onsdag, juli 18, 2007

Härliga centerpartister

Visst är det något särskilt med centerpartister nuförtiden? De kan åtminstone inte beskyllas för att inte tro på sig själva. Björn på Bloggen Bent är exempelvis tillbaka, och i all ödmjukhet förklarar han vad en centerpartistisk politik innebär för det svenska folket. ”Med en centerpartistisk politik skulle det helt enkelt inte ha funnits dessa mängder av sjuka, arbetslösa och utslagna" skriver han i ett inlägg på bloggen idag. Tyvärr utvecklar han inte om det ska ske endast genom handpåläggning från Maud Olofsson, eller om det också finns andra metoder. Men visst är det hoppingivande, vi får se hur lång tid det tar med nuvarande regering innan ohälsan är ett minne blott.

En annan härlig centerpartist är vår jordbruksminister, Eskil Erlandsson. För en tid sedan gick han ut och slog sig för bröstet för att ha föreslagit ett avskaffande av EU:s (förskräckliga) jordbrukspolitik. Hurra, vilken modig politik vi för, återrapporterade svensk media mangrant. Tills någon fick för sig att faktiskt titta på vad det var centerministern rent konkret hade föreslagit. Och upptäckte att den svenska regeringen faktiskt … hrm …. inte föreslagit något avskaffande av jordbrukspolitiken. (Via Markus Blomberg, som i sin tur fick det via Max Andersson).

Att spela med opinionen på detta sätt i EU-frågor är tyvärr ingen svår konst. För, som Ylva Nilsson på Europanytt som var den som gjorde avslöjandet konstaterar:
För att upptäcka detta [att regeringen inte föreslagit någon radikal omläggning av EU:s jordbrukspolitik, min anm] krävs att man faktiskt sätter sig ned och läser igenom det brev som den svenska regeringen skickade EU-kommissionen i veckan. Och det krävs framförallt att man är insatt i den europeiska jordbrukspolitikens alla irrgångar – modulation, capping, decoupling… är ni med? Eskil Erlandsson och hans pressfolk bör ha haft anledning att misstänka att det inte kan gälla särskilt många av de journalister som deltog i pressträffen i riksdagen.

Nilsson fortsätter: ”Ingen kan veta om Eskil Erlandsson med avsikt vilseförde pressen och därmed de flesta svenskar." Och det är ju alldeles riktigt. Men att det var vilseförda svensk press blev står däremot utom all tvekan. Och att Eskilsson tog chansen att sola sig i glansen av detta missförstånd är även det lika uppenbart.

Men å andra sidan. Centerpartister kanske får göra så. Jag menar, partiet har ju ändå förmågan att bota de sjuka…

Andra bloggar om: , , , , , , och annat intressant

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra skrivet, Johan. Ditt inlägg stämmer helt överens med mina tankegångar.