onsdag, oktober 17, 2007

Det är så här jag vill se Mona Sahlin

Efter förmiddaagens partiledardebatt; det är precis så här jag vill se Mona Sahlin. Lung, ödmjuk och resonerande men med skärpa och humor i varenda replik. Dessutom med empati och pedagigisk förmåga att faktiskt förklara den egna politiken. Eftersom jag är partisk så är det väl ganska ointressant att jag tycker Sahlin är bättre än exempelvis Reinfeldt (vilket jag tycker), men det viktiga är att jag i förmiddags tyckte att Sahlin var bättre än hon brukar vara.

Politiskt tycker jag att det är intressant att se att den skiljelinje jag skrev om häromdagen - huruvida Sverige ska möta framtiden genom att bli bättre och smartare eller genom att göra saker mindre effektivt - nu blev högaktuell i debatten. Det viktiga här är att inte låta borgerligheten smita undan med att den "lågproduktiva" jobben är till för att ge människor chansen att komma in på arbetsmarkanden för att sedan gå vidare. Det var ju som alla minns tanken bakom plus-jobben ("gardinjobb", som borgerligheten avfärdade dem) och det kan vara ett bra sätt att minska tröskeln in i arbetslivet.

Nej, poängen med den borgerliga politiken är att man vill skapa en permanent skikt av lågavlönade "lågproduktiva" jobb. Istället för att som Mona Sahlin förordade satsa alla krafter på att göra Sverige starkare i den globala konkurrensen. Man kan säga att kontrasten står mellan en borgerlighet som vill "dela på jobben" i meningen att de vill "dela på lönen" (genom att pressa lönerna neråt kan man naturligtvis anställa fler) mot en socialdemokrati som istället vill lägga all kraft på att få kakan att växa. Det är den viktiga politiska debatten här.

Som sagt. En bra debatt, och en imponerande insats av Mona Sahlin. Gör mig riktigt varm i hela kroppen.

PS: det är också lite kul att se vilka väldiga reaktioner Sahlins användnade av det tämligen verdertagna talesättet "djävulen finns i detaljerna" har fått. Undrar hur lång tid det kommer att ta innan borgerliga spinndoktorer försöker få detta till att socialdemorkatin jämför regeringen med hin håle? Nåväl, så obildade är inte svenska folket att de går på en sådan bluff. DS

Läs mer i DN (här och här) eller i SvD (här och här)

Andra bloggar om: , , , och annat intressant

17 kommentarer:

Anonym sa...

Sahlin är som sagt riktigt bra. Dock tycker jag att vi inte borde sitta här och hylla Fru Sahlin utan bör skänka en tanke till munkarna i Burma

Unknown sa...

Även om jag röstar blått så håller jag med dig om att det är bra att det största oppositionspartiets ledare verkar ha fått lite mer självförtroende. Det är utvecklande för den politiska debatten och de sakpolitiska alternativen blir tydligare, arbete kontra bidrag, kunskap kontra flum och valfrihet kontra monopol.

Med GP ute ur bilden så har dessutom personangreppen i stor utsträckning försvunnit. Det är bara positivt och borgar för ett bredare intresse för politik.

Anonym sa...

Jag förstår inte hur det kan vara hänsynslöst att människor får arbete. Ni kom aldrig under 4 % öppen arbetslöshet och nu är den nere i strax över 3 %. Är det inte bättre att leva på 100 % lön istället för 80 % i bidrag? Sedan så förstår jag inte hur ni kan se ner på dem som har "pigjobb". Alla kan ju nämligen inte vara och vill inte heller var högutbildade och är det inte fel att ni föraktar dem då? Sen är det fel att Sahlinskan pratar om att Reinfeldt och hon tillhör olika grupper i samhället. Hon med villa i Nacka och 123,000 kr i månadslön tillhör det övre skiktet i dagens Sverige.
//Mackan

Katrine Kielos sa...

Jag håller med. Framförallt en väldigt bra sammanfattning av den politiska konflikten som du gjorde.

Anonym sa...

Jag håller med om att Mona Sahlin är bra. Hon är helt underbar, i teorin.

Problemet är att det finns rödingar i Sverige som inte ser vilket sjukt stolpskott hon är och kan tänka sig att rösta på de landsförrädare som förstörde vårt land.

Men låt oss ta ett steg tillbaka och objektivt (nåja) titta på vad Mona "Stolpskottet" Sahlin och hennes röda parti står för:

1. Svenskar ska inte jobba, de ska gå på bidrag. De som låtsas jobba ska vara politiker eller jobba för kommun&landsting.

2. Svenskar är onda varelser som vi ska försöka antingen berika eller bli av med. Vi ska släppa in de värsta dräggen från de sämsta länderna på jorden och de ska få ta hand om oss. Moderaterna delar denna åsikt tyvärr.

3. Statens finanser är Monas finanser. Mona är som Gudrun, de kan trolla fram pengar. "Hopp" där hittade vi 10 miljarder under en kudde, "Hepp" där fan vi 20 miljarder till!

Titta på vad Socialdemokraterna och deras kommunistiska stödpartier har gjort sen Palme dog och tänk efter om ni verkligen vill ha dem igen?

De la ner psykvården och började sälja ut alla statliga företag (japp, SOSSARNA gjorde det...inte högern).

De "EU-anpassade" vår skola, vilket är anledningen till att dagens svenska ungdomar skriver som om de vore nya svenskar eller efterblivna (vilken "pedagigisk" förmåga de än må ha).

De öppnade våra gränser och släppte in de absolut sämsta elementen på jorden, vilket har lett till en otrolig ökning i kostnader för det svenska samhället. Bidrag, sjukvård för deras offer etc.

De begravde det gamla svenska systemet och kopierade det amerikanska med låg inflation och skyhög arbetslöshet, MEDVETET. Tack Ingvar, hoppas du är kvar i Sverige när revolutionen kommer så jag kan se dig dingla.

...och så vidare

Socialdemokraterna gjorde mycket för det här landet, de byggde upp mycket. Sen dog Palme och sedan dess har Socialdemokraterna inte gjort nåt annat än urholka det svenska samhället, sälja ut det som kan säljas ut och förstört allt det vi en gång var stolta över.

Men som sagt, om jag har fel om det svenska folket och det finns ett flertal med en fungerande hjärna...ja, då är Mona det bästa valet som finns. Ingen tänkande människa är villig att lägga sin röst på ett parti som valt den perfekta ledaren i Mona Sahlin.

Anonym sa...

Både du och din namne Ingerö är övertygade om era respektive partiledares förträfflighet. Och det är väl bra det. Enligt JE's blogg ska Fredrik Reinfeldt ha sagt att 60.000 människor med nya arbeten kan bilda kö ända från Monas förortsvilla till Görans herrgård. Sedan tyckte JI att Ohly svängde sig bra med orden också. Skulle ha varit roligt att höra.

Anonym sa...

Jag skulle vilja sticka ut hakan och påstå att Mona Sahlin varit usel i två debatter: den mot sd och den mot Fredrik Reinfeldt.
Mona Sahlin verkar klara sig bra när hon pratar inför en större församling men betydligt sämre i debatter med bara två personer inblandade.
Är den någon mer än jag som ser det problemet ?

Grottolle sa...

A-k

Men nu kunde inte Fredrik Reinfeldt säga vart han fått den siffran ifrån. Var nog bara gripen ur luften.

Nu var inte Mona Sahlin min favorit när en ny pariordförande skulle väljas. Men idag ändrade jag uppfattning. Hon var helt överlägsen Alliansen..Nästan så jag blev rädd att hon var för bra så folket tyckte synd om Fredrik Reinfeldt och ger han rösten.

Anonym sa...

Jag är övertygad om att i fall sossarna hade gått ut med kommunal städhjälp så skulle alla till vänster ha applåderat. "Ropen ska skalla, städhjälp åt alla!". Det hade inte varit något snack om s.k lågproduktiva yrken.

Nu görs det istället av privat sektor och då är självklart fult.

Anonym sa...

Fuck, jag missade att se Sahlin! Men jag såg Reinfeldt och Ohly debattera, och Reinfeldt var rena rama mobbaren. Fy fan vilken översittare. Ohly sjönk, tack och lov, inte till samma låga nivå.

Per Hagwall sa...

"Men nu kunde inte Fredrik Reinfeldt säga vart han fått den siffran ifrån. Var nog bara gripen ur luften."

Vilken siffra? 60000?
Mellan Nacka och Stjärnhov är det nio mil, om man står med 1,5 meters mellanrum så blir kön så lång.

Per Hagwall sa...

Och Nina, ABF har säkert skrivarkurser för krönikörer som behöver utöka sitt ordförråd.

Anonym sa...

Grottolle:

Hur debatten gick är i lyssnarens öron, tydligen. Sossar gillade Sahlin och alliansare Reinfeldt, tydligen.

Om att ta ur luften: är det inte så politiker gör? Att städjobb är pigjobb är helt taget ur luften/fantasien. Pigor bodde inhysta i ett rum i lagårn, typ.

Men finns det inte 60000 fler arbeten idag?

Grottolle sa...

A-k

Men förra året blev det 92000 jobb som kom till och det här året lär det bli lite fler. Men det går ju inte säga hur många jobb som skapas av Alliansens politik och hur många jobb som beror på högkonjeturen. Men dom 60000 jobben är inte hushålsnära tjänster. Statsministern kunde inte förklara vart han fått den sifran ifrån.

Anonym sa...

Han tog i "i underskott"?

Men huvudsaken är väl att arbetslösheten går ner. Och att man kan komma på finurliga slagord vid debatter. :) Politiker gör vad politiker gör. Han kanske tänker på saken?

Daniel sa...

Tja, vad kan man säga. Mona är tillbaka, och det med besked! En strålande insats, en livfull, knivskarp debatt. Hon tog tillbaka inititativet. Utmärkt. Så skall det låta!

Ett tacksamt besked för oss som såg duellen mot Reinfeldt förra söndagen.

Anonym sa...

De 60' jobben är helt tagna ur luften. Inget fel med det. Det är politik. Inte ekonomi. Eller rocket science.

Med KI:s sätt att räkna kanske vi kan tala om 30' jobb. Skulle vi lyssna på Riksbanken blev det färre. Och lyssnade vi på affärsbankerna ännu färre. Men. All heder åt Rajraj: Han är politiker - inte ekonom.

Anton S