tisdag, december 18, 2007

Ibland blir jag nästan lite avundsjuk på Linda Skugges högerpopulism

Jag tänker på den där fattiga kvinnan i den amerikanska valrörelsen som skulle rösta på Bush och inte på Kerry, för att hon ”aldrig kunde tänka sig att rösta på en riking”. Finns det något den amerikanska högern har lyckats med så är det att hitta denna folkliga ton; där man tom kan få en presidentson ur en genuin överklassfamilj att framstå som en ”vanlig kille”. Och det är upprörande, javisst, men framförallt är det faktiskt förbannat skickligt.

En viktig del i att detta har lyckats i USA är de många opinionsbildare – inte sällan på radio – som har burit denna folkliga högeropinion. Finns det någon i svensk offentlighet som är bra på att hitta denna oftast lite (eller tom mycket) vulgära, sakligt inte sällan direkt felaktiga men förmodligen väldigt väl fungerande ton så är det Linda Skugge. Särskilt tydligt blev det när hon förra veckan kom med några handfasta ”tips” till hur regeringen Reinfeldt skulle rädda sig ur krisen (läs hela texten här).

Jag har gått och grunnat på den texten en hel del under den senaste tiden. För det är naturligtvis ren populism det är frågan om. Fienden är ”vänstereliten” som åker till Thailand, har svart städhjälp och dessutom är genomfalsk (särskilt ”sosseeliten”, som innerst inne är glada för det regeringen gör och tänker inte återställa en centimeter). Allt bra som händer (och lite till) är regeringens förtjänst, som tar Sverige och de otacksamma svenskarna från det eländes elände landet befann sig i till något rätt hyfsat.

Den enda anledningen till att regeringen har problem är att de inte är tillräckligt folkliga. Man ställer sig för högt, inser inte hur låga de vanliga svennebananerna är. Satsa istället ännu mer på människornas plånböcker, gör upp med ”liberatarianerna”, snacka så att folk förstår, är Linda Skugges credo. Krydda sedan med ren klassretorik; visa hur ”undersköterskan” brandskattas för att ”överläkaren” ska kunna åka till Marbella under sjukskrivningen. Den gamla hederliga svenska avundsjukan är medicinen som ska få den borgerliga regeringspatienten på fötter igen.

Bilden som målas upp är alltså den av ”den vanliga människan”, den ”folkliga”, som står upp mot ”eliten”. Att Linda Skugge själv tillhör vad som måste kallas medieelit, att hon kommer från en familj som traditionellt äter julbord på Edsbacka krog (priset för en julmeny innevarande år facila 995 kronor – per kuvert), allt det där det drunknar i retoriken och tonfallet.

Det speciella med den här typen av debattörer är att de inte går att bemöta. Om en ”vanlig” politisk skribent skriver en artikel kan man argumentera mot, bemöta i sak, lyfta fram orimligheter. Men hur bemöter man Linda Skugge? Det går helt enkelt inte.

Och missförstå mig nu inte. För ja, jag tycker det är provocerande på gränsen till upprörande. Jag blir rent av arg. Men det är inte det som är min poäng. Den är snarare det motsatta; det är faktiskt nästan lite synd att den svenska vänstern är så fin i kanten att den inte förmår producera några egna Linda Skuggor. Eller Johan von Holsteinar, eller Göran Skyttar, eller Ulf Nilssonar.

Fast det är klart. Det finns ett drag av folkförakt i inte minst Linda Skugges text som är svårt att värja sig ifrån. Någon sorts märklig kombination av att i praktiken se ner på de vanliga människorna samtidigt som man ställer sig på deras sida. Förmodligen är detta nödvändigt för att få ihop den typ av högerpopulistiska position Linda Skugge intar. Och den är faktiskt bara obehaglig.

Så kanske är det inte fler folkföraktande populister vänstern behöver (några som skriver lite roligt vore däremot välgörande). Jag vet inte. Men om förra veckans partipolitiska utspel från Linda Skugge bara är det första av många tror jag dock att detta är en diskussion som fler bör engagera sig i.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , och annat intressant

16 kommentarer:

Johan Ingerö sa...

Okej, så Hans Karlsson, Marita Ulvskog, Bengt Silfverstrand, Dag Larsson, Göran Johansson, Arne Kjörnsberg, Sven-Erik Österberg m.fl är för fina i kanten och inte tillräckligt vulgära?

Tack för informationen...

Anonym sa...

Kan också bli enormt provocerad av Skugges idiotier och håller med dig fullt ut i att det inte går att bemöta henne på ett bra sätt. (Speciellt som hon aldrig någonsin ställer upp i debatter och försvarar sina ihåliga idéer).

Men samtidigt - jag tror inte det är speciellt många som lyssnar på det hon säger. Alla vet att det är substanslöst. Vänsterblocket ligger typ 15 %-enheter före och det handlar om att folk genomskådat borgarnas bluff.

Jag tror ärligt talat att vänstern är för ärlig, för uppriktig för att hålla på med sån skit som nämnda borgardebattörer gör. Och det menar jag verkligen. Hade man författat inlägg på så låg nivå så hade man varit generad i en vecka efter och dessutom varit fullkomligt livrädd att någon skulle bjuda upp till debatt.

Och Ingarö - de personer du nämner ligger mil ifrån Skugge ifråga om oärlighet. Hon vinner tio matcher av tio.

Johan Ingerö sa...

Okej, så när socialdemokraternas partiledare säger "Fredrik Reinfeldt är moderat, därför vet han inte vad rättvisa är" så är det hederlig kommunikation, långt över Skugges nivå. Seriöst, det där tror du inte ens på själv.

Fatta att politik innehåller ett visst mått av pajkastning, och att partiledare och regeringsmedlemmar säger dumheter är om något ett värre problem än att kvällstidningskrönikörer gör det.

Calle Fridén sa...

Jag höll på att säga "Linda Vem???" men så kom jag på att det var den där bruden som sågade ärkebiskopens bloggande eftersom det var för långt och krävande...
Johan, du kan ta det lugnt. Det finns INGEN som bryr sig om vad Skytte eller Nilsson eller Skugge skriver. Vilket man egentligen kan tycka är lite synd, men eftersom de är vindflöjlar är det svårt att ta dem på allvar. Politiska avfällingar har inte mycket till trovärdighet annat hos de som de anslutit sig till - som Skytte och Nilsson. Deras hätska utfall gör ju att normalbegåvade läsare slutar ta till sig ens vettiga inlägg.
Jag tror tvärtom att du kan vara glad att Skugge lägger sig i. Jag är jättesäker på att moderaternas spin-doctors vrider sig av smärta just nu - att få stöd av henne just nu kommer garanterat inte att vända kurvan.
Mer om detta hastigt uppbådade försvar för alliansen kommer inom kort på en blogg nära dig!

Calle Fridén

Anonym sa...

Citat: "...Jag tror ärligt talat att vänstern är för ärlig, för uppriktig för att hålla på med sån skit som nämnda borgardebattörer gör..."

Är det på riktigt eller ironi??? Ska vi nämna...självgodhet också? :) Hyckleri och hurravaviäbra!

Påstående: "...Politiska avfällingar har inte mycket till trovärdighet..." Jaha, då vet vi det.

Eller så vet politiska avfällingar mer än andra hur partiet de lämnat? Hell has no fury ...som ett ratat extremvänsterparti?

Undran: Om ingen bryr sig om vad "avfällningarna" säger, varför lägga så mycket energi på att dissa dem?

A-KR

Icke-höger/icke-socialist

Johan Sjölander sa...

Johan: Du kan väl inte på fullt allvar jämföra retoriken hos Hans Karlsson, Marita Ulvskog, Bengt Silfverstrand, Dag Larsson, Göran Johansson, Arne Kjörnsberg eller Sven-Erik Österberg med den hos Linda Skugge??? Det är ju inte seriöst.

Jag skulle exempelvis aldrig jämföra ens Maud Olofsson eller Mats Odell med Skugge - därför att de helt enkelt inte spelar i samma divisioner. Sedan är det skillnad på att vara politiker och underhållare i kvällstidningsbrnaschen. Men nu var det inte att likställa dessa jag gjorde. Utan jag lyfte fram just en kvällstidningsunderhållare som uttrycker populistiska politisk åsikter.

Calle, och Fredrik. Vi får hoppas att ni har rätt. Jag är inte helt säker. Och vänstern har tyvärr en tendens att underskatta vissa typer av argument och motståndare (med argument som det där är ju inte seriöst, det kan väl ingen gå på, typ). Återigen, jag hoppas att det inte är det vi gör i det här fallet.

Johan Ingerö sa...

Johan,

Du skrev: "det är faktiskt nästan lite synd att den svenska vänstern är så fin i kanten att den inte förmår producera några egna Linda Skuggor. Eller Johan von Holsteinar, eller Göran Skyttar, eller Ulf Nilssonar."

Jag antar att du med detta avser aggressiva demagoger som förenklar in till förbannelse, vilket är en utmärkt beskrivning på de personer jag nämnde. Du som ändå hör till socialdemokratins tänkande falang: vad anser du om Sahlins töntiga kommentar om att Reinfeldt inte vet vad rättvisa är eftersom han är moderat?

Det uttalanden förutsätter ju dels att det finns en objektiv definition av rättvisa - och om det skulle finnas en sådan är det knappast den Sahlinska hjärnan som lär upptäcka den - och att ert parti har monopol på att förstå och leverera denna rättvisa. Är det din ärliga uppfattning att detta uttalande - som alltså levereras av en partiledare med tio års regeringserfarenhet och inte av någon kvällstidningslolla - ligger så värst mycket över Skugges nivå?

Johan Sjölander sa...

Alltså Johan. Om du på allvar är upprörd över Sahlins kommentar så måste du ha väldigt ömma tår. Milt sagt.

Att påstå att moderater inte förstår rättvisa är väl inte mer vilt sluggeraktigt än att säga att socialdemokrater inte förstår småföretagere, och betydligt mildare än de personangrepp som riktades mot tex Göran Persson från ungefär samtliga borgerliga partiledare under inte minst den senaste valrörelsen.

Dessutom är jag rätt säker på att Mona Sahlin kan både utveckla och underbygga sitt påstående. Och att jag - som tillhörande den "tänkande falangen" då - nog kommer att skriva under på rätt mycket av det resonemanget.

Så nej - om du jämförde du just räknat upp med Skugge, Stael von Holstein etc - då måste du vara känsligare för politiska mothugg än jag faktiskt trodde att du var.

Men sedan handlade inte mitt inlägg om vilken "sida" som har de bästa och minst slaskiga argumenten. Det handlade om ett visst mediefenomen, symboliserat i det här fallet av Linda Skugge. Och att det vad jag kan se inte finns något liknande fenomen till vänster.

Och det är möjligt att jag har missat något där. Men det är i sådana fall inte Marita Ulvskog.

Jonas N sa...

Alltså, varken Skugge eller von Holstein är ju politiska kommentatorer. De pratar väl som folk gör mest med den förståelse och om de åsikter dom har. Von Holstein tex avskyr väl mest jantelagen och förknippar den (helt korrekt) främst med sosseriet. Men så mycket djupare är det inte.

Ulf Nilson däremot har både svada och skärpa. Man kan ogilla hans åsikter, men att hävda att det bara är svammel vore fegt smiteri. Upprördheten över Skytte förstår jag inte alls

Att Sahlin kan kläcka ur sig lättuggade beskäftigheter stämmer, men skärpa har jag sällan sett. Ibland får hon till någon formulering bra, men lika ofta blir de grunda och platta ...

Och att vänstern skulle vara fina i kanten? Kom igen? Det har skränats om offerskap och tillbaks till 1800-talet för varje liten justering av de alldeles för många och omfattande systemen.

Lyssna på en 1:a maj och snacka sedan om fin i kanten.

Fin i kanten? Pyttsan.

Jag tror det omvända, att (s) och vänstern alldeles förlänge varit ensamma med att använda offentligt mobbande som metod

Johan Ingerö sa...

Johan,

Du vet nog att jag har pansartår. ;-)

Min poäng är inte att Sahlin gick för långt. Det tycker jag nämligen ine alls att hon gjorde. Min poäng är att det politiska samtalet ofta är ganska hårt, vilket jag själv mer än gärna bidrar till, som bekant.

Skugge har, precis som du säger, utvecklat ett tonfall som delvis påminner om den amerikanska högerns, men detsamma kan sägas om Ulvskog, förutom att hon inte är höger.

Jag håller med om mycket av det du skrev, men inte biten om att ni på er sida skulle vara så mycket finare i kanten än vi är på vår.

Johan Sjölander sa...

