måndag, mars 10, 2008

Privatisering till varje pris

I dag blev det känt att Folktandvårdens vd Harald Abelin lämnar sitt jobb. Orsaken är att han har gjort precis vad en vd i ett aktiebolag som Folktandvården förväntas – han har företrätt bolaget och velat att det ska fungera så bra som möjligt och därmed kritiserat borgerliga förslag som går ut på att verksamheten styckas upp och de mest lönsamma enheterna privatiseras. Därför har han nu också i praktiken fått sparken.

När man försöker följa med i den politiska debatten kan man ibland förledas att tro att de ideologiska skillnaderna i svensk politik är så gott som utsuddade – alla partier är mer eller mindre pragmatiska mittenpolitiker som tävlar i att hitta de bästa praktiska lösningarna för folket. Skrapar man på ytan hittar man ofta något annat.

Den ideologiska nit med vilken den borgerliga majoriteten i Stockholms läns landsting anstränger sig för att kunna avveckla offentligt ägd välfärdsverksamhet – oavsett vilka konsekvenserna blir för personalen eller verksamhetens kvalitet – är ett exempel på detta. Folktandvården är ett av landstingets bäst skötta bolag. De ligger i topp när man tittar på personalens nöjdhet, och ekonomin är urstark. Den tandläkare som önskar jobba privat har alla möjligheter att göra det – det råder full etableringsfrihet och majoriteten av alla tandläkarbesök hos vuxna går redan till privata tandläkare.

Det finns alltså inga praktiska skäl för att stycka upp verksamheten och privatisera. Men ändå ska det göras, till vilket pris som helst. Vad moderaterna i Stockholm gör befinner sig på sådana ljusårs avstånd från vad den moderata pr-maskinen på nationell nivå säger att det nästan vore svårt att tro på, om man inte faktiskt såg det hända.

Ils Marie skriver bra och engagerat

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , och annat intressant

Inga kommentarer: