söndag, oktober 14, 2007

Bara rasism får oss att acceptera detta

Boende i baracker eller gamla husagnar, i direkt hälsovådliga former med mögel på väggarna och med obefintlig ventilation. Så ser verkligheten ut för delar av den svenska arbetskraften. Efter det att en person faktiskt dog i Höganäs i vintras har SR:s kaliber gjort en större undersökning av hur det ser ut för landets gästarbetare, och resultatet är upprörande (läs mer i DN eller SvD).

Och det hela är egentligen väldigt enkelt. Vi skulle aldrig säger aldrig accpetera detta om det var infödda svenskar som levde i eländet. Ingen 18-årig muffare skulle skriva blogginlägg på temat "de ska vara glada för att de överhuvudtaget har jobb" och faktiskt anklaga Sveriges Radio för att på något märkligt sätt motverka arbetarnas intressen när man skildrar deras egen verklighet.

Men nu är de ju inte riktigt som vi. De är ju trots allt "gästarbetatare". Och då får de kanske finna sig i att leva i förhållanden som vi aldrig skulle acceptera själva. Som om en polsk byggnadsarbetare inte skulle må lika dåligt av kyla och mögel som en svensk.

Konflikten står inte mellan svenska och utländska arbetare. Den står mellan arbetsgivare som inte vill betala vad det kostar att upprätthålla en vettig levnadsstandard och löntagarna som tvingas leva med konsenvenserna av det. Därför ska vi bli lika upprörda över gästarbetarnas livsvillkor som vi skulle bli om det gällde svenska arbetare. Allt annat är faktiskt rasism.

Andra bloggar om: , , , , , och annat intressant

14 kommentarer:

Jah Hollis sa...

...och kanske en dos gammal (o)hederlig kapitalism?

Anonym sa...

Har ni inte missat något vesäntligt? Det är mycket dyrt att bo bra i Stockholm. Att bo bra här kostar nog en 7000 kronor. En gästarbetare får kanske 10000 kronor kvar efter skatt. Kvar blir då 3000 kronor. Om gästarbetaren kan temporärt bo helkass så kan det nog bli tre gånger så mycket kvar.

För en Polsk gästarbetare är valet lätt. Strunta i komfort några månader och kom hem rik.

Anonym sa...

Va? Skall gästarbetaren själv få bestämma om han / hon vill lägga 1000 eller 7000 kr i hyra? Det låter ju inte så socialdemokratiskt!

Anonym sa...

Man suckar. Fattar inte gästarbetaren att han måste ställa sig i bostadskö i 15 år innan han flyttar hit.

Mats Dagerlind sa...

Man får kanske ursäkta en blott 18-åring (som den Sjölander länkar till) för sin okunnighetsliberalism och oförmåga att inse att det är någon annan som tjänar pengarna på detta usla boende, inte de gästarberare som bor där. Men vissa extremliberaler uppvisar samma brist på insikt, solidaritet och empati långt upp i 30-årsåldern (kanske de som lämnat kommentarer i denna tråd - dem tycker man nästan synd om. Dock inte lika synd om som om utnyttjade gästarbetae som faller mellan maskorna i vår fina svenska välfärd.

Visst har Sjölander delvis rätt i att acceptansen för detta bottnar i något som ligger nära rasism. De här gästarberarna tillhör inte "oss", ingår inte i "vi" osv.

Men han har bara delvis rätt eftersom detta är ett ganska naturligt sociologiskt grupptillhörighetsfenomen. Ska man hårddra det så bryr sig de flesta svenskar mer om sin lilla hund än om de barn som varje dag svälter ihjäl eller dör av sjukdomar i tredje världen.

Det är därför det är viktigt att samhället skapar riktlinjer, regler och normer så att ingen utlämnas till detta godtycke på det personliga planet.

Jag tror dessutom att väldigt många av dem som Sjölander skulle kalla rasister också fördömer den här typen av utnyttjande av billig utländska arbetskraft, t ex alla seriösa sverigedemokrater - det som skiljer är möjligen vilka lösningar man har på problemet. För Sjölander handlar det bara om att göra maskorna i samhällets skyddsnät mindre, för en sverigedemokrat kan fenomenet i stället tas som intäkt för systemfel i invandrings- och integrationspolitik.

Den verkliga skandalen står heller inte några förment rasistiska krafter i samhället för, det är i stället kommunalpolitiker från de gamla hederliga partierna - samtliga med en generös och humanistisk syn på människor från andra länder inskrivet i sina manifest - det är de som tittar åt andra hållet när oserlösa näringsidkare bedriver sin suspekta verksamhet i deras kommuner. Shame on you!

Jacob Lundberg sa...

Svar: Boendenormer
är förmynderi

Anonym sa...

Frågan är komplex.

Får en arbetsgivare erbjuda gästarbetare arbete utan att se till att de har drägligt boende? Jag vet inte. Någon som vet huruvida arbetsgivare har ett dylikt ansvar?

Får en gästarbetare välja att bo i ett undermåligt kyffe? Var går gränsen för var man får bo?

Vad får man hyra ut för boende? Får man hyra ut en husvagn på en kamping?

Finns det tidsgränser?

Vem är ansvarig?

Är det kommunen? Arbetsgivaren? Den boende? Uthyraren?

Massor med frågor.

Anonym sa...

Fredde här. Sjölander pekar på ett mycket viktigt problem: Att 18-åringar i regel inte har någon större mognad. Därför är det absurt att de har rösträtt. Höj rösträttsåldern. Mitt förslag är 24 års ålder.

