torsdag, mars 13, 2008

Feminismen och vänstern

250 sidor tjock damp senaste Fronesis (nummer 25-26) nu idag ner i brevlådan. Temat den här gången är ”feminismen och vänstern” och den fullmatade dubbelnumret innehåller texter om allt från ”skapandet av klass och kön genom visualiseringen av moraliska subjekt” till en text om ”feminismens apokalyptiska framtider”.

Min egen relation till det vänsterakademiska projektet är en smula kluven. Ibland är Fronesis fullkomligt briljant och tillför verkligen något till det svenska intellektuella samtalet (som numret om borgerligheten och, för länge sedan, det om kapitalismen), ibland känns den lite väl inåtvänt och nästan skråmässigt akademisk. För att komplicera saken har jag dessutom vid några tillfällen märkt att jag själv har gått tillbaka till texter som jag först tyckte var helt meningslösa för att i efterhand, i ljuset av någon ny händelse eller något nytt problem, hitta helt nya poänger med dem.

Hursom. I det här numret vill redaktionen ”uppmärksamma konfrontationerna och det ömsesidiga utbytet mellan politisk vänster och feminism, och slå ett slag för vikten att studera kön och kapitalism i varandras kontexter”, vilket ju måste erkännas är en avsiktsförklaring så god som någon. Efter att ha snabbt skummat rubrikerna och gjort några mer eller mindre slumpmässiga nedslag i några av texterna så lutar jag nog åt att detta är ett av de bättre numren.

Blir perfekt för nästa veckas skidsemester. Vad passar bättre efter att ha hankat sig ner från en alptopp under hela dagen än att fördjupa sig en smula i ”femistisk kunskapsproduktion och kapitalismens premisser”?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , och annat intressant

Inga kommentarer: