Sitter mitt i natten och funderar av någon anledning på den nya sloganen ”alla ska med, så enkelt är det”. Jag var lite tveksam först, men den fungerar uppenbarligen. För några få exempel på hur väl den satt sig; se här och här.
Självklart bli sloganen, som alla sloganer, lite löjlig när du exponerar den så mycket som du måste för att få genomslag. Det finns dock en del av kritiken som jag verkligen inte förstår. Och det är att sloganen skulle vara innehållslös, att det skulle vara omöjligt att sätta in ett ”inte” i den och att den därmed inte klarar ett floskeltest.
Motsatsen till att alla ska med är rimligen att alla inte ska med. Eller att bara några ska med, ett fåtal, etc, etc. Vilket du mycket väl kan både tycka och säga. Tänk er exempelvis in i situationen att ni står sju-åtta stycken i smällkalla vintern och väntar på taxi. Den enda bil som dyker upp är en liten Fiat Uno. Satsen ”alla ska med” blir då både tydlig och kontroversiell. Och säkert någonting som, hur vällovligt det än må vara, åtminstone taxichaffisen skulle kunna tänka sig att ha synpunkter på.
Sedan finns det naturligtvis en del andra oklarheter som gör att sloganen kan kännas floskulös. Vad innebär ”alla”? Vart någonstans är det de ska med? Vad innebär det att vara med, och vad skiljer det från att inte vara med?
Med svaret på de frågorna lämnar man dock reklamen och kommer in på politiken. Med risk för att bli högtravande såhär framåt småtimmarna menar jag att det finns ganska grundläggande ideologiska frågeställningar som berörs. Kan vi ha en hög grad av jämlikhet och sammanpressad lönestruktur och ändå klara oss i den globala konkurrensen? Går det att pressa tillbaka arbetslösheten utan att vissa ska tvingas hänvisas till ett lågproduktivt låglöneproletariat? Är det möjligt att bibehålla allmänna trygghetssystem som garanterar trygghet enligt inkomstbortfallsprincipen för alla vid sjukdom eller arbetslöshet även i en hårt globaliserad värld?
På dessa frågor kan man svara ja eller nej. Och det är där emellan den ideologiska striden står idag. Så enkelt är det.
2 kommentarer:
Sloganen i sig är väl inte mer innehållslös i grunden än någon annan slogan. 'Vård och skola - vi kan bättre' säger inte särskilt mycket mer i sak. Ska politik beskrivas i en mening så utrycker man sig med känslor och allmänt hållna teser. Det är givetivs i långa texter man kan få en djupare förståelse för politkens verkliga innebörd. Men en kort mening är nogrannt genomtänkt och vald den med. Den syftar till att skapa en känsla av politkken, ge den en själ. Då tycker jag det är talande vilka ord man använder till något så viktigt. Alla ska med - så enkelt är det. Det är vacker, det är idealistiskt, det är solidariskt. Det ska löna sig att arbeta - det är ekonomiskt, det doftar av egenintresse och bitterhet. I sak är det väl 'korrekt' och 'riktigt', men för att ge själ åt en vision?
Fast det är väl bara jag som får de konnotationerna.
Skicka en kommentar