lördag, februari 02, 2008

5000 fler långtidsarbetslösa ungdomar är väl inget att tjafsa om, eller?

Kommer ni ihåg när högern var upprörd över arbetslösheten och grät tårar över varje människa som satt fast i utanförskapet? Kommer ni ihåg anklagelsen mot socialdemokratin för att inte se problemen och förvränga statistiken? Det var länge sedan. Nu tävlar istället borgerliga bloggare i att förringa det faktum att långtidsarbetslösheten bland unga fyrdubblats sedan den nya regeringen tog över (och dessutom argumentera att det bara är några få tusen vi talar om så vad spelar det för roll).

Resonemanget ser ut ungefär så här: Eftersom en av de bidragande orsakerna till att långtidsarbetslösheten fyrdubblats är nedskärningarna i inte minst arbetsmarknadsutbildningarna så gör det egentligen inget att fler går syssloslösa på dagarna. Och detta är till att börja med ett rätt halsbrytande resonemang. För borgerligheten gick väl inte till val på ökad sysslolöshet, utan på jobb? Och detta har man uppenbarligen inte lyckats leverera till de som står längst från arbetsmarknaden.

Det visar också på en fullkomlig frånvaro av insikt om vad det innebär att ställas helt utanför alla samhälleliga sammanhang. I syfte att skyla över den egna regeringens misslyckande på denna punkt väljer man hellre att förringa problemet. Ett alternativ hade väl varit att istället utbrista i ett uppfodrandre ”så här kan det inte vara, regeringen måste omedelbums lösa problemet så att inte Sahlin och Östros får fortsätta attackera på denna punkt”.

Men så resonerar icke Bloggen Bent eller Kjellberg (för att ta några exempel). Istället skjuts på budbäraren. Vi kommer att gå in i valrörelsen 2010 med en helt annan diskussion om vilka det egentligen är som står för arbetslinjen än vi hade senast det begav sig.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , och annat intressant

37 kommentarer:

Anonym sa...

Sluta gnälla

Alliansregeringen har sett till att
sverige får ett nytt jobb var 4de minut.
Det är väl bra....

Lägre skatter fler jobb
Framtidstro

Svenska folket röstade bort det socialistiska styret.
Då ni inte klarade av att skaffa fram arbeten

Johan Sjölander sa...

Och varför i hela friden skulle jag sitta nöjd och glad över att 7000 unga människor går långtidsarbetslösa? Är inte dessa människor viktigare än dina partipolitiska lojaliteter?

Unknown sa...

Det är mycket enkelt, Johan. De var sysslolösa och långtidsarbetslösa redan innan den 17 september 2006. Det var bara det att ni skuffat undan dem på CV-skrivarkurs istället för att hjälpa dem att få jobb.

Efter den 17 september 2006 så plockades de undanskuffade fram i statistiken igen, bort från CV-skrivarkursen.

Alltså, jag tar det igen. De här ungdomarna var både långtidsarbetslösa och sysslolösa innan valet. Men nu syns de. Och nu kan man hjälpa dem.

Med en fortsatt sosseregering skulle de fortsatt sitta där och fila på sina CV:ar. Osynliga. Bortglömda. Fast statistiken hade sett lite finare ut.

Johan Sjölander sa...

Men Björn, det där har du ingen aning om. Du vet inte hur många av dessa som gick utbildningar. Du vet inte vilka utbildningar det var. Du vet ännu mindre hur många av dem som hade fått jobb om de fått gått färdigt sin utbildning.

Det enda vi vet är att det inte har fått ett skit just nu. Och det försvarar du. Du sätter partilojaliteten framför människorna.

Att du dessutom säger att det är att ljuga när man säger som det är understryker bara min poäng.

Unknown sa...

Du som varit med och byggt detta absurda system borde väl veta att om man går i utbildning så är man inte arbetslös - eller erkänner du nu att vissa gick utbildning bara därför att de inte hade en chans att få jobb?

