lördag, januari 16, 2010

För en gångs skull håller jag fullständig med de som kommenterar på Svd.se

Jag brukar vanligtvis inte hålla med majoriteten av de som kommenterar på Svd.se. Men när ledarskribenten Claes Arvidsson har den oerhört dåliga smaken att försöka plocka billiga inrikespolitiska poänger på den fruktansvärda jordbävningskatastrofen på Haiti ser jag till min glädje att det startar ett berättigat ramaskri i kommentarsfältet. "Hur kan man använda en fruktansvärd katastrof och fruktansvärt mänskligt lidande för att klanka ner på oppositionen här hemma i Sverige? Skäms SvD!" skriver exempelvis signaturen Smaklöst. 

En liten skitfråga, inte minst mot bakgrund av det som sker på Haiti. Men det känns ändå bra att svenska folket har förmågan att säga ifrån när det verkligen behövs. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , och annat intressant

19 kommentarer:

Johan Ingerö sa...

Vad är problemet? Claes Arvidsson vill bygga upp försvaret, bland annat för att kunna hantera situationer som denna.

Ni har ägnat perioden 1994 - 2006 åt att banta det. Ni begär mandat med ett parti som vill avskaffa det. Är det verkligen så himla orimligt att någon påpekar vad er politiskt korrekta pacifism faktiskt leder till?

Johan Sjölander sa...

grundproblemet är nog att CA:s argumentation är så korkad (som om det enda tänkbara sättet att hjälpa till vid en katastrof av det här slaget är genom att använda just den här typen av flygplan). Det är det som gör att det höga tonläget och det ogenerade försöket att plocka poänger på en så fruktansvärd mänsklig katastrof blir så provocerande.

Som så ofta annars alltså: det är när dumheten möter den dåliga smaken det blir riktigt illa. Vilket ju tom SvDs läsarskara uppmärksammade den här gången.

Anonym sa...

Det finns två saker man kan göra för att hjälpa de i Haiti på bästa sätt.

Initialt hjälpa så att alla får vård, mat och tak över huvudet.

Sedan att bygga bostäder som håller för jordbävningar och bygga upp infrastrukturen som väg, järnväg, telefon och internet och att allt håller för jordbävningar som de har i USA och Japan.
Detta leder till jobb och minskad fattigdom samt lindrare konsekvenser av kommande jordbävningar.

Så tiotals miljarder måste satsas och flertalet av miljarderna ska vara för långsiktigt arbete som jag skrev ovan.

Vladimir Ilyich Ulyanov sa...

Som alltid sa ar det vart att papeka att den som forsoker plocka billiga poanger pa detta ar saklart patent-pa-empati-vanstern. Jag vet inte hur manga ganger detta scenario ska upprepas, och jag vet inte om jag har talamod att forklara i detalj exakt vad som sker. Jag hoppas ju att folk i alla fall ar smarta nog att inse vad de gor och darmed ar sluga, istallet for att vara sa korkade och langt borta fran sjalvinsikt att det inte ar mojligt. Det skulle ge mig mer hopp for manskligheten.

Scenariot ar alltsa som lyder: Tragedi uppenbarar sig, vanstern lurar i vassen tills en socialt inkompetent borgare som alltid gor bort sig med att koppla tragedin pa ett klumpigt satt till en politisk diskussion, och kor sedan igang med stora artilleriet. Och detta sjalvklart utan att inse eller erkanna att den som lurar i vassen ar saklart den som mest strategiskt forsoker dra nytta av situationen.

Jag tycker att det ar langsokt om jag nu i ett tredje steg ocksa forsoker dra vinning av detta, men jag kan gardera mig genom att papeka att jag skiter i vad som hander i Haiti och darmed inte behover anklagas for att latsas bry mig. Inte for att jag onskar denna tragedi pa nagon, men lat mig vara den forsta som ar uppriktig.

Vladimir Ilyich Ulyanov sa...

Anonym: Stora visioner! Du far kavla upp armarna pa en gang om du ska hinna bli fardig till nasta gang!

Johan Ingerö sa...

Okej. Vilken typ av plan anser SAP att vi ska skicka till nästa humanitära katastrof efter att ni tillsammans med MP har avskaffat försvaret? (Det sista gäller ej helikoptrarna som säkert kan återvändas som vindkraftverk om man kör ner dem i marken med nosen före)

Simon sa...

Förslagsvis ett plan som inte skickats för att döda fattiga i Afghanistan.

Och nu när du konstaterar att SAP tillsammans med MP vill avskaffa försvaret undrar jag: Vad vill du göra när M beordrat nackskott till alla cancersjuka, återinskaffat slaveriet fast bara för muslimer samt gjort det lagstadgat att alla liberaler ska vara pedofiler? Vad vill du göra då?

