tisdag, maj 15, 2007

En berättigad fråga

Var är protesterna mot det rekordhöga bensinspriset nu, frågar sig Håkan Wahlén på sin blogg med anledning av den här artikeln i DN. Och det är verkligen en berättigad fråga. För inte alltför länge sedan – precis före förra valet, som av en slump – protesterades det nämligen hej vilt mot den bilistfientliga utveckling bland andra Motormännens Riksförbund tyckte sig se.

Och om det enligt motormännen var illa då måste det vara etter värre nu. Återinförda trängeselavgifter, höjd trafikförsäkringsavgift, en höjd bensinskatt och en moderat finansminister som snarast pratar om att skruva upp nivåerna än mer. Det blir inte direkt billigare att vara bilist i alliansens Sverige.

Trots det är det väldigt stilla. Och det finns väl två förklaringar på det. Det ena är att hela Sverige plötsligt drabbats av ett enormt miljömedvetande som helt enkelt inte fanns för bara några månader sedan. Det vore i sådana fall synnerligen positivt.

Det andra är att bilisternas intresseorganisationer sitter fast förankrade i knäet på de nuvarande regeringspartierna. Och därför håller tyst. Onekligen lite av en politikens paradox där; att det ska kräva ett bilkramarparti som moderaterna för att i tysthet kunna genomföra vad exempelvis en miljöpartist bara skulle kunna drömma om.

PS; tyvärr är det nu inte så bra att den borgerliga bilpolitiken träffar rätt. Istället lyckas man med osviklig precision också landa i åtgärder som slår fördelningspolitiskt fel, utan någon vidare eftertanke om varken konsekvenser eller alternativa lösningar - trafikskadeförsäkringen är väl det tydligaste exemplet på det. DS.

Andra bloggar om: , , , , , , , och annat intressant

1 kommentar:

Christoffer Willenfort sa...

En del är säkert pressens (med aftonbladet i spetsen) skräckpropaganda om klimathotet.

Ingen smart organisation skulle gå ut och klaga på bensinpriset idag. De skulle hängas av varje tidning som finns.

/C