Och ja, det är att ljuga att ta de där siffrorna från den sida hos AMS som jag länkar till och påstå att det på något sätt är arbetslöshet som skapats efter den 17 september 2006 när det står klart och tydligt på samma sida att så inte är fallet.

Det Sahlin och Östros hoppas på är förstås att ingen ska idas att ta reda på hur det egentligen är. Cyniskt, men kanske till och med effektivt, att använda ungdomarna på det sättet för att få makt för egen del.

Anonym sa...

"Antalet sysselsatta ungdomar fortsatte att öka snabbt under tredje kvartalet, ökningen var 8,8 procent jämfört med motsvarande period 2006. Ökningen har pågått sedan förra sommaren och är den starkaste som uppmätts i AKU sedan mätningarna började 1963."
http://www.scb.se/templates/pressinfo____217218.asp

Johan Sjölander sa...

Björn:

"erkänner du nu att vissa gick utbildning bara därför att de inte hade en chans att få jobb?"

Ja, det torde vara syftet med det vi kallar arbetsmarknadsubildning. Att göra en person anställningsbar genom att ge en kompetens som efterfrågas av arbetsgivarna.

Och när dt gäller det där om vem som ljuger har du helt enkelt fel - ingenstans i de texter du refererar till står att de där 7000 ungdomarna INTE är långtidsarbetslösa (vilket är vad TÖ och MS hävdar). För de är nämligen långtidsarbetslösa.

Och det kan du förneka tills du blir blå. Eller du kan - som Roger här ovan - hänvisa till statistik som rör några helt andra än dessa 7000.

Och då förnekar ni ett rellt problem som drabbar faktiska människor genom att dribbla med statistiken.

Varför har dessa sjutusen inte fått jobb med den borgerliga regeringen? Det är frågan som måste ställas här - och det är frågan som du försöker sopa under mattan.

Unknown sa...

Åh Johan, du kommer att bli en alldeles utmärkt politisk pudlare. Du har redan greppat slingrandet till perfektion. Jag kan redan se dig på ett presspodium när du ska göra en pudel, och det kommer att gå jättebra för dig. :)

Skälet till att vi diskuterar det här är att Sahlin et consorte påstod att ungdomsarbetslösheten "fyrdubblats". Vilket var en lögn. Vilket jag visat. Vilket du reagerade på i ovanstående text. Men som du nu försöker få till att handla om något helt annat.

Johan Sjölander sa...

Nej Björn. Vad MS och TÖ sa är att antalet LÅNGTIDSARBETSLÖSA ungdomar fyrdubblats. Vilket är sant. Vilket är precis vad detta handlar om.

Du får däremot gärna göra en pudel. Till exempel nu. Där du erkänner att du har fel.

Anonym sa...

"Men Björn, det där har du ingen aning om."

Jo, det har han, Som vanligt försvarar du all politik som kommer från sossarna, och klagar på all politik som kommer från alliansen, helt oavsett om politiken är bra eller dålig.

Sossarnas politik har medfört stor långtidsarbetslöshet hos ungdomar. Det vet du. Du vet också att ökningen i siffrorna enbart kommer av att man har slutat slösa pengar på att frisera siffrorna, vilket är bra, och att ungdomsarbetslösheten under de senaste 18 månaderna ha sjunkit.

Så är det, och det vet du. Men du klagar ändå, för i din värld spelar det ingen roll om politiken som förs är bra eller dålig. Det enda som spelar roll är att ditt "lag" sitter vi makten.

Sluta se politiken som en lagsport, Sjölander.

Johan Sjölander sa...

Lennart. Den borgerliga regeringen själv erkänner att man inte kommit till rätta med långtidsarbetslösheten. De som stod längst från arbetsmarknaden för ett och ett halvt år sedan står lika långt - om inte längre - bort nu. Till skillnad från Björn (och du?) försöker de faktiskt inte - än så länge - skylla ifrån sig genom att dribla med siffrorna.

Men det gör Björn. För att skydda regeringen (eller - egentligen - för att få spy galla över Mona Sahlin) gör han ett ytterst reellt och existerande faktum till ett "icke-problem". So what att dessa ungdomar är långtidsarbetslösa, på er tid fick de bara en massa "cv-skrivarkurser", går argumentationen (och jag vidhåller här för övrigt att Björn har noll och intet koll på vilka åtgärder eller utbildningar dessa individer deltog i, hur många av dem som gjorde så, hur bra dessa utbildningar var och så vidare).

Jag tycker att det är illa. Och jag gav redan i mitt inlägg ett konstruktuivt tips om hur man som högerbloggare istället skulle kunna närma sig problematiken.

Men på det örat vill Björn (och du?) uppenbarligen inte lyssna. Och det är när allt kommer omring talande nog...

Anonym sa...

Pinsamt tydligt hur vänstersidan satsat på pr-konsulter i stället för att grubbla över ny politik.

Lars Ohly flinar mest hela tiden.

Östros har fått tipset att tuffa till sig. Så nu får man höra skrik om att alliansregerigen skämt ut Sverige i Europa!!! ..när man förhandlade ner EUs krav på förnybar energi från 55% till 49%. Sossarna ville bara förhandla ner till 50%.

Det tydligast exemplet är att inom några veckor så pratar alla sossar om "Arbetslinjen".
PR-konsulten:
"-Eftersom ni inte har någon egentlig politik mot arbetslösheten så snor ni deras ord. Då kommer folk tro att ni har en politik!"
Sossarna:
"Men det är ju genialiskt!! Arbetslinjen, arbetslinjen, arbetslinjen, arbetslinjen, arbetslinjen, arbetslinjen, arbetslinjen, arbetslinjen, arbetslinjen, arbetslinjen.."

Johan Sjölander sa...

Anonym - bristen på allmänbildning och historekunskaper skapar storslagen satir! Ett tips - slå upp arbetslinjen någonstans och se hur och av vilka det begreppet har använts i svensk politik under de senaste sjuttio åren :-)

Anonym sa...

Notera hur du glider i din argumentation och din verklighetsbeskrivning hela tiden.

"Den borgerliga regeringen själv erkänner att man inte kommit till rätta med långtidsarbetslösheten."

Javisst. Men nu är det inte det som diskuteras, utan påståendet att antalet långtidsarbetslösa ungdomar har ökat med 5000.

"Till skillnad från Björn (och du?) försöker de faktiskt inte - än så länge - skylla ifrån sig genom att dribla med siffrorna."

Den enda som dribblar med siffrorna här är du, och socialdemokrater i gemen.

"existerande faktum till ett "icke-problem"."

Det gör han inte alls, skitsnack. Det han gör, upprepade gånger, är att påpek att lpångtidsarbetslösheten inte alls har ökat i någon rimlig mening. Det är bara en siffra som har ökat, just för att alliansen INTE dribblar med siffrorna, som sossarna gjorde. Alliansen lägger inte pengar på meningslös pysselsättning bara för att frisera upp siffrorna. Därför ändrar sig nu siffrorna.

Och det här vet du. Du är inte dum i huvudet Sjölander. Du förstår ju det här, du vet ju hur det ligger till.

Ditt förslag på vad högerbloggare bör göra är att framföra okunstruktivt gnäll. Det överlåter jag med varm hand åt dig. Själv tänker jag kritisera regeringen när jag har faktiskt har ett förslag på vad dom skall göra istälelt. Nåt som totalt saknas från ditt inlägg.

Eller menar du på fullt allvar att man skall slösa hundratals miljoner på att tvinga ungdomar att gå meningslösa kurser bara för att arbetslöshetssiffrorna skall se bättre ut? Tycker du verkligen det är bra politik?