Jag vidhåller nog ändå att det finns skillander på Linda Skugges och Marita Ulvskigs sätt att uttrycka sig utöver att de tycker i grunden olika. Mestadels naturligvis för att de ägnar sig åt olika saker; den ena är partisekreterare och den andra i praktiken underhållare.

Såg för övrigt Magnus Betnérs show på TV5 igår, och där kanske vi hittade mer av vad jag är ute efter. Garanterat opräktiga slag från vad som åtminstone delvis måste betraktas som "vänster". Vet inte hur folkligt det är dock (handen på hjärtat är jag väl inte helt säker på hur folklig man kan betrakta Linda Skugge heller, iof).

Johan Ingerö sa...

Magnus Betnér är inte särskilt vänster och absolut ingen sosse, så då får nog kika på annat håll efter inspiration.

Johan Sjölander sa...

Tycker iof att det är rätt vänster att vara feminist och dissa Stureplan. Undrar om jag inte tom tycker att det är lite vänster att attackera ytlighet och sånt också. Tror också att det skulle gå rätt långt innan Betnér ställde sig upp och hyllade regeringen Reinfeldt (men vad vet jag). Men visst, jag utgår från åt vilket håll hans skämt slår (och de har jag viss koll på) och inte någon typ varudeklarad partibok.

Bara av rent intresse, var står han politiskt? Jag googlade runt lite men hittade inget. Trodde lite att han var en av de där komikerna som inte vill binda sig för att kunna slå åt alla håll, men du kanske vet bättre?

Anonym sa...

Johan:"...Tycker iof att det är rätt vänster att vara feminist och dissa Stureplan..."

Stureplan vet jag inte mycket om. Rikemanssöner? Blir inte andra än vänsterister irriterade på bortskämda ungdomar? De bortskämda vänsterungdomarna är nog lika irriterande och ganska så våldsamma.

Har vänstern lagtbeslagpå feminismen??? Kvoteringsfeminism kanske? Akta dig så det inte låter som om vänstern har patent på alla goda värderingar, som t.ex. "rättvisan", solidaritet mot andra folk. Bah humbug! Men vänstern kan gärna fortsätta ha monopol på hurravaviäbra.

God Jul så här danföredanföredan föredopparedan, åtminstone en timme till eller så.

Johan Sjölander sa...

Jo visst. Linda Skugge blev själv en gång i tiden känd som feminist och se hur det gick med den saken...
Min definition av vänster är att man är för ökad jänmlikhet (tycker att italienaren Norberto Bobbio har fångat detta alldeles utmärkt i sin essä "vänster och höger", om man vill ha en teoretisk utveckling av det resonemanget.) Ur det perspektivet tycker jag att en person som angripet genusordningen och inte väjer för det "politiskt korrekta" intar någon typ av vänsterposition. Oavsett hur han eller hon sedan placerar sig partipolitiskt (det gör att det finns frågor där även en nyliberal kan placera sig till vänster - om man håller fast vid det mer sympatiska antiauktoritära draget i ideologin och inte snöar in på ekonomismen, dvs).

Att vänstern skulle ha monopol på "hurravaviäbra" uppelver jag dessutom som tämligen verklighetsfrämmande. För att inte säga fullständigt...

Sedan var Betnér ett rätt dåligt exempel, erkännes, eftersom poängen med Linda Skugge är att hon är i grunden underhållare som tagit så tydlig partipolitisk ställning. Men det är någonting i tonfallet som jag ändå tyckte passade in (tror att det är det här hårdkokta försvaret för det "politiskt korrekta" och för engagemang och samhällsmedvetenhet som ger mig lite mysiga 70-talsvibbar, indränkta i alla könsord och cynismer en blasé 70-talist från Vällingby som jag själv kan tänkas önska och vilja ha...)

Anonym sa...

Johan, det här med "hurravaviäbra" är nog en ganska allmän attityd i Sverige - och andra länder. (Har själv begåvat min toleranta omgivning med superlativt skryt om Sverige i unga dar:)) Men jag tycker det finns väl utvecklat i vänsterns ton och attityd. Aha, fick just en insikt: jag vet vad jag fått det ifrån. Min pappa brukade säga så om ultrareligiösa som missionerade och predikade. Och jag säger så om ultrapolitiska som missionerar och predikar. Dessvärre har det mesta av det jag sett kommit från vänstern.

Men ...its'in the eye of the beholder.

Go'Jul!