Frågan är precis lika seriös som din kommentar.

Johan Ingerö sa...

Nej, den är inte lika seriös som min kommentar. Miljöpartiet VILL avskaffa försvaret och Socialdemokraterna HAR bantat det så att hela den samlade försvarsmakten numera får plats i en vanlig svensk iskhockeylada.

Men det är såhär vänstern hanterar alla frågor. Vi ska inte ha några dumma plan för det är feeeel med krig. Men vi ska givetvis hjälpa människor i nöd.

Vi ska ab-so-luuut inte ha någon kärnkraft, för den är dumdumdum! Vi ska ha sol å vind å varmt på vintern.

Vi ska iiiiiinte satsa på några dumma vägar för där åker bara dumdumdumma bilar. Alla ska åka tåg för de e snällare mot naturen.

Men om något bilföretag står vid konkursens brant så ska vi givetvis pumpa in några miljarder i det (eller i dess amerikanska ägare) för annars bli metallarna arbetslösa och vem ska då betala för valaffisherna?

Väx upp och begrip att världen inte är alldeles enkel. Man måste göra vissa val, och gör man idiotiska val förtjänar det att påpekas.

Simon sa...

Ja, Folkpartiet har som sagt bantat försvarsmakten. Hela den nuvarande regeringen har det. Jag antar att det med din bisarra logik innebär att den nuvarande regeringen vill avskaffa hela försvaret?

Jag tyckte dock du sa något fint där, Johan. Krig är dåligt och man ska hjälpa folk i nöd. Om du nu menar att högern är emot detta så kan jag förstå att de förlorar nästa val.

Johan Ingerö sa...

Gud vilken intellektuell kommentar. Jag tror inte jag klarar av att bemöta den faktiskt.

roberth sa...

HAHA sjölandet är ÄGD!

Britta Sethson sa...

Försvarsministern i nuvarande regering avgick ju eftersom A Borg beordrat en rejäl bantning av försvaret... Vem har missat det???

För övrigt är det en fröjd att läsa kommentarerna på SvD.

Anonym sa...

Borgare tar emot så in i helvete massa insinuant kritik hela hela tiden. Vi får ständigt höra att vi helst vill skjuta fattiga i ansiktet och kriga varthän USA pekar med sin musköt.

Jag gråter inga tårar över att borgerligheten äntligen visar tendenser att spela lika fult som den rödgröna röran. Däremot blir man oerhört gråtmild över den oerhörda katastrof Haiti har drabbats av.

Johan Sjölander sa...

Johan Ingerö. Välkommen hem från semestern, först. Det tar ibland lite tid att komma ur ledighetslunket. Sådant är bergripligt.

Jag kan på ett plan förstå att du måste förflytta dig till någon sorts parallellet universum av politiska karikatyrer för att kunna upprätthålla ett borgerligt politiskt engagemang i dessa dagar. I den verkliga verkligheten går det ju liksom inte.

I den verkliga verkligheten har ju inte försvaret avskaffats mer av föregående s-regering än vad som gjorts under nuvarande borgerliga regering, och framförallt har inte förmågan till internationella insatser reducerats till noll och intet. I den verkliga verkligheten förstår alla att det går att genomföra hjälpinsatser vid humianitära katstrofer även utan just de här specifika C-17 planen stationerade i Ungern (tycker iof att de verkar rätt trevliga, men det är liksom inte poängen här) och att den som i ett mer och mer uppskrivat tonläge försöker hävda att så inte är fallet riskerar att göra sig själv jag ska inte säga larvig, men åt det hållet.

Det är naturligtvis bra att c-17 planen när de nu är köpta används till något vettigt. Hade vi inte haft dem hade vi fått vidta andra åtgärder för att hjälpa till.

Det är det öppna försöker att dra billiga populistiska poänger på den aktuella katastrofen som är det generande i det hela. När du sedan sänker den intellektuella nivån till "ni såsssar vi avskaffa hela försvaret" måste jag tyvärr tillstå att det inte blir direkt bättre...

Calle Fridén sa...

Ingerö är ju bara ett enda LOL nuförtiden. Faktum är att transportplan är en hyfsat oväsentlig del av en hjälpinsats - kniper det får man hyra flygstöd av privata bolag. Tror man att ett par Globemaster är hela skillnaden är man rejält okunnig.
Eller bara ignorant, för den som begriper skillnaden, och ovetande om vad som krävs vid den sortens insats (och innan frågan kommer upp - I've done my part there...)
Viktigare är att vi har kompetent personal att skicka, eller rätt sorts utrustning.
Jag har personligen till och med svårt att se vad för direkta bidrag Sverige kan göra på plats just nu, förutom ett par erkända team som har Räddningsverkets mandat.
Det logiska är att USA, som i stort sett betraktar Haiti som en koloni, tar ett samlat ansvar för logistiken. Och efterfrågar vad som behövs.
Och jo, det blir lätt patetiskt nären amatör som Arvidsson (eller då Ingerö, fniss) ger sig på ämnen de inte behärskar. Och ynkligt.
Planen gör inte ett skit till eller från för Sveriges möjlighet att hjälpa till i världen. Därför är Svd-kommentaren ett lågbattenmärke

Johan Ingerö sa...