Det tror inte jag du tycker.

Anonym sa...

"Ett tips - slå upp arbetslinjen någonstans och se hur och av vilka det begreppet har använts i svensk politik under de senaste sjuttio åren :-)"

Dom senaster åren har det använts av LO i betydelsen "Mer pysselsättning, mindre sysslesättning". Jo, faktiskt.

Johan Sjölander sa...

Nej, Lennart, jag slirar inte. Jag håller fast vid exakt vad jag skrivit hela tiden. Att aktivitet är bättre än passivitet, och att ett jobb är bättre än arbetslöshet. Och de 7000 ungdomar vi talar om har inte fått någondera.

Nu ser vi dessutom arbetsförmedlingen flagga för att högkonjunkturen är över - för de ungas del. Nu väntar tuffare tider när det gäller att få ett jobb. De senaste årens enorma jobbtillväxt verkar tyvärr ha nått vägs ände.

Och då var det uppenbarligen vissa som inte fick vara med. Och trots vad hr Regebo tycker, så är det inte sådär alldeles säkert att de känner sig helt tillfreds med den oerhörda äran att åtminstone ha fått vara en del av den fina statistiken.

Jonas N sa...

Johan

Nu slingrar du dig våldsamt.

Ingen. INGEN! Inte ens du kan hävda att det i längden är klokt att skapa meningslösa kurser och sysselsättningar vars syfte är att gömma undan folk ur statistiken.

Det enda du klagar på här är att dessa siffror nu syns.

Om de underliggande riktiga problemen slingrar du dig som en (s)-märkt ål. Mest för att de är resultatet av långvarit (s)-politik förstås!

Angående "aktivitet är bättre än passivitet" finns det ingen som går dessa CV-skrivar kurser som blir lurad av att detta skulle vara aktivitet. Alla som har varit i den svängen vet vad det handlar om, Johan.

Även du vet det, men du vill förstås hellre blunda och prata om annat.

Johan Sjölander sa...

"Ingen. INGEN! Inte ens du kan hävda att det i längden är klokt att skapa meningslösa kurser och sysselsättningar vars syfte är att gömma undan folk ur statistiken."

Jonas, du är en mästare på att sparka in öppna dörrar. Nej, självklart inte. Däremot är utbildning ibland ett bra sätt att komma ur arbetslöshet. Ibland är praktik en bra sak att komma ur arbetslöshet. Ibland kan säkert regeringens subventionerade "nystartsjobb" också fungera som ett sätt att sänka trösklarna och komma ur arbetslöshet.

Långvarig arbets- och sysslolöshet är dock aldrig bra. Därför tycker jag det är fel av borgerliga debattörer att försvara just detta. Och det tänker jag fortsätt a tycka. Vilket gör att jag kommer att fortsätta att hävda att 7000 långtidsarbetslösa ungdomar ÄR ett problem - även om det kan provocera en och annan regeringslojalist.

Peter A sa...

Det ser bättre ut för ungdomarna än på mycket mycket länge.

"Bland ungdomar 16-24 år var ökningen fortsatt mycket stark. 45 000 fler ungdomar var sysselsatta jämfört med tredje kvartalet 2006, det motsvarar en ökning på 8,8 procent. Den snabba sysselsättningsökningen för ungdomar har pågått sedan förra sommaren och är den starkaste som uppmätts i AKU sedan mätningarna började 1963."

Arbetskraftsundersökningarna 3:e kvartalet 2007

Anonym sa...

"Jonas, du är en mästare på att sparka in öppna dörrar."

Tydligen är den inte öppen.

"Nej, självklart inte."

Så vad klagar du om då? Nu säger du att det INTE är klokt att skapa meningslösa kurser och sysselsättningar vars syfte är att gömma undan folk ur statistiken. Nyss klagade du på att moderaterna inte längre gör detta.

Du slirar och slingrar dig. Skall vi sätta ungdomar i meningslös pysselsättning eller inte? Bestäm dig.

Johan Sjölander sa...

Lennart. Jag säger två saker.

1) Det jag "klagar" över är att dessa ungdomar inte har fått jobb. Det var nämligen det som utlovades. Inte arbets- och sysslolöshet. Det förvånar mig att ni är så många som tycker att det är ett icke-problem.

2) Vad dessa unga gjorde tidigare har varken du eller Björn någon aning om. Men om de deltog i meningslösa kurser borde svaret istället vara att erbjuda meningsfulla kurser (som i förlängningen ger jobb) - inte att strunta i dem.

För det vet du också - att dina försök att måla upp ALL arbetsmarknands- och bristyreksutbildning som meningslös är just billig politisk retorik utan stöd i vare sig forskning eller verklighet. Det är bara ett sätt att underblåsa fördommar som du också vet inte är korrekta.

I svensk media kunde vi häromdagen läsa att socialbidragskostnaderna ökade trots att det var färre som går på bidrag. Det förklarades av att de som verkligen är utanför har hamnat än mer utanför. Eller, som jag tror DN uttryckte det, "bidragsberoendet ökar". Eller, precis som de unga vi nu pratar om.

Försvarar du det också, i syfte att urskuldra regeringen?

Anonym sa...

"Det jag "klagar" över är att dessa ungdomar inte har fått jobb"

Nej, det du klagar över är att man har slutat med pysselsättningspolitiken. Arbetslösheten har sjunkit. Att ALLA ungdomar inte har fått jobb är givet, man kan faktiskt inte genomföra totala mirakel på bara ett år. Ingen har lovat att alla ungdomar skulle ha arbete efter ett år.

"Vad dessa unga gjorde tidigare har varken du eller Björn någon aning om."

Jo, sörrö, det är precis det vi har.

Johan Sjölander sa...

Jag noterar att du inte kommenterar det där med socialbidragsberoende. Det tycker jag säger något om ditt resonemang, och det antyder att du kanske inte har den där kollen du försöker låtsas ha. Sörru.

(Och nej, varken Lennart eller Björn har såklart kunskap om vad dessa unga tidigare sysslade med - hade de haft det hade de naturligtvis publicerat källor och referenser till dessa uppgifter. Vad de har är däremot en uppsättning förutfattade meningar - men det är inte riktigt samma sak.)

Jonas N sa...

Johan

Jag brydde mig inte ens om att bemöta din förra replik. Bara en sån sak att du behöver kalla mig mfl här för 'regeringslojalister' visar enligt mig på att du vill bort från sakfrågan.

Din postning handlade om att 'borgerliga förringar fyrdubbling av ungdomars långtidsarbetslöshet sedan nya regeringen tillträdde'. Dvs nästintill rent nonsens i sak.

Det är ditt och (s)-ledningens tramspåstående om 'fyrdubbling' som kritiseras. Och det är din partilojalism som är tydlig när du klamrar dig fast vid och tom försvarar dylika vulgärpopulistiska statistiklögner.

Ingen har heller påstått det du i din slingrande tycks vilja kritisera istället, dvs att långtidsarbetslösa inte skulle vara ett bekymmer.

Utan tvärtom påpekas att möjligheten att de skall finna ett jobb ökar genom att man inte längre försöker gömma dem.

Även dina övriga försök att blanda bort korten i dimman förmår inte rädda din ursprungspostningen ens lite grand.

Men återigen, det är inte regeringen som ordnar jobb (appropå ditt påstående om att sådana "utlovads"). Det är företag (och det offentliga) mm som anställer folk när dom behöver och finner det ekonomiskt genomförbart.

Jag föreslår att du släpper ditt fäktande här i denna tråd. Svälj förtreten och acceptera att det inte var något av dina vassaste inlägg och ägna dig istället åt att skriva andra, mer välgrundande.

Det vet vi att du kan! Speciellt när du inte låser dig vid officella partilinjen ...

Johan Sjölander sa...

Jonas, du låter som om det skulle vara förändringar i sättet att hantera statistik som lett till den ökade långtidsarbetslösheten. Men så är det ju inte. Det handlar om att betydligt fler står lågvarigt sysslo- och arbetslösa nu än för bara något år sedan. Det är det vi diskuterar här.

Och jag kan faktiskt inte se några andra skäl att negligera detta faktum än att man vill täcka upp för regeringen. Titta bara på kommentarerna ovan, och du kommer se att ett grundtema är att regeringen gör så mycket annat bra att jag gör fel i att lyfta fram detta problem.

Som sagt. Socialbidragsberoendet fördjupas. De som står utanför hamnar längre bort. Det är det vi borde prata om - inte förneka. Tycker jag.

Jonas N sa...

Johan, vem vill negligera att Sverige har, och mycket länge har haftf, stora problem med arbetsmarknadens funktion, flexibilitet, anpassning, trösklar och inlåsning mm.

Ingen! (Jo, det är klart, förra regeringen och vänstra sidan förnekar det allra mesta när det gäller sakfrågorna, strukturproblemen. Det är förståligt för det är främst dess politik som orsakt detta)

Och ja, det är förändringar i hur man kategoriserar (och gömmer) som orsakar siffrorna. Det är ju också det du riktar in dig på: 'Hade de fått vara kvar i åtgärder hade det varit bättre för dem' är ju vad du påstår!

Kul att du nu oroas av socialbidragsberoendet. Det gör jag också, och det har jag gjort även alla tidigare mandatperioder, Johan.

Det uppstår främst genom att arbetsmarknaden fungerar dåligt. Och då främst för dem som har svårast att komma in på den.

Det kanske du visste! Eller?

Och jo, det du vill diskutera är att samma människor står resp stod i olika kolumner idag och innan valet.

För (s) (och dessvärre de flesta politker) är det mycket enklare att prata om, kolumner och skattekronor som skickas hit eller dit, än att hantera det verkliga och underliggande problemet.

Du har vad jag minns aldrig ens berört alla de skäl till varför inte mer arbetskraft efterfrågas av folk som faktisk skulle kunna betala deras löner.

Det är symptomatiskt!

Anonym sa...

"Jag noterar att du inte kommenterar det där med socialbidragsberoende."

Jag noterade att du försökte byta ämne, tack. Det känner inte jag för innan det vi diskuterade hittils har blivit avklarat.

Det som är riktigt skrattretande med dig, Sjölander, är att du betraktar politik som en fotbollsmatch. Du stödjer allt sossarna gör, oavsett vad det är, och du är emot allt vad alliansen gör, oavsett vad det är, helt utan att överhuvudtaget tänka efter själv.

Men du KAN tänka själv om du bara anstränger dig lite. Det är lite energikrävande, såklart, men det är värt det. Faktiskt.

Johan Sjölander sa...

Jonas - nej, det är inte skillnader i hur man definierar statistik som orsakat fyrdubblingen. Det är skillnader i politik.

Lennart - när du säger att det är att byta ämne att koppla samman frågan om socialbidragen med frågan om långtidsarbetslösheten blir det skrattretande uppenbart hur lite du har förstått av den diskussion vi för (alltså; min kritik är att regeringens politik lett till ett fördjupat utanförskap vilket både långtidsarbetslösheten och socialbidragen understryker). När du dessutom visar upp din allra drygaste besserwissersida blir det dessutom minst lika skrattretande uppenbart vilka bizarrt höga hästar du sätter dig på och hur lite du fyller den självpåtagna kostym du struttar runt i.

Jag ska inte kontra genom att beskylla dig för att inte tänka själv. Det gör du nog. Problemet är att du tänker fel. Och frågan är om inte din arronganta oförmåga att ens pröva några tankar än dina egna är ett av de grundläggande metodfelen här, som leder fram till det förskräckliga slutresultatet.

(Ett konstruktivt tips, fö; om du ska framhärda i att vara självgott dryg så tror jag att en liten gnutta humor eller - rent av - charm - eller - rent av - självdistans - skulle kunna mildra effekterna något. Jag vet att du i en tidigare ordväxling vi har haft här uttryckt någon typ av som jag uppfattade det genuin ledsenhet över att folk blir arga på dig hela tiden och jag tror detta skulle kunna vara ett sätt att mildra den saken. I all välmening.)

Lennart Regebro sa...

Visst, jag skall göra detta. När du har börjat tänka själv.

Jonas N sa...

Johan

Politik är just detta, att skyffla folk från åtgärder till kolumner, till kurser, omskolningar och andra program.

Arbetsmarknadens funktion (och alla dess brister) låter sig knappeligen åtgärdas på några månader (oavsett regering, dess kompetens och beslutsamhet).

Utan resultatet brukar just vara att samma problem och symptom dyper upp på lite olika ställen i bokföringen, och skyls över med bidragsutformningar av lita olika art och betekningar.

Det är det hela ditt inlägg handlar om. Att regeringen påtagligt skulle ha förvärrat möjligheten för ungdomar att få jobb är förstås nys. Och det är partipolitisk och (i sak) tom torgmötesretorik. Och det är kanske därför du så frenetiskt försöker anklaga andra för just detta ..

Och därför vill du väl hellre hacka på Lennarts person än att hålla dig till ämnet.



PS Dessutom vet jag att du kan tänka själv, det kan bli både bra och halvkasst. Men allt som oftast låser du faktiskt fast dig vid partiets officiella hållning. Vilken just mest riktar sig till andra än pålästa 'political junkies' som du debatterar med här DS

Johan Sjölander sa...

Jonas - att jag "hackar på Lennarts person" har nog tyvärr mer med Lennarts retorik och tonläge än med sakfrågan att göra. Det går helt enkelt inte att föra ett samtal med honom utan att det urartar till personangrepp (och detta understryker all empiri och all mänsklig erfarenhet).

Sedan. Din (och även Lennarts) huvudkritik mot mig är att min åsikt här sammanfaller med "den officiella partilinjen" vilket alltså bevisar att jag "inte har tänkt själv". Och det är ju ett resonenang som dels saknar relevans, dels är både insinunat och en smula oförskämt. Dessutom är det rätt korkat - varför i hela friden skulle jag ägna tid och plats på min blogg åt att torgföra "partiresonemang" som jag inte tror på??? (Kan för övrigt inte påminna mig om att jag sätt någon [annan] partiföreträdare resonera så som jag gör ovan - att anklaga högerbloggare för att försöka förringa långtidsarbetslösheten bland unga).

Men fortsätt du att säga att 7000 långtidsarbetslösa är ett icke-problem (eller tom bra, eftersom de nu syns i statistiken), att allt är frid och fröjd och "jobben kommer". Så kan jag bara hålla tummarna för att någon borgerlig pr-makare kommer lyssna och köra samma race han också - det kan bli en bra debatt inför valet 2010...;-)

Lennart - det ser jag fram emot. Vill du ha några praktiska tips för hur man gör, kolla med Ohly. Han är en rackare på att vara glad och trevlig.

Jonas N sa...

Igen kommer du med halmgubbe-anklagelser som att vi skulle mena 'att 7000 långtidsarbetslösa inte är ett problem' trots att flera uttryckligen skrivit motsatsen.

Och vid en andra genomläsning ser jag att det var all substans i din replik.

Du skulle ha lytt mitt råd ett antal inlägg sedan, och lagt ner och slutat fäkta. Alla (som kan tänka själv) inser att långtidsarbetslösa bland ungdomar är ett bekymmer.

