onsdag, maj 02, 2007

Socialdemokratisk skuggbudget presenterad

Idag lämnar socialdemokraterna i riksdagen in sin motion med anledning av regeringens ekonomiska vårproposition; eller kort uttryckt den socialdemokratiska skuggbudgeten. Enligt ett pressmeddelande är det fem punkter som utgör stommen;

  1. Satsning på kvalificerad yrkesutbildning. Trots arbetslöshet finns det också arbetskraftsbrist inom vissa sektorer. Istället för att som regeringen gör skära ner på arbetsmarknadsutbildningarna borde det satsas på att ge människor den kompetens som efterfrågas.
  2. Särskilda satsningar på att bryta långtidsarbetslöshet bland ungdomar, bland annat i form av praktikplatser.
  3. Nya miljösatsningar, tex genom utökad miljömärkning och en miljöbilsbonus värd namnet.
  4. En miljard till psykiatrin, om jag förstår det rätt efter de rekommendationer den nationella psykiatrisamordnaren gett och som den borgerliga regeringen uppenbarligen struntar i.
  5. En särskild Afrikasatsning, för att bekämpa inte minst spridningen av HIV/Aids.

Arbetslöshet, utbildning, miljö, psykiatri och Afrika. Det känns som riktiga prioriteringar. Faktiskt tom mer angelägna än jättelika skattesänkningar för de allra rikaste (tvåhundra personer i Sverige får som bekant en skattesänkningminst en miljon kronor om året, var, bara efter borttagandet av förmögenhetsskatten.)

Det kan bli en riktigt bra politisk debatt om alternativen i svensk politik framöver. Läs mer om skuggbudgeten i DN här eller i SvD här.

Andra bloggar om: , , , , , och annat intressant

7 kommentarer:

Anonym sa...

Nu vill sossarna satsa pengar på psykvården. Den samma som de monterade ned på 90-talet. Och hur många gånger har vi inte hört om satsningar på yrkesutbildning. De har haft hur många år på sig som helst att rätta till detta. Men vad har hänt?. Och praktikplatser. Suck=( Skaffa fram riktiga jobb istället. Så länge de indirekta löneskatterna är så höga som de faktiskt är blir det inget utrymme för varken sig högre löner, eller nyrektretering inom arbetslivet. Det är den enkla sanningen.

Anonym sa...

Varför kan inte Socialdemokraterna skriva en budgetmotion?

Vänsterpartiet och Miljöpartiet klarar det, men det stora partiet socialdemokraterna, som ibland kallar sig "statsbärande", kan inte skriva en enkel budgetmotion.

Det finns in en egen tabell, det går inte att utläsa vilka kostnader eller intäkter man räknar på. Det framgår inte vilket saldo som blir följden av budgetalternativet.

Om Socialdemokraternas budgetmotion går igenom i Riksdagsbehandlingen (ej troligt lyckligtvis) står hela Sverige inför ett kaos.

Vad är poängen med detta egentligen?

Anonym sa...

Fredde här. Även jag stöder mer psykvård. Jag anser att det var ett förfärligt tilltag att stänga mentalsjukhusen. Som vanligt var det staten som bestämde att kommunerna skulle göra något. Och så gick det som det gick. De som ansvarade för detta har mycket att stå till svars för.

Anonym sa...

Det var (s) som avskaffade förmögenhetsskatten för de allra rikaste. Var det också fel? Det var (s) som avvecklade skolan och psykvården.

Jonas N sa...

Johan

Har du någonsin funderat över varför (s) först vill göra all gymnasieutbildning högskoleförberedanden (dvs teoretisk) ...

... för att sedan ropa att där är brist på yrkeskunnigt folk i alla möjliga branscher, och att detta måste avhjälpas mha AMS kurser?

Vänstern har tyvärr aldrig varit konsekevent i något annat än att denm gärna vill bestämma över alla ... och hindra alla dem som inte vill göra såsom vänstern vill.

(s) är bättre än (vp) därvidlag, förstås. Men genomgående är ju (s) politik att förorda ännu mer politiska regleringar, myndigheter, program, satsningar, 'reformer' för att avhjälpa alla de problem som redan har skapats genom den tidigare förde politiken.

Och ingen (av er) klarar att ta ett steg bakåt och förstå varför det inte gick som planerat i skedet innan ...

Oförmåga, eller populism .. eller bode ock!

Jonas Gifting sa...

Har Nuder haft Sverige åtanke när han skapade skuggbudgeten???

Det verkar inte så.

Daniel sa...

Vill bara påpeka att ovanstående inlägg från "daniel" inte är mitt!

Jag tycker att skuggbudgeten är hyfsat bra, men jag saknar en tydlig satsning till dem med allra minst pengar i samhället.