onsdag, maj 02, 2007

På tiden att någon granskar krogvakterna

Justitiekansler Göran Lambertz släpper en oerhört välkommen nyhet i morgonens DN. Han ska granska hur rättsäkerheten egentligen ser ut när det gäller situationer som inbegriper bråk mellan kroggäster och dörrvakter. Den stora frågan är helt enkelt om det ligger något i misstankarna om vakter som missbrukar sin ställning, kanske till och med provocerar fram bråk och därefter ljuger i rätten.

När jag läser Lambertz artikel går tankarna naturligtvis omedelbart till Anna Sjödin, och JK nämner även sajten upprättelse.nu i sin artikel. Men samtidigt tror jag att det är viktigt att understryka att detta är ett problem som fanns före och lever kvar efter den berömda kvällen på Crazy Horse.

Alla seriösa dörrvakter, kroggäster och alla de som arbetar i svängen borde idag jubla över att någon äntligen tar tag i fråga på allvar. Men JK:s besked är viktigt för långt fler än så. För bara att misstanken finns att några systemetiskt utnyttjar domstolarna och dessutom kommer undan med det är egentligen ett grundläggande hot mot legitimiteten i hela vårt rättsystem. Ja, att det bland så många inte minst unga har blivit närmast en etablerad sanning att det finns vissa människor som ställer sig över lagarna borde egentligen ha fått oss alla att reagera mycket kraftfullare, mycket tidigare.

Men nu händer åtminstone något. Och det är som sagt bara att applådera. Läs hela JK:s artikel här.

Andra bloggar om: , , , och annat intressant

Inga kommentarer: