måndag, januari 11, 2010

Det krävs en kommunist för att lära dagens borgerlighet något om svensk historia

Dagens roligaste: Bloggaren och socialistiska partietaktivisten Anders Svensson läxar upp SvD:s Per Gudmundsson i svensk industrihistoria. Med en nit som skulle göra Jan Björklund grön av avund avrättar han både en till dumhetens gräns förenklad historieskrivning och en del tveksamheter runt rena kunskapsfrågor (som när ett visst företag egentligen kan sägas ha startats). Alla som oroas över bildningsidealens förflackning kan alltså känna en viss trygghet. Det är bara det att man får leta efter dem på lite andra ställen än man kanske hade förväntat sig...

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

5 kommentarer:

Adam Persson sa...

Löjligt, att Stora Kopparberg grundades på 1200-talet är väl riktigt på papperet. Men det blev ju inte i närheten av vad det är idag förräns på slutet av 1800-talet, om man nu kan säga så om något som då är 130 år gammalt och rimligtvis har utvecklats en del sedan dess.

Att någon snubbe satt och grillade kol i en masugn vid Edsken på 1600-talet innebär inte att verkstadskoncernen Sandvik fanns då.

I sak har Gudmundsson rätt, även om detaljer och hårklyverier alltid går att diskutera, därav era reaktioner kan jag tänka.

Johan Sjölander sa...

Adam; jag håller med om att den banala analysen var en större brist i Gudmundssons text än själva exaktheten i årtalsdiskussionen. Den var mer som en lite lustig grädde på moset.

Anonym sa...

Gudmundson har väl gått i kommunal sosseskola? Så din kritik faller tillbaka på dig själv.

FredrikN

Anonym sa...

Gudmundson har väl gått i kommunal sosseskola? Så din kritik faller tillbaka på dig själv.

FredrikN

Johan Sjölander sa...

Fredrik; iof en fyndig kommentar men rent sakligt faller den ju något då även Anders Svensson torde ha gått i precis samma sosseskola.