torsdag, januari 07, 2010

Sanningen bakom supernovan som ska utrota jorden

Vit dvärg hotar jorden vrålar Aftonbladet mot oss på webben idag. Artikeln bygger på samma historia som den som publicerades i gårdagens UK Telegraph; Earth ‘to be wiped out’ by supernova explosion. Läser man de respektive texterna så upptäcker man fort att de dramatiska rubrikerna inte har fullt stöd i någon av artiklarna: Aftonbladet placera sitt “hot” tio miljoner år in i framtiden och med “wipe out” menar UK Telegraph när man tittar på det närmare “skada ozonskiktet” (och det är väl trots allt inte riktigt samma sak). Men sanningen är vad det verkar värre än så.

Via astronomen Robert Cummings twittrande fick jag i går kväll tipset om den här intressanta artikeln av Ian O’Neill; Will earth be ‘wiped out’ by supernova? Där framgår det att den typ av supernova som den aktuella stjärnan eventuellt kommer att förvandlas till inte ens riskerar att på något sätt skada oss: för att det skulle vara aktuellt skulle den behöva befinna sig tio gånger närmare jorden.

Jag har inte de astronomiska fackkunskaperna att bedöma exakt vilken som är den vetenskapliga sanningen här. Men det verkar onekligen som om det faktum att en stjärna någon gång i framtiden eventuellt kan komma att förvandlas till en supernova som inte på något sätt påverkar jorden förvandlats till domedagsrubriker i åtminstone två tidningar. Utan att det alltså fanns någon nyhet alls i botten.

Så. Vi kommer alla dö. Men förmodligen inte alla på en gång, och förmodligen inte just precis nu. I avvaktan på det kan man naturligtvis alltid ägna sig åt att sälja lösnummer.

Inga kommentarer: