onsdag, juni 02, 2010

En 9 000 000 000 kronor stor topp på ett isberg

Efter den massiva kritikstorm som drabbat Stockholms borgerliga landstingsledning (och enligt uppgift även efter påstötningar från den moderata partiledningen) backade igår slutligen majoriteten från sitt förslag till avtal rörande bygge och drift av Nya Karolinska-sjukhuset i Solna. Istället kom alla partier överens om en ny konstruktion som sparar mellan sju och nio miljarder kronor åt skattebetalarna över avtalsperioden. Det här ger upphov till en hel del känslor och reflektioner.

Till att börja med: hur snubblande nära var det inte? Medieexponeringen de senaste veckorna har varit extrem, med landstingsmått mätt. Att det är val i höst har säkert också spelat in. Till exempel lär det ha gjort moderaterna nationellt en smula mer nervösa över de lokala partivännernas tilltag. Men utan dessa faktorer? Ja, det är rätt uppenbart att majoriteten då hade drivit igenom ett avtal som tydligen med ganska enkla medel var möjligt att göra extremt mycket förmånligare för medborgarna.

Och vidare längs den tanketråden: vilka andra dåliga affärer finns där som inte är lika uppmärksammade? Saker som direkt dyker upp i huvudet är det framforcerade bygget av Spårväg city och alla affärer med fuskande privatläkare. För att inte tala om förra årets matskandal.

Det som höll på att hända med Nya Karolinska men som avvärjdes i sista stund verkar alltså vara toppen av ett isberg. Det innebär inte att det idag inte finns anledning att fira. De pengar som nu har sparats kommer att behövas - till exempel för att förverkliga de visioner om framtidens tunnelbana som socialdemokraterna har presenterat. Att de nu inte slösas bort i dåliga affärer utan kan användas till något bra är värt att korka upp både en och två flaskor bubbel för.

Men det innebär att jobbet inte är över. Det flyter ut skattepengar, inte minst i det där gränslandet mellan privat och offentligt. Och den borgerliga politiska ledningen verkar av något skäl - ideologiskt eller annat - oförmögen att ta tag i problemet. Den diskussion är på intet sätt över i och med gårdagens gruppledaröverenskommelse.

Läs mer i SvD eller DN, Bloggar gör tex Mats Engström, Per Ankersjö, Peter Andersson, Helene Sigfridsson och Alliansfritt Sverige

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , och annat intressant

1 kommentar:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.