fredag, september 01, 2006

Integration – på riktigt

”Ett år lyckades vi få ut 45 långtidsarbetslösa i arbete. Det handlade om folk som varit arbetslösa i upp till tio år.”

Det är s-politikern Luciano Astudillo som i dagens DN berättar om hur han var med när en fotbollsklubb i Rosengård använde sina nätverk och kontakter för att hjälpa klubbmedlemmar och deras föräldrar att få jobb. Nu vill socialdemokraterna bygga ut den typen av praktiska projekt med satsningar på jobbagenter som lotsar arbetslösa invandrare in på den svenska arbetsmarknaden. Och det är bra integrationspolitik. Konkret, handfast, verkningsfull.

När det socialdemokratiska valmanifestets satsningar på integrationspolitik idag konkretiserades var det två saker som jag tycker är extra viktiga. För det första att en glasklar gräns gentemot det folkpartistiska ”det är invandrarna det är fel på” drogs upp. Socialdemokratisk integrationspolitik går inte ut på att ställa krav på invandrare, utan på att sänka trösklarna in i majoritetssamhället Det känns skönt.

För det andra att det är så pass bra förslag som presenteras. Fokus är jobb, skola och diskriminering, precis som sig bör. Det finns ingen magisk formel som i ett slag kan lösa problemen med segregation och utanförskap, utan vad som krävs är ett ihärdigt och målmedvetet gnatande och tjatande. Integrationen är heller ingenting som går att beordra fram, det krävs att alla goda krafter samverkar. Jag tycker att dessa två insikter genomsyrar programmet.

Rapporten finns att läsa i sin helhet här. Och vill man studera DN-artikeln närmare så finns den här.

Andra bloggar om: , , ,

Pingat (på intressant.se)

3 kommentarer:

Calle Friden sa...

Egentligen vore det väldigt skönt att få en uppdaterad version av vad som är att anses som integrerat. Även hos kamrater i vårt parti finns ju föreställningen om att fullt integrerad blir man först när man har folkdräkt och blonda änglalockar. Jag läste precis som USA:s militäre ledare i Irak, John Abizaid, vars pappa kom från Mellanöstern. Att som andragenerationens invandrare nå en absolut topposition inom det svenska försvaret idag är absolut omöjligt - här kan man på sin höjd bli idrottsstjärna. Det säger en del om hur svårt det är för folk med annan etnisk bakgrund än den nordeuropeiska att slå sig in här.
Om man bor här, förtjänar sitt uppehälle, deltar i samhällslivet på ett eller annat sätt, följer lagar och förordningar och inte tänker flytta härifrån - vad mer kan önskas? Goda språkkunskaper? Blont hår? Bekännande kristen?

Kossan som rymde sa...

Du skriver att socialdemokratisk integrationspolitik går ut på att sänka trösklarna in i majoritetssamhället.

Hur är det egentligen tänkt att en minoritetsperson ska agera i ett majoritetssamhälle?

Har du något bra råd till personer som på olika sätt befinner sig i minoritet?

Johan Sjölander sa...

Hej kossan (och Calle.) Jag tror att en bra grund att komma in i ett nytt samälle är ett jobb, en utbildning, olika tillfällen att göra nya bekantskaper. Så vad jag menar med att "sänka trösklarna" är det att underlätta den processen jag menar.