fredag, juli 27, 2007

Sveket mot småföretagarna

Mats Eriksson är småföretagare. Han har länge drivit frågan om behovet av regelförenklingar. Efter valet i höstas kan man tänka att han jublade. När den nya regeringen sedan tillträdde, och när den la förslag på sänkta arbetsgivareavgifter jublade han garanterat. Så sent som i februari i år uttalade han sitt tydliga stöd för näringsminister Maud Olofsson. Nu har de nya reglerna kommit. Effekten blir ökat regelkrångel samt att Eriksson själv tvingats friställa personal. Och Mats Eriksson jublar inte längre.

Detta framgår i en artikel i dagens DN (”Som laglydig känner jag mig sviken”, tyvärr ej på nätet vad jag kan se). Mats Eriksson kommenterar de nya reglerna: ”Nu har glädjen lagt sig. Jag känner mig sviken och tvivlar på Maud Olofsson” säger han och avslutar: ”Det som måste till är förenklingar av regelverket, inte försämringar.”

Och Mats Erikssons känslor är berättigade. Regeringens klåfingriga vilja att via skatter detaljstyra hur våra småföretag ska bete sig är förskräckande. Både vad gäller de sänkta arbetsgivaravgifterna och skatteavdraget för hushållsnära tjänster skapas ogenomskinliga och komplicerade regelverk med svårbegripliga gränsdragningsproblem.

Förväntningarna på nya regeringens småföretagarpolitik är enorma. Orsaken till det är enkel; inte minst Maud Olofsson har länge rest land och rike runt och lovat såväl guld som gröna skogar. Själv har jag väl tyckt att budskapet har klingat lite falskt. Allt som oftast brukar det koka ner till att den stora sak Olofsson tänker genomföra är någon typ av ”attitydförändring”. Eftersom jag inte delar analysen att det i första hand är fler fina ord våra småföretagare behöver har jag känt mig skeptisk.

Nu ger Mats Eriksson mig rätt. Maud Olofssons förmåga att skapa småföretagarpolitik tycks vara i paritet med hennes förmåga att driva småföretag. Vi kommer att få en helt ny diskussion om dessa frågor under åren som kommer.

Andra bloggar om: , , , , och annat intressant

11 kommentarer:

Jonas N sa...

Jag hoppas du inser att du, utöver Maud Olofssons eventuella oförmåga, här främstkritiserar socialdemokraterna, deras företagar politik, och i stor utsträckning Mona Sahlin som ledde det fiasko som kallades Simplexgruppen.

Johan Sjölander sa...

Nej Jonas. Jag kritiserar de som gjorde en stor poäng av att vara så oändligt mycket bättre på småföretagarpolitik, och sedan inte visade sig vara det. Alls.

Jonas N sa...

Johan, det har gått kanske 10 månader. Om småföretagarpolitiken är oförändrad om 2½ år har du en poäng, och du kan få mitt ord på att den oavsett vad, inte kommer vara i närheten av en riktigt bra sådan vid nästan val, men man kan hoppas att den är lite bättre.

OK, om du inte kritiserar den rådande småföretagarpolitiken, då är det ju inte det du bryr dig om utan du tar bara tillfället i akt att gnälla på regeringen.

Själv anser jag att återväxten (snarare bristen på) är ett av dom större problemen Sverige har på sikt, lönt större än det mesta det käbblas om. Men jag förstår att dom allra flesta inte är vars detta, och att även bland de politiskt intresserade en majoritet inte bryr sig.

Pratar om det, ja säkert. Men i realiteten. Niente!

Johan Sjölander sa...

Ok Jonas, eventuellt framgår det lite otydligt. Men vad som kritiserar i den DN-artikel jag refererar till är det ÖKADE kränglet som (den nuvarande) regeringens sänkning av (vissa)arbetsgivareavgifter innebär. Alltså denna enskilda åtgärd. Och för denna åtgärd bär Maud och hennes kollegor det fulla ansvaret.

Jonas N sa...

OK ... det glädjer mig att du vurmar för småföretagare Johan.

Jag minns också att debaklet vid salladsbaren motiverades av dig (och HRF) bla som värnande om småföretagarna.

Bra inställning. Tänk om (s) hade gjort nåt som varit bra för småföretagare under sin 12 år i den senaste vändan också. Gjort alltså.. inte bara pratat!

:-)

Johan Sjölander sa...

... och tänk om du någon gång kunde ta till dig att även denna regering gör fel, och inte omedelbums komma med invändningen att "sossarna var mycket sämre"

:)

Jonas N sa...

Oja .. jag vet ... dom gör massor med fel ... men dom behöver hålla på ett tag innan dom kan stoltsera med lika mycket som föregångarna ..

Jag är allvarlig ... jag är kritisk till mycket. Speciallregeler för hushållsnära tjänster ... och sättet de genomför dem är som bäddat för nya problem.

Konstigt bara att du inte kunnat se samma brister tidigare. Lapptäckslagstiftning har ju varit sossarnas signum annars!

Johan Sjölander sa...

"Jag är allvarlig ... jag är kritisk till mycket. Speciallregeler för hushållsnära tjänster ... och sättet de genomför dem är som bäddat för nya problem."

Se där. Vi är ju så gott som överens ;-)

(Och för att vara allvarlig tillbaka - jag har inget problem med att diskutera socialdemokratisk småföretagarpolitik. Inte heller i att vara självkritisk på den punkten. Jag är fullt medveten om att Mats Eriksson i artikeln med största sannolikhet inte är partibroder till mig - jag tror tvärtom att han ogillar socialdemokratin.

Vad jag menade var att detta inlägg faktiskt inte handlade om någonting annat än Maud Olofssons svek som jag anser vara faktum. Då tycker jag också att diskussionen i tråden ska handla om den saken. Inte minst för att det är regeringen som blev vald på högt uppskruvade förväntningar hos många småföretagare. Då är det regeringen som måste bevisa att den också lever upp till dem.)

Jonas N sa...

Johan, gör regeringen inget så är den ju lika dålig som den förra. Den sa nämligen också en massa fina saker om småföretagande ...

... och införde avdragsrätt för deklarationshjälpkonsulter. Som största reform.

Kommer inte Maud/Alliansen längre än hit, är vi många som blir besvikna. Men jag kan inte undgå att där finns många på din sida som skulle känna lite skadeglädje också. Det är ju sveket du fokuserar på, inte företagarnas villkor ...

Johan Sjölander sa...

Jonas, jag håller inte helt med om din historieskrivning. Jag tror att reformen som den avskaffade arsvsskatten och en politik som lyckades hålla räntorna låga och såväl tillväxten som reallöneökningarna höga, var viktigare för landets småföretagare än avragsrätten för deklaratioshjäkpskonsulter.

Men annars har du helt rätt. Detta inlägg handlade om sveket. Därav rubriken, exempelvis.

Jonas N sa...

Du har rätt, att arvsskatten avskaffades måste räknas in på plussidan! För småföretagare också!

Men vad gällde regler för småföretagare bidde det just bara 'tillåten deklarationshjälp', vilket Nuder dessuom slog sig för bröstet för ..

Låga räntor/låg inflation är också bra. Men de är ingen 'åtgärd', samma sak med löner och tillväxt. Låg inflation visar att man håller sig inom budgetutrymmet, inte mycket mer. Tillväxt sker i den civila sfären.