Fridén,

Man ska inte kalla andra okunniga när man själv inte klarar av att läsa innantill. Arvidsson säger inte att vi inte hade kunnat göra någonting alls utan C-17. Men det hade sannolikt blivit dyrare och mer omständigt. Som regel väljer man ju den enklaste metoden, och den var uppenbarligen de plan som ni inte ville ha.

Johan Sjölander går på exakt samma mina. "Man hade kunnat göra på annat vis", säger han. Visst, och det viset hade ni säkert också vari emot eftersom det

1) innebar samarbete med något annat lands militär (kanske rent av ett demokratiskt västland...huuu!)

eller

2) på annat sätt varit en del av ett fungerande försvar, något ni och era koalitionskamrater inte vill ha.

I stället hade ni låtit Castro-kramaren Pierre Schori skriva ytterligare en svagsint debattartikel under rubriken "bistånd, inte bomber".

Johan Sjölander sa...

Men Johan. Nu fabulerar du ju bara. Hittar på. Utan några som helst grunder för dina påståenden. "sannolikt" blivit dyrare. Vilket bevisas av att man "som regel väljer den enklaste metoden" (naturligtvis förutom att vara ett cirkelargument faktiskt är rätt ointressant; när planen väl är köpta så är de förmodligen billigast att använda - även om det inte alltid är så - eftersom alternativet förmodligen är att de står och samlar damm, men det säger inget om vilka alternativ som annars stått till buds). Och detta kanske, sannolikt, förmodligen-fabulerande anses som grund för att kleta samman jordbävningskatastrofen på den rödgröna oppositionen.

Det håller inte. Alls. Vilket visas av att du känner dig tvingad av att "förstärka" denna "sakliga" argumentation med någon sorts resoenamang från yttre rymden som bygger på de direkt felaktiga förutsättningarna att oppositionen a) inte vill samverka med andra länder och b) inte vill ha något försvar. Vilket faktiskt är exakt lika begåvat argumenterar som om jag skulle påstå att majoriteten inte är förmögna att hjälpa till vid jordbävningskatstrofer eftersom de tycker att fattiga människor får skylla sig själva (och att statliga insatser dessutom per automatik är dömda att vara kontraproduktiva).

Nej, skärpning Johan. Bättre kan du (om än inte i denna sakfråga, den är sas förlorad, men det går fler tåg).

Oscar sa...

Hjälp mig att reda ut detta.

Är det inte alltid bra att poängtera/ifrågasätta felaktiga val så att misstag kan undvikas och lärdomar dras?

(även fast det kan kännas känsligt/pinsamt/jobbigt/ledsamt/snöpligt/obehagligt/icke-pk)

Anonym sa...

Anonym: "...Det finns två saker man kan göra för att hjälpa de i Haiti...hjälpa så att alla får vård, mat och tak över huvudet..."

Precis, plus naturligtvis att rädda överlevande! Och det är något en stat har kunnat göra just därför att den tvingats av omvärlden att ha ett starkt försvar och tvingats av terroristgrupper att ständigt vara i beredskap för räddnngsaktioner, komplett med fältsjukhus. BBC och Skye News rapporterar om Israels bistånd. Se bloggen Fred i Mellanöstern:

"...Israels räddningsinsats på Haiti kom fram till Port-au-Prince redan i lördags. En kontingent på totalt 220 personer, inklusive medicinsk personal på 120 personer varav 40 läkare, 20 med paramedicinsk kompetens och 24 sköterskor. Dessutom ingår räddningsstyrkor, hundpatruller och ingenjörer. Man upprättade snabbt ett fältsjukhus med intensivvård, trauma och kirurgi, radiologi, BB, barnmottagning, äldrevård samt apotek.....I fraktplanen från Israel forslades också förnödenheter, medicin och räddningsutrustning. Med start i lördags började teamen omedelbart att gräva fram offer som fastnat under rasmassorna, och på det israeliska fältsjukhuset satte man in vård för den nödställda befolkningen.

Missa inte BBC:s och Sky News TV-reportage..."

http://fredimellanostern.wordpress.com/

Sverige väntar på att komma in med hjälp via Dominikanska Republiken men klockan tickar...

A-K Roth