söndag, maj 04, 2008

Det är Linda Skugge-gnället som förstör Sverige

Jag tror att den borgerliga offermentalitet som tex Linda Skugge på regelbunden basis vräker över det svenska folket är ett av våra största samhällsproblem. Ni vet den där förödande kombinationen av klassförakt gentemot alla som inte delar ens egen medelklasstillvaro och den utpräglade skylla-allt-på-andra mentaliteten där budskapet ständigt är att allt elände beror på såssarna och skatten. 
När Linda Skugge gör det är det iochförsig ett mindre problem, egentligen mer av ett irritationselement. Värre blir det när det är seriösa politiska aktörer anammar det hela. Hur många företag har exempelvis inte inte startats i Sverige eftersom den hugade entreprenören låtit sig nedslås av Svenskt Näringslivs skräckpropaganda? Jag skulle tro att det är en hel del.
Egentligen är det inte socialdemokraterna Skugge och hennes likasinnade är ute efter. Nej, grunden för hela jämmersången är gammal hederlig avundsjuka. Jämlikheten i "sosse-Sverige" gör nämligen att det inte är lönt att "anstränga sig". Med andra ord; varför ska jag göra något bra när "svenne-banan" där borta på lagret kommer att ha det hyfsat ändå, utan att vara lika duktig som jag? Ren och skär avundsjuka alltså. Det ska märkas att det är skillnad på folk och folk, annars vill jag inte vara med. Skugge säger det öppet (men hon gör det naturligtvis av välvilja, så att de stackars fattiga ska fatta att de måste anstränga sig och vara lika duktiga som Linda), Svenskt Näringsliv mer inlindat. 
Jag har inget problem med framgångsrika människor. Men det finns något med det där gnället som får mig att vilja spy. Fatta att vi alla försöker leva våra liv så bra som möjligt, även om man röker Gula Blend och jobbar på timme i vården! Släpp hatet och avundsjukan och lev istället. Människa. Känner jag för att utbrista. 
Läs Linda Skugges senaste alster här. Eller låt bli och njut av våren istället. Vilket får du avgöra själv. 
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,  och annat intressant

13 kommentarer:

Anonym sa...

Hej, jag undrar vad du protesterade mot 1:maj??? Har man haft makten i 12 år utan att åstadkommit nåt ska man fan hålla käft.
Gå och lägg dig din förtryckare...Jag är född fri...

Anonym sa...

Nu vet jag inte om den gode (men kanske något brusige) Johan L var särskilt konstruktiv här ovanför och det var intressant att läsa ett avundsjukeargument från vänster. Men! Spontant tycker jag att det känns rimligare att prata om en avundsjuke från vänster (eller kanske bara icke-liberalt) håll. Klassisk jantementalitet - man ska inte tro att man är bättre än någon. Även skylla-allt-på-andra-mentaliteten känns som en klassiker från vänster.

Men, vad vet jag, du kanske har rätt... Man vill ju inte tro något illa om det egna lägret (med det verkligen inte sagt att jag sidar med Skugge). Den gode Freud skulle kanske skulle börjat prata om projektion eller så :-)

Johan Sjölander sa...

Johan L - just det, jag glömde. Aggressiv arrogans och vilja att tysta avvikande åsikter (som när man ber folk hålla käft) glömde jag ta upp. Tack för att du påminde mig.

Fredrik - Tror att det finns avundsjuka både hos människor som definierar sig som vänster och höger. Och den är inte särskilt kul på någondera sidan.
Sedan är det såklart så att jg är medveten om att avundsjuka och "skylla-ifrån-sig" är argument som oftast framförs från höger. Samtidigt är det uppenbart att dessa stämningar finns lika mycket hos höger - även om de kanske inte uppmärksammas lika mycket. Det var därför jag tyckte att det kändes lite viktigt att peka på den.

hanna sa...

jag tycker analysen var klockren. vart tog solidariteten vägen!?

Anonym sa...

Men förklara för mig, för jag förstår inte. Om man inte vill att det ska märkas för dem som anstränger sig, varför ska de då anstränga sig? Av solidaritet med dem som inte anstränger sig? Tänk om det vore så vackert! Jag vågar dock sticka hål på den bubblan och säga att det inte är så. Då skulle man säga till sjuksköterskorna att vara tysta och inte begära mer i lön - pengar gör ingen lycklig. Deras lön är ju mina skattepengar? Nej, nej. De kan ha låga löner av solidaritetsskäl och anstränga sig för alla som är sjuka. Eller hur var det du tänkte, Johan Sjölander?

Anonym sa...

Är man missnöjd med sitt eget liv så blir man bitter och avundsjuk. Jag är det så jag vet...

Det är en sak om man försöker framföra sakliga argument men Linda Skugge vräker bara ut sitt sitt eget missnöje. Och det i en tidning som har ganska stor läsekrets.

Hon klagar på att svenskar sitter fast i skitjobb och inte gör något åt det. I vilket land är det inte så? Jag säger inte att Sverige är det bästa landet i världen. Men när det kommer till sociala orättvisor, fattigdom, korrumption, våld och demokrati så ligger vi ganska bra till och det har tagit många år att komma dit. Men det går snabbare att rasera än att bygga upp.

Linda Skugge skäms över att vara svensk och jag får väl hålla med.

Anonym sa...

Undrar om både Fredrik och Johan skrev vänster/vänster -

"...det var intressant att läsa ett avundsjukeargument från vänster. Men! Spontant tycker jag att det känns rimligare att prata om en avundsjuke från vänster..." -

respektive höger/höger - i sina inlägg av misstag -

"...avundsjuka och "skylla-ifrån-sig" är argument som oftast framförs från höger. Samtidigt är det uppenbart att dessa stämningar finns lika mycket hos höger..." -

för jag begriper ingenting.

Men ska man ta Skugge-artikeln så allvarligt som Johan gör? Kan det inte vara tongue-in-cheek med en stor gnutta sanning? Kanske "sosseriet" har bedövat sinnet för humor också? Vi får väl fråga sosse-teten som vet?

A-K

Johan Sjölander sa...

Maria - därför att det inte handlar om att "anstränga" sig eller inte. Det är de med de tyngsta jobben som är mest sjukskrivna, som oftast blir deltidsarbetslösa, förmodligen är det de som löper störst risk att bli arbetslösa också. Alltså de som förlorar på den "avundsjukepolitik" som just nu förs.

AK: jo, det blev lite förvirrat. Jag menade att det oftast är högern som beskyller vänstern för att vara "avundsjuk". Men jag tycker att det omvända är väl värt att diskutera.

Sedan - är inte problemet med Linda Skugge att hon INTE är rolig? Eftersom avundsjukt gnäll inte är särskilt kul. Eller?

Anonym sa...

något i Linda Skugges krönikor finns som tilltalar människor men det väcker oxå andra människor som vill ta avstånd från denmentaliteten som hon utstrålar och för mig är det arrogans, osolidarisk och att allt hon gör är det som är det bästa och detta med inte ett uns kritik mot sig själv. Alla andrA som vill ha solidaritet verkar vara bombade i hennes ögon men jag kan ha fel. Fast jag önskar verkligen att hon kunde inse att världen inte e svart eller vit. >Hon lär mig vem jag är och det är bra, hon visar mig att man ska inte sitta på för höga hästar för det ser så fult ut...nina drakfors

Anonym sa...

A-K: Jag ser nu också att det blev aningen förvirrat. Jag menar förstås att Johan kommer med ett avundsjukeargument från vänster (där han beskyller högern för att vara avundsjuk). Sen så tycker jag själv att det känns vanligare med avundsjuka från vänster (alltså att vänstern är avundsjuk). Fast det framgick ju redan av av Johans förra kommentar :-)

Tack för ordet

Anonym sa...

Det ÄR Linda Skugge-mentaliteten som förstör sverige!!

Tänk om folk kunde vara lite mindre intresserade av sin förbannade bostadsrätt och börja leva och vara med i samhället istället? Vad Skugge propagerar för är ett sköt dig själv och skit i andra-samhälle. Det vill inte jag ha? Vem vill ha det? Högern.

Dagis-nivå på inlägg som säger "knip käft" för övrigt. Ska inte alla få ta plats i debatten eller? Eller bara de som har råd att betala?

Anonym sa...

Johan! Jag vill påminna dig om att det du skriver om de "utsatta" grupperna har gällt under samtliga socialdemokratiska regeringsperioder också. Eller har du valt att glömma den socialdemokratiska avundsjukepolitikens effekter? Som givit oss klyftor, arbetslöshet, bidragsberoende och allt annat som ni förtvivlat försöker skylla högern för. Räkna ut antal år i regeringen och ta ansvar för vad ni gjort med vårt land.

Anton Andersson sa...

Bra skrivet. Vet inte om man kan kalla det avundsjuka dock. Snarare missundsamhet eller nått. Viktigt att ta upp i all fall.