tisdag, december 11, 2007

Privatisera inte folktandvården (rapport från hjärtat av Stockholms läns landsting)

För en dryg halvannan timme sedan inleddes årets sista landstingsfullmäktige i Stockholms läns landsting. Det är en diger dagordning i 35 punkter som de 149 folkvalda ledamöterna ska arbeta sig igenom under dagen. Just nu debatterar s-gruppledaren Ingela Nylund-Watz en punkt som heter "åtgärder med anledning av delårsbokslut 2007", och vad debatten i praktiken handlar om är den borgerliga majoritetens beslut att frysa inne pengar som skulle ha gått till ett nytt FoU (forskning och utveckling) -center i Salem Nykvarn Södertälje.

Annars är dagens stora fråga frågan om privatiseringar inom folktandvården. Jag såg alldeles nyss det centerpartistiske landstingsrådet Gustav Andersson sitta och förbereda sig inför debatten tillsammans med en politisk sekreterare. Det lär han behöva.

Jag frågan Kristina Söderlund (socialdemokratisk andre vice ordförande i tandvårdsberedningen) och Mikael Sundesten (socialdemokratisk ledamot i tandvårdsberedningen) vad de tycker om det borgerliga förslaget.

- Vad det borgerliga förslaget i praktiken innebär är att de slår sönder en väl fungerande verksamhet. Det är mycket bättre att ha en sammanhållen verksamhet, något som också landstingets egna utredning pekar på, säger Kristina.

- Det borgerliga förslaget öppnar upp för helprivatiseringar av Folktandvården, fyller Mikael Sundesten i.

- Det är ett märkligt sätt att använda konkurrens som metod när vi redan har en väl fungerande verksamhet. De vanliga skälen för att göra den här typen av förädringar finns helt enkelt inte, säger Kristina. Mikael fortsätter:

- De stora behoven av effektiviseringar och strukturrationaliseringar finns faktiskt egentligen på den privata sidan. Där skulle man kunna göra mycket. Men borgarna försöker komma åt detta genom att privatisera de bäst fungerande offentliga enheterna.

Avslutningsvis går Kristina in och pekar på de utvecklingsområden som finns inom tandvården. Det handar om uppsökande vård för äldre, information, möjlighet att jämföra priser och kvalitet.
- Men där skulle man snarare kunna tänka sig att stärka Folktandvårdens roll, istället för att avveckla den, avslutar Kristina Söderlund.

Debatt och beslut följer någon gång efter lunch. Jag återkommer vad det lider.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , och annat intressant

Inga kommentarer: