fredag, januari 08, 2010

Dessa socialdemokratiska ränksmidare

Dagens icke-nyhet tycks vara det hemliga socialdemokratiska nätverket som bakom kulisserna planerar för att byta ut Mona Sahlin mot Margot Wallström (sågs först i Metro, sedan på Politikerbloggen och i DI). Och jag måste erkänna att jag trots att jag inser att det hela närmast är en pressanka vid läsningen av artiklarna inte låta bli att fascineras lite av tanken på hemliga socialdemokratiska sammanslutningar som konspirerar om makten i skuggorna.

För visst. Det här med att Wallström skulle utgöra någon sorts frälsare/hot som väntar i kulissen är nu inget nytt – ungefär samma roll tillskrevs hon ju även när partiledaren hette Göran Persson. Och det finns ju inget i Metros artikel som tyder på att det hela egentligen är något annat än en uppskruvad pressanka (i ett stort parti som s kan du alltid hitta några perifera personer som vill byta ut både ledning och partiprogram, och det är faktiskt ingen nyhet). Flera skriver bra om detta; tex Alexandra och Tingeling.

Men ändå. Visst är det lite fascinerande? Jag menar, hur gör de, dessa konspiratörer? Har de hemliga handslag de använder för att identifiera varandra? Går de klädda i kåpor som täcker ansiktet och använder alias? Träffas de vid midnatt i övergivna gotiska kyrkor och dricker blod ur dödskallar? Eller är det mer Arkiv X över det hela; kostymklädda män som träffas bakom fördragna gardiner högst upp i de lyxiga konferensrummen i anonyma skyskrapor?

Såklart är en sådan här nyhet egentligen inget kul, och politiska motståndare till socialdemokratin som Per Ankarsjö tar såklart chansen att strö lite salt i såren. Men inte minst efter den senaste partikongressen torde Sahlins ställning i partiet vara så oomtvistad att ankan flaxar förbi rätt fort och är bortglömd inom kort.

Kvarstår gör då konspirationsteorierna. Och de kan vara nog så fantasieggande. Men som riktmärken för att försöka orientera sig i svensk politik fungerar de nog trots allt inte bättre än din genomsnittliga Dan Brown-roman.

intressant?

Technorati-taggar: politik,socialdemokrati,Metro,pressankor,Mona Sahlin,Margot Wallström,konspirationsteorier

3 kommentarer:

perankersjo sa...

Hej Johan,

...och jag som tyckte jag var gentil och bjöd på att jag inte tycker hon är en dålig ledare och allt. Försökte vara lite nyanserad. Bra skrivet annars, det var en underhållande bloggpost!

Mvh Per

Johan Sjölander sa...

Tack (för det sista)! Och man kan nog vara både gentil och strö salt i såren samtidigt ;-)

Inge sa...

S tillbakavisar idag lördag alla uppgifter om hemlig plan. Alla står fullt ut bakom Mona och Margot Wallström dementerar att hon kandiderar.

Skånedistriktets ordförande och ledamoten i partiets VU Heléne Fritzon dementerar i dag också bestämt att skåningarna som påståtts skulle vara på krigsstigen igen. Detta är fullständigt taget ur luften. Vi står naturligtvis fullt ut bakom Mona Sahlin, säger hon. Varken Mona Sahlin eller Margot Wallström vill kommentera Metroartikeln. Wallström dementerar dock via sin pressekreterare att hon skulle ställa upp som statsministerkandidat.Det är dags att sluta leden nu. Att S ägnar sig åt det som våra väljare vill. Ge järnet för att byta regering.