måndag, maj 14, 2007

Skrämmande bild av krogvärlden

Vi har tappat kontrollen helt över krogvärlden och vakterna.” Det säger en källa inom polisen till Svenska dagbladet som idag rapporterar om en arbetsgrupp på länsstyrelsens förslag att låta polisen organisera utplaceringen av krogvakter i framtiden. Och det är på det hela taget en mörk bild av hur det ser ut som framkommer.

Tre citat ur artikeln får belysa detta:

Länsstyrelsens förslag beskriver hur kriminella intressen har tagit över krogvärlden. Krogar som systematiskt bryter mot skatte­lagen, betalar svarta löner och diskriminerar vissa gäster är snarare regel än undantag.”

”Länsstyrelsen anser att seriösa vaktbolag konkurreras ut, när de vägrar befatta sig med svarta pengar. Enligt polisen finns det flera fall där kriminella organisationer tagit över dörrar och garderoben på krogar, i något som liknar beskyddarverksamhet.”

”Trenden med entrévärdar på krogarna är ett ökande problem enligt länsstyrelsen. Många är kriminellt belastade och har varit inblandade i bråk med kroggäster. Ordningsvakter som förlorat sitt förordnande på grund av brott, kan fortsätta att arbeta på samma krog som entrévärd. Nyligen åtalades en entrévärd för olaga vapeninnehav och förberedelse till grovt rån. I hans lägenhet hittades råntillbehör och automatvapen. Man fann även en större summa pengar inslagna i Securitas-stämplade banderoller. Mannen är sedan tidigare dömd för grovt rån.”

Jag har tidigare med gillande skrivit om justitiekanslerns initiativ att granska rättsäkerheten för kroggäster som hamnar i bråk med vakter. Kombinerar vi detta med bilden länsstyrelsen ger ovan så understryker det verkligen behovet av att något måste göras.

Det är glädjande att Transportarbetarförbundet (som ju är de som organiserar krogvakterna) är med i länsstyrelsens arbetsgrupp, och uppenbarligen tar problemet på allvar. Ska skumrasket fås bort är det viktigt att alla seriösa personer som jobbar i branschen är med och tar sitt ansvar. Detta är sannerligen en facklig uppgift, och en viktig sådan.

Andra bloggar om: , , , , , , och annat intressant

1 kommentar:

Anonym sa...

Självklart ska de som inte sköter sig rensas bort,men många gånger är det tuffare att stå som dörrvakt, för POLISEN bryr sig inte,de kanske kommer efter två timmar,om man har en person som är GHB påverkad så väntar de in 3 patruller till innan de kommer fram.Därav måste dörrvakter vara tyngre och stabilare än polisen många gånger.svensk polis gör inte det jobbet man kan kräva av dem många hatar ordningsvakter.vad hade ni varit utan oss.Ta bort alla ordningsvakterna från krogarna får ni se vad som händer,tror ni att vi står där för skojs skull.Va.