fredag, januari 30, 2009

Tankeväckande om islamismen och Rosengård

Marta Axner, doktorand i religionssociologi vid Uppsala universitet, har skrivit en webbkrönika på socialdemokratiska studenförbundets tidning Libertas hemsida som ni inte får missa. Axner tecknar en dyster bild av den diskussion som rasat den senaste veckan med anledning av regeringens rapport om islamism i Rosengård och inte minst det aktuelltinslag på ämnet som sändes i onsdags.

"... tidningsartiklar som okritiskt presenterar den alarmerande ökningen av radikaliserad islam i Rosengård, Nyamko Sabuni som talar om vikten av hårdare insatser och bloggar som framhåller vilken farlig galning Mohammed Omar är. Och ingen direkt kunskap om hur situationen faktiskt ser ut i Rosengård, och särskilt ingen som frågar Rosengårdsborna själva" sammanfattar Marta Axner själv.

Själv blir jag faktiskt lite häpen när jag konstaterar att underlaget för alarmismen är en rapport som bygger enbart på andrahandskällor (även om det som Marta Axner konstaterar visserligen också kan vara en intressant kunskap att den personal som jobbar i området har den här uppfattningen). Men samtidigt kan jag inte låt bli att ana någon sorts större politiskt drama under ytan här. Ett drama som handlar väldigt lite om hur det egentligen ser ut för verkliga människor i ett visst bostadsområde i Malmö.

Och problemet blir då att alla försök att seriöst närma sig ämnet lätt dränks i detta större drama. Hur det går till beskriver Marta Axners krönika väldigt väl.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , och annat intressant

5 kommentarer:

Anonym sa...

Islam i sin konservativa form går helt emot de värderingar som vi vill ha i vårt samhälle.

Där det finns, vad vill du göra åt det?

Johan Sjölander sa...

Jag är mot konservativa värderingar vare sig de kommer från kristet eller muslimskt håll. Och jag försöker motarbeta dem på ungefär samma sätt: genom att värna ett öppet och demokratiskt samhälle.

Det innebär dock inte att jag är emot religion. För det är jag inte.

Tobias Struck sa...

Johan. Hur kan du behålla något öppet och demokratiskt utan att verka för ett bevarande av fridsinnade värderingar, ett gemensamt språk och ett folkflertal, som har den medfödda intelligensen att inordna sig utan att tvingas? Utan något slags konservatism är din retorik just bara retorik.

Anonym sa...

De "andrahandskällor" du talar om, är personal som arbetar mycket nära rosengårdsborna. De SER med egna ögon hur flickor blir bortgifta, tvingas bära slöja, hur åsiktskontrollanter tvingar flickor att leka separat från pojkar, tvingas bära slöja.

Har sossarna HELT glömt sina jämställdhetsideal? Varför bryr ni er inte om det ENORMA förtryck som muslimska flickor utsätts för. Jag känner ett allt starkare förakt inför ert parti. Faktum är att ni i denna debatt äcklar mig.

Er kulturrelativism är skrämmande. Här får vi en MYCKET väl underbyggd rapport, och ni väljer att blunda för detta.

SKÄMS!!!

Johan Sjölander sa...

Oscar, det handlar inte om något relativiserande. Religiös dogmatism ÄR ett problem. Men att den aktuella rapporten är bristfällig behöver man inte lyssna på Marta Axner för att inse. Se till exempel

http://www.islamologi.se/?p=688

för ytterligare en vetenskapligt grundad kritik av metodiken. Eller snarare brist på metodik.