måndag, november 17, 2008

Regeringen passiv inför jobbkris

När jag läser dagens tidningsrubriker kan jag inte låta bli att tänka tillbaka på det tidiga nittiotalet, då jag gick ur gymnasiet. På alla mina generationskamrater som kastades rakt ut i arbetslöshet. På hur den dåvarande borgerliga regeringens oförmåga att hantera den jobbkrisen påverkade svensk politik och svensk ekonomi för lång tid framåt.

Nu skriver tidningarna att vi är tillbaka där - eller till och med på 30-talet. Och det känns som om det inte går att överdriva allvaret i den jobbkris som nu till och med finansminister Anders Borg måste erkänna är under uppsegling (se tex här, här och här). Men trots att regeringen nu (äntligen) erkänner allvaret i situationen fortsätter de framhärda i åsikten att de ändrade ekonomiska förutsättningarna inte kräver någon ändrad ekonomisk politik.

Och för detta får de kritik från socialdemokraternas Thomas Östros. Men även från konjunkturinstitutet, som ju inte lirar på vänsterkanten i svensk politik. LO:s Dan Andersson kallar läget för ”nattsvart” och låter antyda att det krävs en ny ekonomisk politik. Något jag tycker är rätt uppenbart.

Det enda konstiga är att moderaterna i regeringen inte förstår samma sak. Johan Westerholm skriver bra om detta. Och jag fortsätter att följa de mörka rubrikerna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , och annat intressant

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vad jag kan förstå, jobbar det fler
personer idag, än under någon socialdemokratisk regering någonsin. Och så detta om förra krisen; Den orsakades till 100 % av socialdemokraterna.

Anonym sa...

Låt oss då kraftigt öka arbetskraftsinvandringen. Det är alldeles för ont om raketforskare häri landet.

Anonym sa...

Haha...

Den 12/9-08 rasade Östros över att Borg beräknade att räntan skulle ned kommande året till tre procent, tvärtemot Riksbankens prognos. Gör Östros fortfarande samma bedömning som 12/9? Eller ska Östros förklara att han gjorde ett stort misstag och hade fel?

Fredrik Stangel sa...

Anonym 1: Såväl påstående a) som b) är rent lögnaktiga.

Påstående a): Arbetslösheten f.n. beräknas till 5,7% av arbetskraften (SCB:s förstasida, www.scb.se , i högerspalten).
Äldre statistik, arbetslöshet i % av arbetskraften:
http://www.ams.se/admin/Documents/ams/arbdata/arb2007h.pdf
Vilket parti som satt i regeringsställning när, kan enkelt kollas upp i ett lexikon, eller på Wikipedia.

Påstående b): Ren lögn. De socialdemokrater som påstår att krisen helt orsakades av högern ljuger, och de borgerliga som i likhet med vissa inom extremvänstern påstår att krisen helt orsakades av socialdemokraterna ljuger. För bättre, mer saklig, och framför allt faktabaserad information om hur krisen i själva verket uppstod, rekommenderas bland andra följande texter:

Bäckström, Urban: Finansiella kriser - svenska erfareheter, http://www.ne.su.se/ed/pdf/26-1-ub.pdf

Feldt, Kjell Olof: Alla dessa dagar... – I regeringen 1982–1990, Stockholm 1991 (hela boken)

Feldt, Kjell Olof: Rädda välfärdsstaten!, Norstedts, Stockholm 1994 (hela boken)

Fregert, Klas & Jonung, Lars: Makroekonomi. Teori, politik & institutioner Studentlitteratur, Lund 2003, 2005 (framför allt kapitel 26)