onsdag, december 05, 2007

Att aldrig, aldrig göra sig beroende av Sverigedemokraterna för att få makten

Om vi ser till dagens opinionssiffror är det närmare för (s) att få egen majoritet i riksdagen än att de fyra borgerliga partierna tillsammans ska få det. Nu är det väl ingen som tror att dagens siffror rakt av kommer att stå sig fram till valet. Men ska man förstå vikten av Mona Sahlins artikel på Aftonbladet idag så är det nog viktig att man har detta förhållande klart för sig.

Vad Sahlin kräver är ett enkelt och tydligt besked; Fredrik Reinfeldt måste lova att inte göra som de moderata partivännerna i Karlskrona och Landskrona eller som borgerligheten i Danmark (eller som Carl Bildt gjorde efter valet 1991, för den delen). Han måste lova att under inga omständigheter göra sig beroende av ett populistiskt och främlingsfientligt missnöjesparti på högerkanten. Även om det kan innebära att han för att uppfylla detta löfte måste vara beredd att säga ifrån sig regeringsmakten.

Vad det handlar om är alltså att bränna broarna mot en samhällsutveckling liknande den i Danmark, där tyvärr Dansk Folkeparti har fått ett enormt politiskt inflytande tack vare de etablerade partiernas eftergiftspolitik. Och man kunde tro att detta vore okontroversiellt. Tyvärr är så inte fallet.

Den flitiga m-bloggaren Mary (på minamoderatkarameller) väljer exempelvis att istället för att ställa upp på kravet gå den andra vägen. Genom att jämföra Sverigedemokraterna med dagens vänsterparti (”kommunisterna”, som hon kallar dem) relativiserar hon hela frågan och säger i praktiken att det inte finns något problem. Att samarbete med (sd), det är väl inte så farligt, det är åtminstone inte värre än (v) är det underförstådda budskapet. (Läs hela inlägget; ”kan s lova att inte samarbeta med kommunisterna”.)

Det är en trist reaktion. Framförallt ger det en föraning av hur det kan komma att låta efter ett val där borgerligheten går bakåt och Sverigedemokraterna (gud förbjude) får en vågmästarroll.

Vi svenskar kan annars vara stolta över att vi i så pass liten utsträckning lånat ut oss till främlingsfientliga och högerpopulistiska krafter. Låt det få fortsätta vara på det sättet. Då vore ett tydligt besked från Fredrik Reinfeldt och även från resten moderaterna av stort värde.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , och annat intressant

16 kommentarer:

Catti Ullström sa...

"som Carl Bildt gjorde efter valet 2010..." 1991 ska det väl vara, eller?

I övrigt håller jag med dig i stort. Att likna v med sd är galet galet.

Johan Sjölander sa...

oj då, tack. Ändrat.

Mary X Jensen sa...

Hallå - jag tror att ni har missuppfattat vad jag skrev. Jag gillar inte SD och jag gillar inte kommunister. Båda dessa ytterligheter är lika obehagliga var och en på sitt sätt. Jag skrev att jag hårddrar det hela, det gör också Mona Sahlin.

Jag tycker inte att Mona Sahlin & Co ska hålla på och försöka förklena och misstänkliggöra moderaterna för att ha en dold agenda på det här sättet. Vi har sett en hel del kompromisser från (s)-sidan också där man gjort upp med vänsterfalangen. Eller hur?

Det vore mer smakfullt att berätta vad man själv vill göra i stälelt för att bara kasta smuts på andra, men jag tycker nog just nu att det känns som om socialdemokraterna talar alldeles för lite om hur deras framtida värld ska se ut. Utöver att man ska höja skatterna och öka på bidragsnivåerna igen.

Vill helt enkelt ha fram alternativen till politiken. Det vore det justa sättet.

Johan Sjölander sa...

Mary, jag tror nog att jag förstod dig helt rätt. Du skriver ju nu till exempel:

"Jag gillar inte SD och jag gillar inte kommunister. Båda dessa ytterligheter är lika obehagliga var och en på sitt sätt."

Alltså. Vänsterpartiet är LIKA OBEHAGLIGA som Sverigedemokraterna. Det tycker jag är att verkligen släppa in (sd) i det politiska finrummet. Förutom att det är en hiskelig liknelse i övrigt, dessutom.

Mary X Jensen sa...

Yttersta vänsterkanten är lika obehaglig som yttersta högerkanten. Det står jag fast vid.

För övrigt har jag många vänner på vänsterkanten som jag gärna diskuterar med och som jag gillar som personer, väldigt mycket till och med, men vi delar inte åsikter. Vi luftar dem gärna. Det är en annan sak.

