fredag, september 15, 2006

Göran Perssons avslutningsanförande var det bästa jag har hört.

Ibland känner man att man är med om historiska saker. När Göran Persson ikväll efter en lång och stundtals strulig debatt lutar sig fram och tittar in i tevekameran för sitt avslutningsanförande var ett sådant tillfälle. Framtidsinriktat, visionärt, ideologiskt tydligt med skarp kontrast mot höger – kärnan av svensk socialdemokrati sammanfattad i några korta meningar.

Det är så det ska vara. Vi kan minska arbetslösheten utan att klyftorna behöver öka. Vi ska sträcka ut en hand, både i världen, i Sverige och till framtiden. Sverige behöver en socialdemokratisk regering – igen.

Höj er bortom käbblet. Politik handlar om framtiden, om verkliga människor. Göran Persson lyckades, i de allra sista skälvande minuterna, föra in en gnutta av detta även i svensk valrörelse.

Jag vet inte om det kommer att vinna valet. Men det var ett stycke politisk historia. Ikväll somnar jag som stolt socialdemokrat.

Andra bloggar om: , , ,

pingat på intressant.se

7 kommentarer:

Fredrik Bojerud sa...

Jag är glad för din skull Johan.

Jag delar inte din slutsats, men det är väl knappast att vänta av en centerpartist ett 40-tal timmar före valet.

Dock kan jag hålla med om att han (GP) var bättre ikväll än igår.

Igår i TV4 var Göran Persson helt ur gängorna. Gissar att det gör att dagens "framgång" som du ser den känns så mycket bättre.

Lycka till på söndag... men inte för mycket! :-)

Danne Nordling sa...

Nej, du är förblindad av din partiskhet. Göran Persson var ganska menlös för en osäker väljare som hade väntat på att slutdebatten skulle kunna ge besked. Det kan inte vara rätt att enbart vädja till de redan frälsta. Så vinner man inga val!
/DNg

Björn sa...

Socialdemokratin har aldrig kommit igång. Ja, det var en habil insats som Göran Persson gjorde ikväll, men bara det. Jag kommer att tänka på Wanja Lundby-Wedins flirt med Svenskt Näringsliv om att begrava stridsyxan, om Lars Stjernkvists funderingar om socialdemokrater i opposition, och på Göran Perssons nya utfall mot folkpartiet idag... och jag funderar på om det inte är så att sossarna hela tiden förberett sig på ett förlorat val.

Stefan sa...

När det nu talas om partiskhet här så är troligen Björn den som är mest partisk med sin sosse-hatar-blogg.

Som socialdemokrat håller jag med om Johans analys helt och fullt. Därtill tycker jag att Lars Ohly var i sitt esse. Han lyckades täppa till truten på högersidan rätt många gånger. Bäst var det när Hägglund irrade in sig i årets knäppaste jämförelse: Betyg - Hälsokontroll.

Synd att inte partistrategerna i Mp skickade Maris Wetterstrand till kvällens debatt också. Hon var lysande igår och klart bättre än Peter Eriksson.

elliv sa...

Kalla mig patetisk men jag blev lite rörd av Perssons avslutning.
Dom tre 3 rödgröna fick ju avsluta och det blev så väldigt tydligt att detta val handlar om medmänsklighet kontra egoism. Mobilisera nu och prata med alla ni kan dom sista timmarna så klarar vi oss från en Höger-regering.

Stefan sa...

Jag instämmer med ellivs kommentar. :-)

Sven Elander sa...

Jag tycker att Persson var sådär i själva debatten men i slutanförandet var han lysande. Jag tror att han lyckades övertyga några tusen potentiella soffliggare att gå till vallokalerna på söndag på de där sekunderna.