fredag, november 02, 2007

En stor liten fråga

Samtidigt som regeringsmakten faller samman kan det vara på sin plats att rapportera om någonting positivt som faktiskt händer i svensk politik. En av de mest osympatiska åtgärder vår nya regering tagit sig för är nämligen att man har ändrat i regelverket så att förtidspensionärernas kommande ålderspension försämras. Personer som tvingats ut ur arbetslivt i förtid ska nu också straffas i form av mindre pengar att leva på efter fyllda 65.

Detta förslag från den borgerliga regeringen är nu inte bara osympatiskt, det bryter också mot den svenska pensionsöverenskommelsen. En kraftig kritik från inte minst socialdemokratiskt håll har därför nu lett till resultat. Borgarna backar på försämringen, först talade Anders Borg om 2009 men nu igår gick man rakt av på den socialdemokratiska linjen och återställer från och med den första januari nästa år.

Det är mycket välkommet, och en stor seger dels för den socialdemokratiska oppositionen såklart, men framförallt för de förtidspensionärer som nu har en något mindre ekonomiskt ansträngd ålderdom att se fram emot. Läs Tomas Eneroth (s) kommentar här, se också SvD.

PS: När jag skriver detta ser jag att även Ulrika Schenströms efterträdare har använt svart arbetskraft (se DN, SvD). Oppositionen är "bedrövad", och det med rätta (SvD). För att enskilda individer ibland kan begå misstag är en sak. Men att den moderata regeringsledningen uppenbarligen är oförmögen att hosta fram en endaste personer utan den här typen av lik i garderoben pekar på något större. Nåväl, det var inte mitt huvudtema. Men visst är det omtumlande dagar vi befinner oss i för stunden. DS

Andra bloggar om: , , , , , och annat intressant

6 kommentarer:

Unknown sa...

Att köpa svarta tjänster är så vanligt att den som blir upprörd nog ska öppna sina ögon. Jag lovar att de bara behöver gå max 5 hus bort för att hitta en som köpt svarta tjänster.

Många vita hantverkare erbjuder dessutom köparen att leverera jobbet svart om köparen så vill. Tror sjutton att många säger ja till att betala 40.000 kr istället för 60.000 kr. Glöm inte att det är någon som också har jobbat svart, det är inte bara den som köper som gör fel.

Mot lagen - javisst. Men i dagens högskattesverige har det blivit lika vanligt som att gå mot röd gubbe. Så vad beror detta på? Jo den självklara relationen mellan att begå brott som ger en personliga fördelar kontra risken att bli upptäckt och straffet det ger.

Gör inte detta till ett moderat-problem för då kastar du sten i glashus. Det skulle räcka med att göra en granskning av fackliga företrädare så lovar jag att du hittar många i samma sits. Jag känner flera själv...

Anonym sa...

"Vad ska folk tro när landets högsta ledning beter sig på det här sättet" kan man läsa en upprörd artikel från vänsterhåll idag. I rubriken används också ordet arrogans. Det är rätt magstarkt att ta sådana uttryck i sin mun och samtidigt bekänna sig till det Socialdemokratiska partiet. En förvirrad människa tänker man dirket. Den arrogans och förakt för "vanligt folk" som Socialdemokratin uppvisat under decennier saknar ju motstycke. Ingen regering är perfekt, allra minst en Socialdemokratisk, och varför denna onyanserade pajkastning från vänsterhåll när det istället skulle behövas en insiktsfull ödmjukhet inför alla de egna tillkortakommandena inom Socialdemokratin. Debatten förs på en infantil och löjeväckande nivå från vänsterhåll får man säga.

Anonym sa...

Är väl som vanligt..Sossarna skriker och tror at vi glömt bort at dom under 30 år byggt upp ett system som uppmuntrar till att vara hemma och bidragsfuska. Sen tard eras store ledera herr Persson ut sin avgångsersättning via sin firma för att det inte ska begränsas..Och vardet inte fru Sahlin som shoppade blöjor och Toblerone på riksdagens kreditkort? Har ni glömt detta..Freivalds lägenhetsaffärer osv osv osv....Snacka om löjligt att läsa om "upprördhet" från Sossehåll...

Per Hagwall sa...

När det för första gången sedan valet kommer konstruktiv kritik från sossehåll och regeringen dessutom lyssnar på den så är det enda du kan prestera en enda lång gnällpostning.

Johan Sjölander sa...

"Gnällpostning"??? När jag använder ord som "välkommet", "positiv nyhet", "seger"? Vad är det för gnälligt med det?

Själv hoppas jag bara att regeringen ska börja lyssna på den konstruktiva kritiken som gäller a-kassan, vuxenutbidlningen, högskoleplatserna och miljöpolitiken också. När man gör det kan vi börja fira tillsammans, Per.

Per Hagwall sa...

Larva dig inte. Du ägnar halva inlägget åt att hacka på regeringen för ett förslag som du vet inte längre finns.

Jag vet att det fortfarande svider att ni förlorade makten, men bara för att ni är västvärldens sämsta förlorare behöver ni inte vara västvärldens sämsta vinnare.

Högskoleplatser? Det behövs inte högskolekompetens till 50% av jobben i Sverige. Er fixa idé om det procentmålet och er förkärlek för att smeta ut resurserna på för små enheter leder bara till ett EPA-akademikerproletariat med enorma studieskulder.

Miljöpolitiken? Att slänga miljarderna i sjön hemma för att kunna slå sig för bröstet i stället för att lägga miljarderna utomlands där de gör mångdubbelt större nytta? Nej tack.