torsdag, augusti 25, 2005

Propagandashow i Örebro

Reinfeldt ägnar en hel del av sitt inledningsanförandemoderaternas arbetsstämma i Örebro åt att distansera sig från en tänkt "gammaldags" moderat. "Välj era strider", uppmanar han myndigt stämman, "moderaterna har aldrig varit revolutionära". När han inledningsvis rabblar upp tidigare partiledare och vad man har att lära av dem, "glömmer" han bort Bo Lundgren. För det är det som är poängen med hela den moderata arbetsstämman som nu ska fortgå under fyra dagar – att bekräfta Fredrik Reinfeldts segertåg och definitivt sätta bilden av de "nya" moderaterna. Och då är det med nödvändighet exit Lundgren, bunkergäng och 130 miljarder i skattesänkningar.
Reinfeldt har lyckats såtillvida att opinionssiffrorna har gått upp i samma takt som den egna politiken luddats till. Ju färre som vet vad moderaterna tycker om saker och ting, ju fler kan tänka sig att rösta på dem. Det är nu inte så konstigt att ett parti som moderaterna blir populärare när folk inte vet vad de står för. Men frågan är om en sådan taktik – att dölja sin politik – håller i längden.
Ett gäng LO-ekonomer skrev en mycket intressant artikel på DN-debatt i morse som förtjänar läsning. De visar hur ihåligt det moderata budskapet är, inte minst vad det gäller att skattesänkningarna ska gå till låg- och medelinkomsttagarna. De nya moderaterna är bara, som Kristina Axén-Ohlin själv uttryckt det, "retorik".
Samtidigt får man inte underskatta retorikens kraft. Showen i Örebro är ett skickligt iscensatt spektakel. De moderata ombuden må vara hur missnöjda med det politiska uttrycket de vill, de gillar opinionssiffrorna. Dessutom kan de vara trygga i förvissningen att moderaterna fortsatt är ett parti på högerkanten. Systemskiftet kommer, är Reinfeldts egentliga budskap, ge det bara lite längre tid. Och låt oss inför världen spela upp ett drama av ett moderatparti som faktiskt förändrats, så att det svenska folket invaggade i välfärdsstatens falska trygghetssömn ska kunna komma till oss, omedvetna om vartåt det egentligen är vi strävar.
En ulv i fårakläder, har Magnus kallat honom. Tur att det finns de som vill se bortom utanpåverket.

4 kommentarer:

fredrik sa...

(s)pion minsann! http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,690521,00.html

Johan Sjölander sa...

den är bättre med bilder, dock. Eller nått.

fredrik sa...

Fast vad är en (s)pion egentligen? Jag har hört talas om (s)rosor, men aldrig om (s)pioner.

Johan Sjölander sa...

Jag vet inte, kanske påminner de om olrosor?