torsdag, december 14, 2006

Ut på gatorna med er. Igen och igen och igen.

Precis som "Chadie" skriver; det var fantastiskt att vara på Mynttorget och demonstrera tillsammans med tusentals andra idag. Tjänstemän och arbetare enades i kamp för de grundläggande trygghetssystemen. Folk drack kaffe, hejade på gamla bekanta, applåderade, skrattade, lyssnade på de många engagerande talen och uppträdandena, visslade i visselpipor. Och över allt denna air av allvar, denna känsla av att det är på riktigt, det är verkliga värden som står på spel.

På kort sikt är det naturligtvis en lönlös strid. Den borgerliga regeringen kommer att genomföra sina förslag, oavsett folkliga protester. Men ur ett större perspektiv ska denna typ av manifestationer inte underskattas. Det handlar om att förändra samhällsklimatet, att sprida sina värderingar, manifestera verklig solidaritet.

Att även TCO-förbund var representerade idag var ur det perspektivet särskilt viktigt. Nu gäller det att se till att dagens manifestation inte var en slutpunkt utan en början. Dags att lägga grunden för en bred rättvisrerörelse som tar sikte på 2010, och bortom. Så ut på gatorna med er. Igen och igen och igen och igen.

Andra bloggar om: , , , , , och annat intressant.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Såsom vattendroppen urholkar stenen...
Fortsätt protestera!

Anonym sa...

Bra inlägg, Johan, och en välbehövlig motpol till Jonas Morians ställningstagande.

Jonas N sa...

'Värderingen', det måste väl vara den däringa idén om att man skall kunna skicka räkningen till någon annan!? Är det den du vill skall få större spridning, Johan?

'Verklig solidaritet' står man själv för, inte skickar vidare som i ett Svarte-Petter-spel!

Var det inte (s) mfl som innan valet om och om igen upprepade att a-kassan är en försäkring, inte ett bidrag!? Är det redan glömt och överspelat?

Johan Sjölander sa...

Verklig solidaritet, det är att säga nej till skattesänkningar som kanske kortsiktigt gynnar den egna plånboken, för att istället ställa upp för mer långsiktiga lösningar som är bra för alla. Genom exempelvis en schysst arbetslöshetsFÖRSÄKRING.

Solidaritet handlar inte om välgörenhet, utan om att ställa upp på varandra.

Apropås att skicka vidare notan; Har för övrigt ett ruggigt bra inlägg på gång om det där med moral, äganderätt och rättvisa. Ska bara låta julmaten sjunka ner först...

God fortsättning allesammans, fö