måndag, juli 30, 2007

Nu ska kaninerna döden dö

Alla djur är verkligen inte jämlika. Råttor och kaniner, exempelvis. Om någon får för sig att utrota alla råttor är det ingen som protesterar. Rätt åt de små lömska fulingarna, tänker vi (kanske med undantag för en och annan biolog). Men kaniner? Små söta gulliga kaniner? Känslorna blir minst sagt kluvna.

Och jag raljerar inte bara. När jag läser i tidningen att staden nu ska ta tag i ett växande ”kaninproblem” och helt sonika skjuta av dem reagerar jag annorlunda än om det vore råttor som låg i parkförvaltarnas sikte. Helt ärligt. Det känns lite hjärtlös att ha ihjäl de små krabaterna.

Vad som hänt är alltså att parkförvaltningen nu har övergett den gamla politiken att löpande skjuta av något tusental kaniner för att hålla stammen i skick. Nu funderar man istället över en slutgiltig lösning som går ut på att man helt enkelt tar kål på den, allesammans. Och detta väcker såklart reaktioner. Det realistiska i planerna ifrågasätts, och det talas om små kaninungar som kommer att ligga och svälta ihjäl i jordhålorna när deras föräldrar drabbats av viltvårdarnas nit.

Samtidigt får vi inte glömma bort att Stockholms ”kaninproblem” är i hög utsträckning självförvållat, av människor som matar kaniner och även flyttar på dem (vilket tros ligga bakom spridningen.) Alltså av ungefär samma krafter som nu gör att en och annan reagerar på utrotningsplanerna. Vi människor gillar helt enkelt kaniner. Mer än vi gillar råttor.

Frågan är bara hur mycket. Kommer det nu uppstå en ny folkrörelse – rädda kaninerna? Eller kommer de flesta ändå tycka att det ska bli skönt att slippa den förstörelse de små gnagarna trots att åstadkommer? Och vad säger stadens politiker? Finns det någon som vill gå ut och fronta som kaninernas räddare, eller nemesis? Vi får se. Tills vidare; läs mer om frågan här eller här.

Andra bloggar om: , , , , och annat intressant

11 kommentarer:

Anonym sa...

Roligt att läsa i DN hur något pulver från Djurens rätt vill ha en dialog istället för jakt. Vem kan prata kaninspråk och tala dem tillrätta?

argus sa...

Det bästa sättet att bli av med de söta små krabaterna borde vara att ge dem foder med inblandat p-piller. Inte piller då utan vätska. Då försvinner de av sig själva utan att man behöver riskera svältande kaninungar.

Anonym sa...

Skulle parkerna i Stockholm bli finare efter det att alla kaniner ar borta? Jag hoppas parkforvaltningen kan komma med en del battre forslag och initiativ.

Anonym sa...

"Skulle parkerna i Stockholm bli finare efter det att alla kaniner ar borta?"
Det beror på om du tycker det är "finare" med levande träd och buskar istället för som det blir nu; döda träd och buskar? Smakfråga. Och sedan, när det inte längre finns några träd och buskar, då kommer kaninerna iaf att dö. Om inte några "djurvänner" tar på sig att mata dem förstås. Då får vi parker utan växter men med en dj*vla massa kaniner.

Anonym sa...

Jag har själv bott i Solna i flera år och sett hur kaninerna bara blir fler och fler (förökar sig som kaniner helt enkelt). Skadan de gör på träd och buskar är otrolig. Visst kan avskjutning verka lite grovt men nått måste göras. Sterilisering (genom foder) skulle kunna vara en lösning

Anonym sa...

Utrotning och slutgiltig lösning..låter lite likt det den före detta hönsfarmaren Heinrich Himmler sysslade med..Antar att skott är för dyra, fånga in de lurviga små djuren och sedan vadå? Parkförvaltningen ska väl sköta om blommor och träd, inte starta upp ett litet kanintreblinka...

Anonym sa...

Bor i Solna och det är rätt trevligt med lite kaniner som trimmar gräsmattan utanför fönstret på morgonen. För övrigt står alla träd kvar i parken, har inte sett någon gräshoppssvärm bestående av kaniner som skövlat kring råsunda..Ska några djur utrotas i stan så skjut alla skitiga duvor de de är ändå inget annat än bevingade råttor, kråkor, skator och skräniga måsdjävlar, kanadagässen som gödslar promenadstråken..och råttorna. Visst håll kaninerna i shack men utrota dom inte..

Anonym sa...

Skäms! "något pulver från Djurens rätt" hur kan man uttrycka sig så. Alla vet väl att det finns begåvade människor som kan tala med hästar. Det är självklart att man skall be någon av dessa att föra över tankar om återhållsamhet till kaninerna.

/Ida

Anonym sa...

Hoppas att djurvännsaktivisterna vaknar, och fångar in kaninerna i Karlberg till en djurvänligare plats. Jag har själv inte kunskaperna men kan söka upp lämpligare platser. Vi ses i Karlberg !

Anonym sa...

Det är sorgligt att se hur människor utifrån sina snäva definitioner på vilken djurras som är skadedjur och inte har rätt att bevilja en sk skyddsjakt. Sedan med vetskapen om att förökningen och spridningen av kaninerna beror på människors lättja och oansvarighet blir det hela rent av skamligt. En fungerande lag om registrering och kontroll av all handel med och överlåtelse av djur är ett måste! Kanske även en lag om kastrering, med tanke på alla egon som vill ha söta kaninungar ena dagen för att nästa dag vilja ha en moped eller ett dataspel.

Anonym sa...

Fy för denna befängnda dubbelmoral!
Ni så kallade djurvänner är alla riktiga djurrasister.
Ni värnar om dom flesta djur,även om skadedjur såsom kaniner och andra liknande djur. Samtidigt har ni inte den minsta empati för råttor och möss!!
Och ni har inget emot att råttor dödas och utrotas vare sig dom finns i stan eller på landet. Aldrig någonsin kan man läsa om engagemang mot diverse dödande och utrotning av råttor som ständigt sker utan att någon ens bryr sig.
Vad har kaniner för mer värde än vad råttor och möss har?
De tillhör ju samma gnagarsläkte!Och varför visar ni ingen sympati för dessa förföljda små söta råttdjuren?
Inte är det någon riktig djurvän som tar råttor i försvar,och unnar dessa stackare att få leva och ha ett drägligt liv. Dom stackars råttorna tvingas bo i kloakerna,för dom får ju inte vara någon annanstans. Och inte ens där får dom finnas,för folk hatar ju råttor!
Råttdjur är hemlösa och dom behöver reservat,skyddade parker och råtthem mm. Råttor har lika stor rätt att få omvårdnad som alla dom andra djuren får.
En riktig djurvän engagerar sig för förtryckta,förtalade och förnedrade råttor. Det är mycket synd om alla råttor och möss,främst råttor.
Jag lider med dem!!!