måndag, december 11, 2006

Om socialdemokrati och kommunism

Satt och surfade runt och hittade den här ganska roliga diskussionen om relationen mellan kommunism och socialdemokrati (jag kommer in en bit ner i tråden.) Jag väntar fortfarande på en slutreplik från Tobias, i avvaktan på det får jag väl publicera länken här istället…

Andra bloggar om: , , , , och annat intressant.

3 kommentarer:

VerkligenVerkligheten sa...

Hej!
Såg att du hade en fotoblogg. Jag har en med.

www.urbawe942.blogspot.com

Vi ses!!

/Leif

fredrik sa...

Påminner om utmaningen.

Sven Elander sa...

Vilken fantastiskt intressant debatt du refererar till. Personligen kan jag sympatisera med det kommunistiska idealet i någon slags filosofisk mening, drömmen om det klasslösa samhället etc. Samtidigt verkar det vara svårt att nå dit utan att kompromissa med mänskliga rättigheter och demokrati. Och detta är för mig det tyngsta argumentet till varför jag inte är kommunist. Visst medför ett kapitalistiskt system stora inskränkningar i demokratin, men att för den sakens skull avfärda demokratin inom ramen för marknadsekonomi som ett "borgerligt skådespel" är att göra det lätt för sig. Den enda samhällsmodell som visat sig fungera i den mening att både de politiska rättigheterna och de sociala rättigheterna garanteras för samtliga medborgare tycks vara någon slags mellanväg á la socialdemokratisk välfärdsstat. Sen kan man diskutera i all oändlighet var svenska SAP befinner sig på denna skala.

Som sagt, en mycket intressant diskussion som passar utmärkt att avnjuta med en kopp kaffe så här på fredagseftermiddagen.