onsdag, juli 18, 2007

Ärligt talat, vad tusan gör en äventyrare???

Manpower har låtit göra en stor undersökning där människor har fått ange sitt drömjobb. Resultatet har sedan delats upp på män och kvinnor, och bland andra SvD skriver om det (kolla in reportaget här och själva topplistorna här.) Poängen är att män och kvinnor är olika, kvinnorna mer omvårdande (vilket bevisas av att de helst av allt jobbar som inredningsarkitekter…), etc, etc, ni vet hur visar går (dessutom visar det sig – ta ta – att så gott som alla tycker personlig utveckling och slikt är viktigare än lön vilket kan tyda på a) att det verkligen är så eller b) folk tenderar att svara på ett visst sätt när man får en viss typ av frågor. Men det är en bisak).

Själv tycker jag det mest anmärkningsvärda i undersökningen är att det jobb som toppar den manliga listan är … äventyrare. Jag menar, vad faen gör en äventyrare? Och hur i hela friden kan detta vara ett drömjobb? Om man nu när en patologisk längtan att riskera liv och lem på olika sätt (bestiga berg utan syrgas, simma över Atlanten, sånt som äventyrare gör får man anta) är det väl bara att göra det, i sådana fall (framförallt som lönen, vilket vi ju kunde se, tycktes vara en bisak i sammanhanget.)

En annan lite kul grej är att yrket ”uppfinnare” faktiskt är snäppet mer populärt än yrket ”professionell uppfinnare” (återigen på den manliga listan.) Den där alturismen som vi anade tidigare tycks alltså ha en stark ställning. ”Äh, jag uppfinnar gärna grejer och så, men att få betalt för det? Nä, det skulle kännas som att sälja sig, liksom”.

När nu Manpower lagt så mycket kraft och energi på denna undersökning kan man tycka att det är lite slöseri att släppa den såhär just nu, mitt under industrisemestern. Eller så kanske det har sina randiga skäl. Det låter jag vara osagt.

UPPDATERING: När jag idag såg listan igen, i pappersvarianten av SvD, visade det sig att "professionell uppfinnare" egentligen skulle vara "professionell idrottare". Och det känns ju bra. Huruvida äventyrarjobbet är förknippat med några större inkomster eller inte är dock fortfarande höljt i dunkel... SLUT PÅ UPPDATERING

Andra bloggar om: , , , , och annat intressant

3 kommentarer:

Anonym sa...

Som vanligt ett mycket underhållande blogginlägg. Jag får skriva tråkigt, kan det tyckas, men jag måste ändå föra fram att jag starkt beundras av din språkförmåga - och dina åsikter. Du skriver argt och knivskarpt om den nya regeringen på ett sätt som förbryllar, upprör och intresserar.

Fortsätt såhär! Jag följer bloggen troget. Av den inspirerades jag själv att börja med en egen.

Abropå själva inlägget. Manpower har alltid en baktanke. Inte minst lärde jag mig det i.o.m. konflikten mellan LS Borås av SAC, där jag är ordförande, och Manpower i förra året. Den striden vann vi.
Men lömska förblir dom.

Keep up the good work.

Johan Sjölander sa...

Tack så hemskt mycket för de vänliga orden! Sådant som får en att kämpa på. Och välkommen till bloggandet själv, förresten. Kul!

Joint Venture world sa...

Nice blog my friend!
Your invited to my blog at:www.khaeuro-makemoneyonline.blogspot.com