Men vissa måste dels påstå att detta är den skapad av den sittande regeringens, samt att borgliga debattörer tom visst tycker det är bra ...

'Goddag yxskaft' är uttryck som osökt dyker upp ...

Men innan jag kläcker ur mig sånt ger iaf jag upp detta meningslösa fäktande. Ha en skön kväll nu, Johan ...

Anonym sa...

Insinuant? Ha! Jag insinuerar ingenting. Jag säger det glasklart och rakt ut:

Du tänker inte själv, utan går alltid på sossarnas partilinje. I allt. Hela tiden. X är bra när sossarna gör det och fel när Alliansen gör det. Om arbetslösheten går upp under sossarna är det bra, om den går ner under aliansen är det dåligt. Sådan är din världsbild.

Det är inte ett dugg insinuant. Det är möjligen oförskämt, men inte desto mindre sant.

Vad orsakar detta egentligen? Taskigt självförstroende? Tror du att dina sosse-kompisar skall tycka illa om dig om du vågar ha egna åsikter?

Jonas N sa...

Lennart, det finns tillfällen då Sjölander har tänkt själv. När du säger 'alltid' har du fel. Ofta är det så, men inte alltid!

Jag tycker att hans försök att tänka själv skall upmuntras. Inte att de gånger han inte vill eller inte förmår behöver hånas. Du är ju medveten om att den större mängden poltisk debatt är funtad just så: att man upprepar vad man blivit fostrad att tro på ..

Att då påtala det räcker gott!

Johan Sjölander sa...

Jonas - du (och Lennart, och Björn) har ägnat jag vet inte hur mycket tid åt att förklara varför det är FEL att anklaga regeringen med att ha misslyckats med långtidsarbetslösheten bland unga. Trots att vi har 7000 långtidsarbetlösa ungdomar i Sverige - mitt i en högkonjunktur. Hur kan man rimligen förstå detta på något annat sätt än att ni tycker det är ett ickeprobelm? Att ni tycker det är viktigare att försvara regeringen än att prata om det samhällsproblem som ligger i botten? Det går inte. (sedan märker jag att du Jonas - till skillnad från de andra faktiskt någon gång framåt mitten här i tråden faktiskt också börjar adressera problemen. Det hedrar dig. Att du dessutom tar resonemanget lite längre än Lennarts "jobben kommer" är bra det också - även om jag tror att du har fel i din anlys).

Lennart - var det där ett exempel på charm och självdistans? I sådana fall tror jag nog du får göra om och göra bättre.

Jonas N sa...

Johan (för femtielfte gången)

Det som är fel är ifall någon hävdar långtidsarbetslösheten har fyrdubblats, och ifall någon säger att det är regeringen (eller dess politik) som har orsakat detta.

Så mycket borde även du kunna ha förstått.

Att vi skriver samma sak många ggr beror på att du slingrat dig så våldsamt och försvarat partiretorik på billigaste torgmötesnivå.

(Även den saken borde du har uppfattat)

Anonym sa...

Nej, Sjölander, det är ett exempel på intelligens.

Och du kan låtsas att du inet fattar vad vi säger hur mycket du vill, ingen tror dig, Du förstår mycket väl skillnaden på öppen arbetslöshet och verklig arbetslöshet, du förstår mycket väl att sossarna friserar siffrorna, till stor samhällskostnad.

Förstår du att det är dumt att göra så? Jag vet inte. Jag tror inte du har den typen av begrepp. Det finns inte rätt och fel i din värld, bara grupperingar, bara "vi" och "dom". Och "dom" har i din världbild alltid fel, oavsett vad dom gör, och den grupp du ser som "vi" har alltid rätt, och dom så skulle steka spädbarn och äta dom som efterrätt.

Mer analys än så finns inte. Kanske Jonas har rätt i att det går att få dig att ändra dig på nåt vis, men jag kan inte. Så jag får helt enkelt fortsätta påpeka att du gör så, tills du slutar.