Men det var inte länge sedan som (v)-partiledaren Ohly kallade sig kommunist eller hur? Och han framhärdade detta dessutom!!! Jagvet int eom jag dirket kan köpa att man ändrar sig över en natt.

För att förtydliga igen (här ser man hur viktigt det är) åsikterna på ytterkanterna, vänster eller höger är obehagliga. Är det bättre?

Det är int emed någon tydlig glädje och stort välkommen som (s) har tagit in vänsterpartiet heller i de politiska finrummen och det vet du lika bra som jag.

Jag ville ställa den ena ytterligheten mot den andra helt enkelt.

För övrigt är jag intresserad av vad (s) tänker driva för politik om de vinner valet. Då menar jag inte allt man är emot utan vad man är för.

Det duger int etat tala om att alla andra är dåliga utom jag. Utan det gäller att tala om vad man är bra på ochvad man vill.

Mary X Jensen sa...

Ytterligare en sak. Vad är det som säger att inte moderaterna och (s) skulle kunna samverka egentligen, de båda partierna närmar sig varandra på olika sätt hela tiden. Omvärlden förändras och gamla sanningar gäller inte längre.

Detta är förstås en tanke som får både vissa moderater och vissa socialdemokrater att gå i taket. Men tanken är fri, eller hur? Och jag presenterar ytterligare än ytterlighet.


Vacker bild du har på bloggen förresten, var är tagen?

Jorma sa...

Trevligt att SD är ett sk högerparti!

Kan ni på yttersta vänsterkanten nämna 5 punkter i SD:s program som gör dessa till ett "högerparti"?

Vi svenskar kan annars vara stolta över att vi i så pass liten utsträckning lånat ut oss till främlingsfientliga och högerpopulistiska krafter.

Jasså? räknas då inte Nazisterna in ifrån ww2? Var det inte dom svenska Socialdemokraterna som utbildade Tyska SS i rashygieni? Och hur länge höll detta på? Till 1975 eller? Och hur många miljoner människor som fick sätta livet till pga detta får vi väl aldrig veta i sin exakthet. Antar att detta är obekvämligheter för er när det kommer ifrån en som valde ett "högerparti" på yttersta kanten istället för som vanligt det totalhavererade (s).

Anonym sa...

Tummen upp för Jorma!!!
Tummen ner för Johan Sjölander och hans (s).

Johan Sjölander sa...

Mary - bilden är tagen i Kyoto, Japan. Och visst är den fin!

Sedan - att (m) och (s) ska sammarbeta - visst. Det kanske man kan tänka sig. Men jag tror nog att de politiska skillnaderna trots allt fortfarande är för stora. Men visst är avståndet mycket mindre än mellan båda partierna och (sd). Det är därför Mona Sahlins artikel är så viktig.

Jorma - skojar du? Jag kan räkna upp tio saker som gör (sd) till ett högerparti. Men ok, då fem saker. Antifackliga (i meningen att man går ut öppet och säger att arbetsgivarna har för lite makt och löntagaran för mycket), vill försämra MBL, vill försämra LAS, för vårdnasbidrag, principiella skattesänkare. Dessutom mot kvinnans rätt att själv bestämma i abortfrågan, etc, etc. Rätt tydlig högerpolitik om du frågar mig.

Och jag har aldrig påstått att Sverige är oanfrätt av varken främlingsfientliga eller rasistiska idéer. Men om man jämför med många andra länder har vi lyckats hålla borta dessa krafter någorlunda. Glöm inte att (sd) utan tvekan är Sveriges mest impopulära parti - trots att stödet tyvärr har ökat under senare år.

Anonym sa...

Där fick både Jorma och Mary sig en rejäl känga. Skitbra skrivet Sjölander! Men visst, den stora frågan är om Reinfeldt kommer ha några dubier om vad som är viktigast för honom. Att nå regeringsmakten igen men med hjälp av ett främlingsfientligt parti eller köra rättframt på alliansens förlorarlinje och missa ytterligare fyra år.

Anonym sa...

Johan, extremvänsterns glada och trogna relationer med somliga av världens värsta tyrannier och tyranner är nog för väldokumenterade att vifta bort.
Ensidig och populistisk demonisering lever också väl inom (v). Det finns populism och fientlighet mot vissa grupper och länder inom (v); ibland blir gränsen mellan olika ismer diffus. Annars kan jag inte mycket om Sverigedemokraterna, bara såpass att jag inte gör felet att skriva SD för Social-Demokraterna.

Call me jaded...

Jorma sa...

