lördag, oktober 07, 2006

Bloggare ÄR journalister. Ytterligare två bevis.

Man kan diskutera till döddagar hur viktig bloggosfären är. Och kritikerna har antagligen rätt; i dagens Sverige spelar vad som sägs på bloggar runt om i landet oerhört mycket mindre roll än vad som sägs i etermedia eller på dagstidningarnas nyhets eller tom insändarsidor. Men detta är egentligen inte den viktiga frågan. För den lyder: vilken roll skulle bloggarna kunna spela?

Avgörande då är vilken kvalitet och vilken ambitionsnivå de enskilda bloggarna håller. Jag skulle här vilja peka på två aktuella och bra inlägg som visar på vilka möjligheter som ändå finns. Bägge inläggen kännetecknas av en journalistisk likväl som en mediekritisk ingång.

Det första är Magnus Ljungkvist som granskar fd ekotjournalisten och numer Reinfeldtmedarbeteren Edvard Unsgaards gärning. Det här är en mycket viktig fråga. Om en journalist direkt efter ett val väljer att jobba för valvinnaren, är det oerhört intressant att granska den journalistens gärning under själva valrörelsen. Och Magnus genomgång av Unsgaards artiklar väcker onekligen en hel del frågor.

Det andra inlägget är Peter Gustavsson som lyfter upp Livets Ords inflytande över kommunpolitiken i Uppsala, och den totala medietystnad som råder utanför lokalmedia runt detta. För mig som icke Uppsalabo är det skrämmande läsning. Och viktig.

Om bloggar kommer att spela någon roll i framtiden beror på oss som bloggar. Med fler skribenter som Peter och Magnus ser framtiden ljus ut.

Andra bloggar om: , ,

PS: Fredrik, mitt svar på din utmaning kommer. Och det kommer att vara intressant. Så håll ut DS

2 kommentarer:

Unknown sa...

Tack för länkarna, tänkvärda och intressanta.

/Mattias

Bulten i Bo sa...

Det är väl inte helt otroligt att dessa två artiklar skulle kunna ha platsat som debattartiklar i relevant rikspress eller lokalpress. Skulle d kommit in där så skulle de ju ha lästs av mycket fler personer än vad som är fallet nu,

Men visst, med bloggar öppnas möjligheten för politikerna att få sina alster utgivna oavsett vad DN debatts kanske något lynnige redaktör är på för humör den dagen.

Men, fortfarande är det ett mycket litet antal människor som läser bloggar, det ska man vara medveten om!

Mvh, Bulten som för dagen deppar över sin dåliga besöksstatistik!