fredag, februari 08, 2013

Det går en skam på ett torrt land

Jag hoppas ni såg TV4:s morgonsoffa. Sjuksköterskan My Morin kommenterade sin egen arbetssituation på Södersjukhusets akutmottagning. Och jag tror det var Göran Greider som för ett tag sedan skrev om behovet av något han kallade analytiskt raseri. Precis det var det My Morin visade. Lugnt men med rösten dallrande av energi riktade hon fullkomligt förkrossande kritik mot en politisk landstingsledning som varken lyssnade eller ville ta något som helst ansvar.

Sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) är den ytterst ansvariga för Stockholms läns sjukvård. Hon hanterade först sjukhuskrisen genom att inte säga någonting alls. Sedan började hon skylla ifrån sig på andra. Pekar på en enskild sjukhusledning som hon dels har varit med och tillsatt själv, dels orimligen själva äger makten att lösa ett problem som är djupt strukturellt och berör hela sjukvårdssystemet.

Jag vet inte om ni minns år 2007. Mona Sahlin utsågs till ny partiledare för socialdemokraterna. Tony Blair avgick som premiärminister. Sarkozy blev ny president i Frankrike. Och Filippa Reinfeldt fick tillsammans med övrig landstingsledning svart på vitt i den så kallade vårdplatsutredningen besked om att Stockholms läns sjukvårdssystem var underdimensionerat (jag vet, för jag var med).

Det var ett tag sedan. Att idag försöka framstå som om situationen är något som uppstått senaste veckorna håller därför inte.

Jag skrev för några dagar sedan här på bloggen att "grunden är att det krävs att vi erkänner hur allvarligt situationen är. Slutar släta över. Visar oss beredda att göra vad som krävs." Känner mig stärkt i den uppfattningen efter att ha sett My Morin. Vill man inte ta ansvar bör man inte vilja vara politiker. Den nuvarande landstingsledningen har mycket att stå till svars för. 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Svensk sjukvård släpar rejält internationellt och det är inte bara stockholm. Jag vet då jag har anhöriga som har sjukdomar. Anledningar till att vår skola samt sjukvård idag är usel beror inte enbart på borgarna. Tänk själv hur den skulle utarmas om mp/c/v fick gehör för den fria invandringen de vill ha. Rent krasst så kostar invandringen lika mycket som sjukvården och det finns helt enkelt inte ekonomi till att prioritera mer än en fråga. Gissa vilken som Sverige priorierar?

Johan Sjölander sa...

Nej. Att skylla på invandringen är bara att flytta fokus från vad det verkligen handlar om. Minskad invandring ger inte en vårdplats, kortar inte en vårdkö, förbättrar inte kvaliteten på ett enda besök. Och de stora förlorarna på att göra alla alla frågor till invandringsfrågor är de gamla och sjuka som idag råkar illa ut i en sjukvård som inte är anpassad efter verkligheten. Dessutom är det inte lite fräckt mot all den personal med invandrarbakgrund som utgör stora delar av de vardagshjältar som trots omöjliga villkor håller verksamheten med näsan över vattnet. Så tyvärr. Att skylla ifrån sig på "invandrarna" är bara ytterligare ett exempel på den skylla-ifrån-sig-ideologi som är ett av vårdens stora problem idag.