tisdag, januari 17, 2012

Moderaternas akilleshäl

Eric Sundström har slagkraftigt sammanfattat Dagens Arenas granskning av de moderata avknoppningshärvorna som senast varit på tapeten i Stockholms läns landsting. "Moderata kompispriser" är rubriken på artikeln, och den är onekligen talande. Den välfungerande vårdcentralen Serafen säljs av landstinget för några hundra tusen, några år senare säljs den vidare för dryga tjugo miljoner och Dagens Arenas granskning visar att en av de privatpersoner som tjänat på mellanskillnaden är personligt bekant med ledande moderatpolitiker. Bestickande, onekligen. Men samtidigt är  det viktigt att det under detta finns en strukturell fråga som vi måste våga ta i.

När journalistnestorn KG Bergström för en tid försökte formulera hur han skulle utforma en socialdemokratisk vät ut ur krisen lyfte han fram kritik mot borgerliga avregleringar som "Reinfeldts akilleshäl" och något socialdemokratin borde fokusera på. Detta kan utan tvekan utvidgas till att omfatta privatiseringspolitiken i stort. Avståndet mellan statsministerns retorik om att företräda allmänintresset och verkligheten blir milsvidd när vi kommer till historier som Serafen.

Och detta är bara toppen på ett isberg. På kampanjsajten Stockholmsrean redogjordes exempelvis inför valet för hur moderaterna i Stockholms stadshus av ideologiskt beting slösat med skattepengar. Det finns alltså uppenbarligen något strukturellt, i högsta grad politiskt här. Uppbackat av starka ideologiska och personmässiga samband.

Moderaterna kommer aldrig själva komma ur denna situation. De ser inte problemet och de vill inte se problemet. Detta visar på behovet av en opposition som förmår göra politik av att faktiskt sätta allmänintresset framför enskilda särintressen. En sådan opposition borde ha alla möjligheter i världen att verkligen utmana borgerligheten om regeringsmakten 2014.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , och annat intressant
 

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ja det gäller att flytta fokus ifrån Socialdemokraternas akilleshäl - Håkan Juholt!

Johan Sjölander sa...

Från person till politik som faktiskt påverkar riktiga människor? Tja. Varför inte?

Anonym sa...

Denna akilles häl är så uppenbar och stor att den inte borde gå att missa. Jag är besviken, inte bara på S utan på samtliga oppositionspartier att de inte klarar av att lyfta fram detta i större utsträckning.

Peter Vettergren sa...

Problemet med socialdemokratin är att den inte har någon akilleshäl utan snarare en akilleskropp och den kroppen lystrar till namnet Håkan Juholt.
Just hälen är ironiskt nog det enda övervinnerliga hos Juholt. Det är därför han tar det mesta med en klackspark.

Anonym sa...

Det är så mycket värre i Göteborg.
Kompislöner korruption maktmissbruk.
Allt signerat Göran Johansson och hans släkt.