fredag, januari 13, 2012

Landstingen måste reagera mot tvångssteriliseringarna

Häromdagen kom beskedet: kristdemokraterna har i regeringen varit de som vunnit frågan om tvångssteriliseringar. Nu måste landstingen reagera mot att våra läkare även fortsättningsvis ställs inför ett omöjligt etiskt dilemma: antingen låta bli att hjälpa personer födda i fel kropp, eller genomföra tvångssteriliseringar. Det är fullkomligt orimligt och det enda rätta att göra är att ta bort steriliseringskravet.

Det stora problemet med steriliseringslagstiftningen är naturligvis hur den drabbar enskilda individer som är födda i fel kön. Men den tvingar också in läkare i ett omöjligt etiskt dilemma. För att kunna hjälpa patienter födda i fel kropp tvingas de acceptera tvångssteriliseringar.

De flesta trodde nog att denna snart fyrtio år gamla lagstiftning var på väg bort. Nu verkar det som om kristdemokraterna fått med sig övriga borgerliga partier på att förhala frågan. Då måste Sveriges landsting reagera. Vi kan inte ha kvar lagar som tvingar våra läkare inför omöjliga etiska dilemman.

Det enda sättet att komma ur detta är att följa Socialstyrelsens rekommendation och ta bort steriliseringskravet vid könsbyte. Många står nu på barrikaderna för att få igenom en sådan lagändring. Sveriges landsting borde göra samma sak.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , och annat intressant

Inga kommentarer: