torsdag, januari 12, 2012

Konsten att blåsa en skattebetalare

2007 såldes den offentliga vårdcentralen Serafen till en grupp privatpersoner för 694 000 kronor. Enligt uppgifter som presenteras av vänsterpartiet nu på morgonen har samma vårdcentral nu sålts vidare. Köpesumman den här gången dock på en helt annan nivå: uppemot 20 miljoner kronor ska nya ägaren Capio enligt uppgift ha betalt. Om detta stämmer finns det två tänkbara förklaringar. Antingen har något extremt hänt med verksamheten på Serafen de senaste fyra-fem åren som gjort att verksamhetens värde faktiskt ökat trettiofalt. Eller så var det politiska beslutet om försäljning en extremt dålig affär och skattebetalarna kan känna sig rejält blåsta.

Jag känner inte till mer av bakgrunden om detta än vad som presenteras i vänsterpartisternas debattartikel. Men att det pågår ett strukturerat slöseri med medborgarnas resurser i det borgerligt styrda Stockholms läns landsting är ingen nyhet. Och förklaringen med den enorma värdeutvecklingen känns ärligt talat rätt krystad.
Affären sätter också problemen med det ledande borgerliga partiet moderaternas hemlighållande av vilka det är som finansierar partiets verksamhet i blixtbelysning. I det här läget vore det skönt att kunna säga helt säkert att ingen av de individer som om uppgifterna stämmer kunnat berika sig enormt också var med och finansierade det ansvariga partiet moderaterna med privata bidrag. Med dagens hemliga partibidrag kan vi tyvärr inte säga det.
Som sagt - jag vet i skrivande stund inte mer än vad som står i artikeln. Men de uppgifterna är värda att ta på allt allvar. Det räcker med blåsta skattebetalare i Stockholms läns landsting nu.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , och annat intressant

Inga kommentarer: