Vad det hela handlar om är i grunden hur makt används och hanteras. Skolan igår, FRA idag, vem vet vilket "problem" som måste "lösas" i morgon? När man som Svenska Dagbladets ledarsida försvarar lögnen som politisk metod genom att dels relativisera ("alla gör det") dels ursäkta med att syftet var gott (det fanns faktiskt ett problem där, inte det skolministern hänvisade till, men ett annat) är man inne på ett ganska djupt sluttande plan.
Jag tillhör nu inte dem som tycker att en enstaka felsägning eller slarvighet i en debatt från en politiker (oavsett partifärg) är så mycket att yvas över. Det kan hända. Men det är inte fallet här. Det finns en så uppenbar politisk strategi och en sådan uppenbar konsekvens bakom att det helt enkelt inte går att avfärda skolministerns uttalanden på det sättet.
Och då pratar vi faktiskt om lögnen som politisk strategi. Det borde fler än Per Wirtén vara upprörda över.
(Och ja - fler är upprörda. Till exempel Marta, Peter, Svensson, Peter (en annan), Roger, Ann-Sofie och Magnus. För att bara nämna några. Naturligtvis. Men ni förstår vad jag menar. )
Läs även andra bloggares åsikter om Jan Björklund, skola, politik, skolpolitik, lögn och annat intressant
4 kommentarer:
Borgarna är för trötta över FRA-debatten. De orkar inte ifrågasättas på ännu en punkt. Sen tror jag de tycker att det inte spelar så stor roll: de är övertygade om att Björklund har rätt i att skolan behöver mer disciplin, och då struntar de i om hans påståenden varit osanna. Ändamålen helgar medlen. Vad de inte ser är att oförmågan eller oviljan att handskas någorlunda korrekt med faktauppgifter är ett problem av precis den art som de beskyller svenska skolbarn och deras lärare för, så det ser inte så snyggt ut att brista på samma punkt själv.
http://monaljuger.wordpress.com/
Han är i alla fall inte ensam. Skit är det i vilket fall.
Zeke - helt rätt.
Eldh - Absolut, det finns en massa på den borgerliga kanten som beter sig likadant. Även om jag tycker att den där anonyma bloggen mer faller under epitetet "smutskastning" än "lögner": Och visst är det skit.
Lögn är demokratins motsvarighet till sportens doping. Giftet som hotar att göra hela verksamheten meningslös.
Läs SvD och andra borgerliga kommentarer med det i bakhuvudet
Varför är argumentet "alla andra gör det" giltigt i det ena fallet, men inte i det andra?
Kan det vara så att sport, för somliga, är viktigare än demkrati??
Skicka en kommentar