måndag, september 01, 2008

Välkommen ams-politik (om än för sent och för klent)

Att regeringen nu kovänder och genomför de satsningar de föraktfullt avfärdade som "ams-politik" för bara något halvår sedan när vårpropositionen presenterade är naturligtvis i grunden bra. Satningar på yrkesutbildningar och fullföljandet av det socialdemokratiska förslaget om en yrkeshögskola måste applåderas. Åtminstone lite försiktigt - självklart hade dagens utspel på dagens DN-debatt (även kommenterat här) gett en något mindre fadd smak i munnen om regeringen inte med sådan kraft ägnat de senaste två åren åt att riva ner vad man nu säger sig vilja bygga upp.

Nu får vi se vart detta landar. Och framförallt får vi se om taktiken att lägga sig kloss i kloss med oppositionen politiskt för att på så sätt minska de politiska slagytorna kommer att fullföljas på fler områden. Vem vet - snart kanske man återkommer med åtgärder som på riktigt kommer till rätta med arbetslösheten och det så kallade utanförskapet? Eller så tänker regeringen om till och med när det gäller FRA...

UPPDATERING: Äh, jag hade fel. Det var ingen kovändning. Slutsummar av regeringens "satsningar" landar efter alla om och men på ett rejält minus över mandatperioden. "Bluff" hade varit ett bättre begrepp. Trist. SLUT PÅ UPPDATERING.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , och annat intressant

6 kommentarer:

Johan Ingerö sa...

Kovändning? Trams. Snarare handlar det om att konjunkturen vänder nedåt. Att man minskar satsningarna på Komvux när arbetsmarknaden är gynnsam (något ni själva gjort) och sedan ökar dem när antalet jobb minskar är rätt självklart. Så har ni gjort med exempelvis AMS i alla tider.

Du var roligare när du var pappaledig. Nu är det bara ofiltrerad partipropaganda här i bloggen. :-P

Anonym sa...

De nämner inget hur den studerande ska finansiera sin egen försörjning.
Som där är idag,(Nya alliansregel) så dras alla ersättningsdagar som betalas ut som "amsbidrag", även bort från antalet utbetalda a-kassadagar. Så man kan alltså bli av med alla akassadagar under en utbildning och stå där med 0 ersättningsdagar kvar.
Och garanterat att man blir av med alla akassadagar om man går en två-årig utbildning, eftersom a-kassadagarna bara räcker max 60 veckor.

Johan Sjölander sa...

Öh Johan - om du följt min blogg (vilket du gjort) så vet du att mitt engagemang för vuxen- och yrkesutbildningen är rätt långvarigt. Skrev exempelvis om det i våras, när varningssignalerna i ekonomin var tydliga och regeringen (understödda av Jinge, fö) fortsatte att avfärda krav på utbildning i bristyrken som "ams-politik".
För övrigt så har problemet med flaskhalsar på arbetsmarknaden kombinerat med kvarvarande arbetslöshet funnits under HELA mandatperioden. Eftersom KomVux inte bara är eller får vara en konjunkturregulator.
Så det kanske är du som lite väl okritiskt följer partiledare Björklunds fastslagna talelinjer hä ... (och det är i sådana fall begripligt, jag förstår om folkpartiränderna inte riktigt går ur)
Anonym - intressant spår. Värt att följa upp.

Unknown sa...

Både och, för tusan!

Komvux är med sin välmotiverade elevkår en högeffektiv skolform, en "kunskapsskola" om något. Då borde regeringen i de ideologiska slagordens namn värnat om just komvux. Man har gjort motsatsen. Regeringens verkliga agenda var alltså här inte alls att stärka skolan, utan att minska den sociala rörligheten och förstärka klasskillnaderna i samhället. Devälbeställda vll slippa konkurrens.

Det nya förslaget om förstärkt yrkesutbildning är i och för sig förträffligt. Men bygg samtidigt upp Komvux igen också!

Anonym sa...

Tvärtom. Snarare är det du som socialdemokrat som gör en kovändning. Den här politiken avfärdades av många i vänstern som en politik som "skapar en underklass som servar överklassen".

Det här är inte alls en kovändning av alliansen. Det här är vad dom velat göra. Men som dom blev kraftigt kritiserade för...

Johan Sjölander sa...

Tobias, hur menar du? Fattade inte den socialdemokratiska regeringen beslut om en lärlingsutbildning redan 2006 - ett beslut som sedan revs upp? Är inte yrkeshögskolan också en idé som kläcktes (utredning tillsattes) under den föregående regeringen? Och menar du på fullt allvar att satsningar på komvux och kvalificerad vuxenutbildning är något som socialdemokratin ställt sig som motståndare till? Tja, menar du det får du nog ta och läsa på en smula, för då menar jag att du faktiskt har en smula fel...

(däremot har du en poäng i att hela den utbildningspolitiska retoriken från socialdemokratiskt håll har varit väl mycket inriktad på mer teoretiska studier - och det är jag den första att beklaga. Inte för att det är fel på teoretiska studier, utan för att andra viktiga utbildningar lätt hamnar i skymundan).