måndag, december 04, 2006

Vinstintresset i vården

Enskilda läkare tjänar miljonbelopp på avknoppade verksamheter. Det avslöjar Dagens Nyheter i dag. Som vore det en tanke, går vårdminister Göran Hägglund i samma tidning ut med en debattartikel där han skriver att regeringen kommer att riva upp den så kallade stopplagen (vilken reglerar på vilket sätt landsting kan sälja ut sina sjukhus och under vilka villkor.)

I valrörelsen lovade Fredrik Reinfeldt vid upprepade tillfällen att det inte blir några utförsäljningar av akutsjukhus med en borgerlig regering. Jag kommenterade det i valrörelsens hetta, bland annat här och här.

Nu ser vi vad det löftet var värt. Och vi förstår också varför. Det handlar inte om höjd kvalitet. Det handlar inte om nytänkande och nya organisationsformer. Det handlar om ett rent och krasst vinstintresse. Om möjligheten att tjäna storkovan, där skattebetalarna står för notan.

Jag tror det kan vara bra med en mångfald av utövare i vården. Men jag kan för min själ inte se poängen med att mina skattepengar går till privat vinstutdelning istället för att utveckla verksamheterna.

Andra bloggar om: , , , och annat intressant.

1 kommentar:

Anonym sa...

Man kan bara hoppas att det inte kommer att likna tandvårds reformen, el avregleringen eller friskolorna.
Man kan tycka att dessa förändringar borde avskräcka från ännu fler. Kanske skulle man "laga" så att dessa områden fungerar fullt ut innan man ger sig ikast med sjukvården. Visst finns det fel i svensk sjukvård, men en sådan förändring som föreslås kan medföra att endast välbetalda sjukdomar får rätt vård.