måndag, maj 05, 2008

Tänkvärt om högerns skuld

Litet folkbildande lästips: Charlotte på Kamferdroppar skriver om högerns skuld. Bakgrunden är den här artikeln av Ola Larsmo. Kul med någon som närmar sig ämnet med viss klarsyn; inlägget inleds med den riktiga observationen att "när det från vänsterhåll påpekas att även högern bär på en skuld så görs detta inte sällan i syfte att slippa den egna historieuppgörelsen". Men att det finns och framförallt har funnits  tendenser till diktaturkramande på den vänstra planhalvan gör faktiskt inte att högern ska få stå fria från all kritisk granskning. 
Problemet med att förneka de auktoritära drag som finns och har funnits inom högern är nämligen att man förlorar förmågan att reagera när de visar sitt fula tryne igen. Men bara för att liberalism och fascism på ett teoretiskt plan är ideologiska motsatspar (och det håller jag med om) innebär det inte att de i praktiken inte kan finna varandra i samma politiska rörelser (med detta naturligtvis inte sagt att jag anklagar dagens svenska höger för att vara fascistisk, men det finns ett antal debatter där det auktoritära draget ligger pockande nära och finns det något historien kan lära oss är det hur fort det kan gå, framförallt när man minst anar det. Då tror jag att ett självkritiskt och öppet förhållande till den egna historien är ett väldigt bra vaccin). 
Jag gillar för övrigt bloggen Kamferdroppar skarpt. En självständig röst från det där fältet någonstans vänster om mitt parti som jag finner väldigt sympatisk. Även om jag är på tok för pryd för att klara av att svara på enkätfrågorna i marginalen...
Läs även andra bloggares åsikter om , ,  och annat intressant

5 kommentarer:

Charlotte W sa...

Vad kul, tack!

Anonym sa...

Läste även Charlottes inlägg i går och blev lika förbryllad då.

Det jag ser som dilemmat med vänsterna uppgörelse med historian är att det fortfarande finns sympatier för Sovjet/Kina/Kuba m.fl. Dvs det är inte historia.

Var finner du nuvarande sympatier gentemot nazism/fascism bland dagens politiker på högersidan? Något stolpskott finns säkert, men ser du mer än så?

I så fall vore det trevligt med lite hänvisningar. Annars blir det lätt en notering av karaktären "i dag var kapten nykter"

I övrigt är det en kvalitetsblogg som du för och som jag besöker i princip dagligdags med god behållning. Fast du tycker fel ;)

Anonym sa...

Charlotte slår mig som en hederlig och orädd skribent. Är hon verkligen vänster om dig? Det finns alltså justa vänsterister? (tänkte på några specifika vänsterbloggare, ingen nämnd, ingen glömd)

Just kidding!

A-K

Johan Sjölander sa...

Dexion - Kina är väl ett intressant exempel. Det är väl knappast till vänster du hittar dem som ursäktar den auktoritära kapitalismen där nuförtiden. Visserligen oftast mer pga naivitet än illvilja - man tror säkert att kapitalismen med nödvändighet kommer att innebära demokrati och mänskliga rättigheter - så småningom. Men det trodde å andra sidan vänstern om kommunismen med, när det begav sig...

Annars tycker jag att det finns rätt många exempel på beröringspunkter mellan det blå och det bruna. Valstugereportaget som Charlotte skriver om var ju faktiskt inte för så värst länge sedan...

Mattias Lönnqvist sa...

Hur menar du att en artikel om en skribent som snarast var att betrakta som liberal (om man nu nödvändigtvis vill etikettera Segerstedt som någonting) och som var en av få som vågade ta ställning mot Nazityskland är att betrakta som högerns (där du inbegriper liberalismen) historiska skuld.

Hade det handlat om konservativa så hade det haft en bäring. Hade det handlat om socialister så kan man definitivt tala om en historisk skuld (som dessutom är i högsta grad levande hos era kompisar i vänstern) men vilken är liberalismens historiska skuld?

Däremot är det korrekt att kapitalismen och en viss marknadsliberalism lett till att Kina är ett bättre samhälle. På kort sikt kan införandet av kapitalism och marknadsliberalism vara skadligt i ett land, men på längre sikt är det alltid till invånarnas gagn.