Anonym sa...

Det finns fungerande ramar för hur boende av olika slag skall ordnas. Det kallas kollektivavtal - Byggnads har massor med resande medlemmar, och de ska kunna leva drägligt.
Jag har under lång tid skrivit om saken på min egen blogg, och man kan inte heller komma från ett samband som undersökningen inte tar upp.
Det finns en direkt koppling mellan utnyttjande och kriminalitet. De flesta av de som missbrukar och blåser sina utändska anställda i Byggettane ansvarsområde följer inte lagar och avtal annars heller.
Många av de här - polacker, balter - är anställda av landsmän som har små brevlådeföretag i Sverige, och de får betala hårresande summor för boende, transporter, förmedling. Och de har också nogsamt fått höra att de ska akta sig för facket.
Idag har Byggettan (och andra avdelningar också)anställda med polsk eller baltisk bakgrund, och de har att göra kan jag säga. Och det märkliga är att det finns en glöd hos de här killarna som jag ibland saknar hos våra egna förtroendemän.
Det kan ha att göra med att de har det riktigt jävligt där de är. Ofta är de också livrädda på riktigt för sin arbetsgivare. Jag har träffat flera stycken och de är inte att leka med.
Om man rycker på axlarna åt det här betyder det faktiskt också att man ger dessa gangsterföretag en konkurrensfördel framför seriösa bolag som sköter sig och betalar för sig (vilket man också kan läsa om på min blogg).
Känns det bra, unga MUF:are? Att stödja kriminella element?

Byggaren sa...

Är det någonstans som rasismen är utbredd så är det bland de svenska byggjobbarna. Man ömsom bröstar upp sig och påstår att polacker inte är seriösa hantverkare och ömsom gnäller över att folk faktiskt väljer polacker för att de är duktiga och kostnadseffektiva.

Och inför media så låtsas man att man skyddar polackerna mot sina egna val. För polacker klarar inte av att välja själva. Det är bara svenska fackombud som är kapabla att välja åt polackerna. Eller snarare välja att polackerna inte ska få konkurrera med svenskar.

Antar att detta är ett utspel liknande det som Transport kom med för ett tag sedan där de gick ut i media med att polska transportarbetare ägnade sig åt trafficking och spritsmuggling.

Anonym sa...

Man blir jävligt upprörd. Minns någon fallet med de kinesiska gästarbetarna i Göteborg, okt 2006? Facket anade att de hade det illa, men man visste inte hur illa. När en av kineserna klämdes ihjäl på arbetsplatsen visade det sig att de fick 4 kronor i timmen och jobbade 10 timmar om dagen, sex dagar i veckan. Men gissa hur många tidningar som prioriterade den nyheten? Skamligt få!

Ett fackförbund har i alla fall gjort det: http://www.transport.se/home/trp2/tidn/home.nsf/unid/64D71CD6F5F8009EC1257219002B5F6F

Anonym sa...

Drar mig till minnes en bekant till familjen, en svensk byggarbetare som ställde upp färdigmonterade hus, s.k. MODO-hus, tror jag det var. Han talade om att så fort ytterväggarna kom upp bodde jobbarna i huset medan de drog dagtraktamente och slapp betala för logi. Rasism?

I USA kom en artikel i Time ett år som beskrev hur indiska dataexperter i silikondalen i Kalifornien bodde i stora grupper i en lägenhet och sparade stora pengar genom att sova på golvet. Då blev det mer över att spara eller skicka hem. Rasism?

Men: Hälsovardsnämnden borde sannerligen utvärdera hus där människor - inhemska eller gästarbetare - bor.

F.ö finns inga olika mänskliga raser, Johan. Det känns så skönt att ha DNA på sin sida. Rasister däremot får det jobbigt. Man har nu otvetydigt klarlagt att vi alla härstammar från Afrika sedan bara c:a 150 tusen år enligt en nylig artikel. För att det ska uppstå raser måste olika folk ha bott skilda åt i nån miljon år. Och så länge har vi inte funnits. Folkförakt är väl det som gäller då, inte rasism. :) Tyvärr finns det nog av det. :(

Anonym sa...

Jag har lite svårt att se hur Byggnads skulle kunna understödja nån slags rasism (jag är inte överens med Johan om den gränsdragningen). Vi har nämligen inga som helst problem att få med oss vare sig polacker eller balter eller andra när de ser att det lönar sig att vara med.
Det finns visst byggjobbare som väljer att bo extremt spartanskt för att spara pengar. Det är ett fritt val. Men man önskar ju att några som öppnat truten i debatten sista dagarna kunde följa med ut på ett rejält polackbygge, där ägaren har arbetsledare med MC-västar, där några av snickarna har rejäla blåtiror, där det stinker sprit, smuts och fattigdom om skitiga husvagnar, vedervärdiga kyffen och källare. För de finns, och inte så få heller.
Jag kan lova att de som jobbar i de där bolagen inte har mycket till fritt val - det finns raffinerade metoder för att arbetskraftsimportören ska kunna slå så mycket mynt av gubbarna som möjligt - allt från att de får betala förmedlingsavgift (vilket är olagligt), till att de får betala hysteriska pengar för mat och husrum - skitig husvagn och korv, som i Vaxholm.
Att ens jämföra det med fritt val är så man storknar. Och det här vet jag - om inte annat talar vår nyrekrytering sitt egna språk

Björn Fridén sa...

Säger Jacob Lundberg att det är rätt, då måste det vara fel.