måndag, januari 16, 2012

1968-generationens journalister de mest borgerliga idag

Journalister födda på 1940-talet är de som är mest benägna att stödja moderaterna och minst benägna att stödja vänsterpartiet. Det visar visade journalistikprofessorn Kent Asp för flera år sedan när han presenterade en som nu presenterar en ny undersökning om journalisternas partisympatier*. De som var unga revolutionsåret 1968 är alltså de som idag är som mest borgerliga. Egentligen överraskar detta mig inte ett dugg. Men kanske ställer det ändå en och annan fördom om det radikala "68:orna" på huvudet. 

Huvudnummer i Kent Asps undersökning är annars den kraftiga borgerliga överrepresentationen bland den lilla klick stockholmsjournalister som är extremt tongivande när det gäller samhälls- och ekonomibevakning. Inte heller detta kommer som någon form av chock. Att vänstern i allmänhet och socialdemokratin i synnerhet agerar i viss medial motvind är nog ingen direkt nyhet.

Samtidigt får man akta sig för att gör alltför stor affär av detta. De flesta journalister är trots allt mest intresserade av att göra ett bra journalistiskt jobb. Socialdemokratin har tidigare varit förmögen att både vinna opinionen och även val, även i modern tid med exakt den mediebild och ungefär de journalister vi har idag .Det är naturligtvis svårare än om förhållandena vore annorlunda, men det är långt ifrån omöjligt.

Men det är alltid bra att ha en realistisk karta att nyktert förhålla sig till. Kent Asps undersökningar ger därför viktig kunskap om hur det faktiskt ser ut. Och de fördomar som fortfarande grasserar bland gräsrotshögern om massmedia infiltrerade av en hoper 68-kommunister kan vi nu, återigen, dödförklara. En bra grej bara det.

* UPPDATERING: Nu var det jag som läste slarvigt, och trodde att en flera år gammal undersökning var alldeles pinfärsk. Men så var det naturligtvis inte. Tack till uppmärksamma läsare som pekat på fadäsen ;). Nåväl. I sak tror jag ungefär samma sak gäller än idag... SLUT PÅ UPPDATERING.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , och annat intressant

Inga kommentarer: