmodligen skulle kunna enas om en del riktigt långsiktiga spelregler för våra akutsjukhus. Men det verkar inte borgarna vilja. Istället för att låta oppositionen gå igenom ärendet ordentligt i sina grupper trumfas det igenom. Riktigt trist.
PS. Det färdiga ärendet kom klockan 17.50 igår till oppositionen. Vi ville skjuta upp det till nästa möte för att hinna processa det i våra grupper. Bara så att ni får en bild av vilka tidsramar vi pratar om här. DS

lördag, september 13, 2008

Om socialdemokratisk förnyelse

Fredrik Jansson  skriver idag om hur han ser på behovet av en socialdemokratisk förnyelse (delvis inspirerad av Tony Johansson). Resonemanget bygger i grunden på ett "traditionell socialdemokrati är modern"-resonemang som jag i sak har väldigt lite att invända mot. Och det är en bra text, men riktigt intressant blir det faktiskt först i kommentarerna.
Där skriver Fredrik nämligen som ett svar på en annan kommentar att "[v]ad som däremot är intressant (och som jag nog kommer att återkomma till i ett framtida inlägg av “Vänsterreformism”) är hur vi ger anställda i offentlig sektor mer makt och inflytande över sina jobb och den verksamhet de arbetar i. Här kan vi nog hitta intressanta frön i det som kallas intraprenad (fruktansvärt ord!) och den modellkommunmetodik som norska Fagforbundet (motsvarande Kommunal) har tagit fram. Det som förr i världen kallades “industriell demokrati” kan mycket väl vara en viktig pusselbit i arbetet för att göra den gemensamma sektorn mer attraktiv som arbetsplats."
Rätt så! Vi måste inse att allt demokratiskt inflytande inte kan eller måste gå via förtroendevlda representanter utan att demokratin som ideal för att bli greppbar måste kunna förverkligas även i det lilla, på exempelvis arbetsplatsen. Jag ser verkligen fram mot fortsättningen...

tisdag, september 09, 2008

Om vårdköer och glädjen i att läsa Dick Erixon

Efter i storleksordningen tretton timmars landstingsfullmäktige känner jag mig en smula mör. För fullmäktiges viktigaste debatt, den om vårdköerna, hänvisar jag därför helt enkelt bara till Dag. Poängen är den att den borgerliga majoriteten slösat bort de goda åren vi nu verkar vara på väg att lämna utan att ta tag i sjukvårdens största problematik - vårdköerna. Tvärtom så ökar de. Vilket både jag och många andra har haft både ett och annat att säga om under dagen. 
Och sedan i ett helt annat ämne så är faktiskt detta inlägg ovanligt kul, till och med från att komma från den outsinliga källan till muntration Dick Erixon. Börjar undra om inte lejonparten av de där som faktiskt pröjsar honom för att blogga är vänstersinnande människor som jag själv i jakt på ett gott skratt (lite som Badlands Hyena men på riktigt, liksom).
Nä. Läggdags. Ta hand om er. 

måndag, september 08, 2008

Vad skönt med en politiker som ryter ifrån!

"Den dagen moderaterna tar ställning mot marknadshyror, slutar sälja ut lägenheterna i Stockholms innerstad till reapris och på allvar börjar värna blandade boendeformer är vi de första att sträcka ut en hand för ett samarbete."

Så motiverar Carin Jämtin i SvD att hon nu slänger igen dörren i ansiktet på Kristina Alvendal (m). I ett välmotiverat hårt tonläge avfärdar hon det moderata utförsäljningsrådets "invit" till blocköverskridande förhandlingar om bostadspolitiken i Stockholm. "Politiska pajaskonster", är ett begrepp som används.

Det är bra. Det finns ingen anledning att göra annat än att lyfa fram den moderata bostadspolitiken som precis så illa som den är. Att låta högerhöken Alvendal gömma sig bakom socialdemokratin vore både taktiskt och sakpolitiskt direkt korkat.

Dessutom är det faktiskt skönt med en politiker som ryter ifrån. Uppfriskande, på något sätt. Gör att hösten plötsligt känns lite mindre jämngrå.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , och annat intressant

"Svagt ledarskap hämmar Sverige"

Nej. Den här artikeln handlar faktiskt om sport. Även om rubriken onekligen leder tankar någon helt annanstans...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , och annat intressant

söndag, september 07, 2008

Äkta och oäkta kovändningar


Ni vet. Liv, jobb, familj. Jag har helt enkelt inte hunnit blogga särskilt mycket under den senaste veckan. Här kommer dock några korta reflektioner så här på söndagskvällen. Av någon anledningar handlar de mest om kovändningar:  

Den borgerliga majoriteten i Stockholms läns landsting erkänner ju nu att det system de satt i sjön (Vårdval Stockholm) drabbar socialt utsatta områden. Däremot vägrar de göra något åt saken. Som ABC-nytt visade i veckan: den sjukvårdspolitik de borgerliga partierna för inklusive de förändringar de ny föreslår bara fortsätter att öka klyftorna (se gärna hela inslaget för att få en rättvisande bild). Så det här får väl vara någon sorts halv kovändning - man erkänner att man har fel men vägrar ändå ändra på sig. 
Samtidigt - en bra grej på lite samma tema. Det verkar som om nu även de ledande borgerliga politikerna i landstinget har förstått den socialdemokratiska positionen. Catharina Elmsäter-Svärd (m) skriver på sin blogg att "Socialdemokraterna idag meddelar att de är positiva till att stockholmarna har valfrihet inom vården" och funderar om det "kanske tyder ... på att de släppt lite av det ideologiska motstånd som de tidigare uppvisat mot människors rätt att själva besluta om vissa saker i vardagen." Centerpartisten Gustav Andersson skriver i sin tur (under rubriken Socialdemokratisk reträtt) att "... det [är] både häpnadsväckande - och glädjande - att Socialdemokraterna nu vill ta Vårdvalet ett steg längre genom ett s.k. ACG-system (Adjusted Clinical Groups) som är ett ännu mer individbaserat ersättningssystem än vårdvalet."
Jag ska nu inte grotta ner mig i historieskrivningen (som är bisarr) utan bara nöja mig med att säga rätt så. Valfrihet, men inte Vårdval Stockholms orättvisa. Det är vad (s) tycker i frågan (har skrivit mycket om detta förr - även innan "kovändningen" btw - till exempel här). Och problemet med den borgerliga politiken är inte att den är för individanpassad - utan tvärtom, att den fortfarande inte tar hänsyn till att människor faktiskt är olika och därmed också har olika behov. Om det krävs en socialdemokratisk "kovändning" för att får borgare att förstå att det är det politiken handlar om så bjuder jag gärna på den saken. 
Och så en sista grej apropå kovändningar. Jag hade helt enkelt fel när jag häromdagen anklagade den borgerliga regeringen för detsamma. Den så kallade "satsningen" på KomVux regeringen slog sig för bröstet visade sig när plus och minus slogs ihop landa på ett minus på nästan två miljarder över mandatperioden - och då räknar jag inte in kostnadsökningarna (se mer om det här). Så jag får nog omformulera mig. "Bluff" är vad jag egentligen borde ha skrivit. 
För övrigt har jag också drabbats av USA-feber. Sitter och kollar YouTube -klipp och bloggar hela nätterna. Och så tror jag att något stort är på väg att hända inom arbetarrörelsen. Om det kommer att kräva någon kovändning eller inte är än så länge oklart. Men mer om det senare. På återseende. 
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,  och annat intressant

måndag, september 01, 2008

Välkommen ams-politik (om än för sent och för klent)

Att regeringen nu kovänder och genomför de satsningar de föraktfullt avfärdade som "ams-politik" för bara något halvår sedan när vårpropositionen presenterade är naturligtvis i grunden bra. Satningar på yrkesutbildningar och fullföljandet av det socialdemokratiska förslaget om en yrkeshögskola måste applåderas. Åtminstone lite försiktigt - självklart hade dagens utspel på dagens DN-debatt (även kommenterat här) gett en något mindre fadd smak i munnen om regeringen inte med sådan kraft ägnat de senaste två åren åt att riva ner vad man nu säger sig vilja bygga upp.

Nu får vi se vart detta landar. Och framförallt får vi se om taktiken att lägga sig kloss i kloss med oppositionen politiskt för att på så sätt minska de politiska slagytorna kommer att fullföljas på fler områden. Vem vet - snart kanske man återkommer med åtgärder som på riktigt kommer till rätta med arbetslösheten och det så kallade utanförskapet? Eller så tänker regeringen om till och med när det gäller FRA...

UPPDATERING: Äh, jag hade fel. Det var ingen kovändning. Slutsummar av regeringens "satsningar" landar efter alla om och men på ett rejält minus över mandatperioden. "Bluff" hade varit ett bättre begrepp. Trist. SLUT PÅ UPPDATERING.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , och annat intressant