Johan skriver:

. Antifackliga (i meningen att man går ut öppet och säger att arbetsgivarna har för lite makt och löntagaran för mycket), vill försämra MBL, vill försämra LAS, för vårdnasbidrag, principiella skattesänkare. Dessutom mot kvinnans rätt att själv bestämma i abortfrågan, etc, etc. Rätt tydlig högerpolitik om du frågar mig.

Och jag har aldrig påstått att Sverige är oanfrätt av varken främlingsfientliga eller rasistiska idéer. Men om man jämför med många andra länder har vi lyckats hålla borta dessa krafter någorlunda. Glöm inte att (sd) utan tvekan är Sveriges mest impopulära parti - trots att stödet tyvärr har ökat under senare år.


Du menar alltså att Sverigedemokraterna är ett högerparti på dessa grunder? Då kanske du bör bli informerad att majoriteten utav Europas Socialdemoratiska partier även bör klassas som högerpartier!! Vad det gäller abortfrågan så är du ute och fiskar i grumliga vatten....mer än 90% utav EUs nationer har samma eller hårdare abortlagar än vad SD förespråkar. Så med detta resonemang ifrån dig gör då att majoriteten utav EU länderna styrs utav kvinnoföraktande högerpartier!?

Nu pratade vi inte om plural i Sveriges rasistiska historia, utan jag talar enbart om Socialdemokraterna och förväntade mig ett seriöst försvar utan sandlådereplik! Hur försvarar du ditt partis sammarbete med dom Tyska nazisterna? Ska man komma med dom vanliga replikerna i typisk Socialdemokratisk anda med Det var den tidens tankegång...alla andra gjorde och tänkte ju så..snyft?

Varför är det omöjligt att få en Sosse till att förklara denna rasistiska historia, isamband med att dom kastar ettiketter och floskler på andra? Har du nåt svar?

fredrik sa...

Jorma: "Var det inte dom svenska Socialdemokraterna som utbildade Tyska SS i rashygieni? Och hur länge höll detta på? Till 1975 eller?"

Om vi bortser från det faktum att SS såklart inte existerade efter andra världskriget (som slutade 1945), så gör du givetvis ett kardinalfel när du likställer Sverige med socialdemokratin. Grumliga rasidéer var utbredda i det svenska och europeiska samhället under mellankrigstiden. I större utsträckning i högerkretsar än i vänsterkretsar. Men idéer om raser och rashygien fanns lite varstans. Något som Europa fick betala dyrt för när fascismen grep makten på kontinenten. Men att från det göra Rasbiologiska institutet vid Uppsala universitet till en socialdemokratisk partiskola är bara larvigt. Särskilt som det knappast var så att arbetarrörelsen dominerade i akademin.

Och ja, om man har samma ekonomiska politik (om än mer oansvarig) som de etablerade borgerliga partierna är man ett högerparti. I sitt program kallar man sig dessutom "värdekonservativt". SD är ett parti med raka rör bakåt till fascismen. Det är bara vid 1990-talets mitt man slutade med att ha unifomerade "hollywoodnazister" (som SD:s förra partiledare sa) på torgmöten. Och då var det främsta skälet inte att man hade något mot dessa. Istället handlade det om att man förstod att allmänheten inte skulle stödja ett öppet fascistiskt parti.

Anonym sa...

Precis som om det skulle vara bättre med lismare som Socialdemokrater och Moderater.

Ej Sverigedemokrat.

Pelle

Jorma sa...

fredrik, man kan ju undra var jag nämt om några SS:are efter 1945? Däremot så syftade jag på att Socialdemokraterna anammade rashygieni fram till 1975. Och jag omnämde att dessa var demsamma som utbildade det Tyska SS, vilket resulterade i miljonmördande utav det tyska Socialistpartiet. Jag nämde att Sossarna ofta hänvisar till sandlåderepliker om att Ja men alla andra gjorde ju så.. vilket du spädde på ytterligare. Varför glira som katten runt het gröt? När kan jag få svar på påståendet om att SD var dom enda med nazirötter? Jag hänvisade till sammarbetet mellan Sossar och Nazzar under ww2! Men inget svar får jag. Istället kommer ytterligare floskler och moonbatiseringar om SDs bakgrund, denna vet vi redan. Stå upp för erant egna mörka förflutna eller så sluta upp med att häckla SD för sin skitiga bakgrund. Till sist är inte SD ett fascistiskt parti då dom ej är kommunister, läs på vad fascism är och står för! Fascism = Mussolinis kommunister!!

Jorma sa...

..vilket resulterade i miljonmördande av judar mfl utav det tyska Socialistpartiet

skulle det stå!