torsdag, maj 22, 2008

Politik när den är som sämst

Ja. Jag är arg. På riktigt. Mest eftersom jag själv varit (och är) så naiv. Någon del av mig tror nämligen fortfarande på politiken. På att det är möjligt att ibland höja sig över det partipolitiska käbblet och över block- och partigränser ta ett gemensamt långsiktigt ansvar. På att slutna överenskommelser håller. Men så händer detta
Det är klart att den borgerliga majoriteten i Stockholms läns landsting har den formella rätten att fatta vilka beslut de vill. Så när de nu river upp en överenskommelse som slöts för knappt en vecka sedan (!!!) och väljer en dyrare och sämre lösning (och ja, den nya modellen innehåller ordet "privat") för hur det nya jättesjukhuset i Solna ska byggas så går det inte att angripa ur formell synvinkel. 
Däremot ur moralisk. Inte minst för att det handlar om andras - skattebetalarnas - pengar. Och därför att det med all önskvärd tydlighet visar hur den borgerliga majoriteten sätter ideologiska käpphästar framför ett sunt allmänintresse. 
Signalen från den borgerliga majoriteten har hela tiden varit att det är viktigt att vi har en bred samsyn om så här stora och avgörande investeringar. Jag har själv vid ett flertal tillfällen när jag träffat medborgare tagit upp arbetet med det nya universitetssjukhuset som ett exempel på när politiker lyckas se bortom partipolitiken och arbeta gemensamt - faktum är att jag gjorde det två gånger, bara igår (jag berömde även borgerliga politiker för detta, något som det känns jag kommer att få äta upp med råge). Samtidigt som de borgerliga makthavarna (som jag ägnade mig åt att berömma) utan att skämmas ägnade sig åt att kasta denna samsyn i papperskorgen!
Det riktigt allvarliga är nu inte borgarnas behandling av den politiska oppositionen. Det riktigt allvarliga är hanteringen av medborgarnas gemensamma resurser. Och den frågan kommer att leva kvar, oavsett vilka formella beslut som fattas. Det kan ni se som ett förtida vallöfte. 

5 kommentarer:

Anonym sa...

Länge sedan rättvisa och sunt förnuft rådde i detta numera upp och ner styrda Allians land vid namn Sverige.Inte undra på att många blir mer eller mindre kriminella när ledningen i landet redan tagit denna bana med en lag som de själva varit med och författat till sin egen fördel.

Pelle

“Some things never changes in life.Politicians and the ones who believe them.Always far from the truth and one step behind reality.”

Anonym sa...

Det är bra att du gör sånt här känt. Dina inlägg om lokalpolitiken är bland det bästa på bloggen.
Mediabevakningen är ytlig, vinklad och under all kritik, inte minst när det gäller Filippa Reinfeldt.

Wilhelm Svenselius sa...

Det är komiskt att en socialdemokrat anklagar den borgerliga majoriteten för att slösa med skattemedel. Ni sossar leder med oändligt många hästlängder på det planet, sedan decennier tillbaka.

Vad gäller att hålla slutna överenskommelser så undrar jag vad du tycker om socialdemokraternas mini-stadskupp i Sundbyberg. Är det ett "förtida vallöfte" från (s) att skita i resultatet av demokratiska val?

Nu kanske jag är lite OT, vill bara påskina att ogräs växer på båda sidor av staketet. Själva frågan du skriver om intresserar mig inte, så huruvida något fel har begåtts där lämnar jag därhän.

Anonym sa...

Fast att NKS skulle vara en sämre affär om den producerades med OPS är ju nys. Du har väl läst revisionsrapporten likt alla andra?

Anonym sa...

Menar du allvar när du säger att det är skattebetalarnas pengar!!?? EN enorm högersväng..
Men du kanske var ironisk?